Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kad mūsų Žemė būtų darnūs namai

Įsibėgėja aplinkosauginio projekto „Darnūs namai“ žygis per Lietuvą. Unikalus namas ant ratų, įrengtas iš perdarytų ir antram gyvenimui prikeltų daiktų, keliauja po miestus ir miestelius. Jis apsilankys 120 vietovių, skleisdamas žinias apie atsakingą vartojimą – atliekų prevenciją ir rūšiavimą, maisto švaistymo žalą, klimato kaitos keliamas grėsmes.
„TELIA“ aplinkosauginiai apdovanojimai
„TELIA“ aplinkosauginiai apdovanojimai / Partnerio nuotr.

Įtaigiai komunikuoti padės namo ant ratų ekspozicijos pavyzdžiai – iš senų arbatinių sukurti šviestuvai, iš krovininių padėklų sukonstruota sofa, iš seno lagamino sumeistrautas staliukas.

Tačiau „Darnūs namai“ ne tik skatina gyventojus rūpintis aplinka kasdieniniame gyvenime, buityje, bet ir pristato didelių verslo įmonių atsakingos veiklos pavyzdžius. Viena iš jų – uždaroji dizaino ir leidybos akcinė bendrovė „Kopa“ už strateginius aplinkosaugos sprendimus versle pelniusi nacionalinį Metų aplinkosaugos įmonės apdovanojimą.

Mažiau atliekų – mažiau taršos

„Kopa“ savo veiklą organizuoja, vadovaudamasi standarto ISO 14001 aplinkosaugos vadybos sistema (AVS). Standarte pateikti modeliai nurodo, kokius vadybos sistemos elementus įmonė turi įgyvendinti, siekdama užsibrėžtų aplinkos apsaugos tikslų. Įmonėje įdiegtos ir tikrinamos nustatytos procedūros, sukurti reikiami dokumentai, taip pat paskirti atsakingi asmenys. Pasaulinė praktika rodo, kad AVS leidžia sumažinti įmonės poveikį aplinkai 20-30 procentų.

Partnerio nuotr./„KOPA“ vadovas Saulius Mudėnas
Partnerio nuotr./„KOPA“ vadovas Saulius Mudėnas

Spaustuvės „Kopa“ vadovas Saulius Mudėnas teigia, kad diegiant ISO 14001 standartą ir atlikus spaustuvėje susidarančių atliekų auditą, pavyko ženkliai sumažinti atliekų, kurios netinkamos perdirbimui, o keliaudavo tiesiog į sąvartynus. Taip ne tik sumažinta aplinkos tarša, bet įmonė išlošė ir ekonomiškai – parduoda daugiau atliekų perdirbimui.

Spaustuvė, kurios nereikia šildyti

„Draugiškumą aplinkai rodome ir investuodami į bendrovės pastatus bei įrangą. Neseniai baigėme statyti naują spaustuvės pastatą, kuris atitinka A energetinės klasės reikalavimus. Tai reiškia, kad gamybiniams plotams visai nereikės naudoti energijos. Tiek energijos, kiek išsiskiria gamybos įrenginiai, turėtų pakakti, kad patalpose būtų šilta, o įrengta šildymo sistema skirta biuro plotui apšildyti ir yra rezervinis šildymo šaltinis“, – energijos taupymo patirtimi dalinasi įmonės vadovas.

Chemikalų naudos 3 kartus mažiau

Naujajai spaustuvei „Kopa“ pasirinko nepigią, bet moderniausią spaudos technologinę įrangą, kuri yra itin draugiška aplinkai. Dirbant su senąja buvo sunaudojama apie 75 tonas įvairių cheminių medžiagų per metus. Naujųjų spaudos mašinų darbui užteks vos 23 tonų. Tai yra maždaug tris kartus mažesnis chemikalų kiekis.

Partnerio nuotr./Spaustuvė „KOPA“
Partnerio nuotr./Spaustuvė „KOPA“

Naudoja tik „žalią“ energiją

Geru pavyzdžiu, kaip verslas rūpinasi aplinkos tausojimu, yra „Aplinkosaugos įmonė 2017“ vardą pelniusi didžiausia Lietuvoje telekomunikacijų, IT ir TV paslaugų bendrovė „Telia“. Ji yra didelė elektros energijos vartotoja – kasmet jos suvartoja maždaug 4,5 megavatvalandžių. Pagrindinį šios įmonės veiklos poveikį aplinkai sudaro energijos vartojimas, išmetamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos ir kitos atliekos. Šį poveikį „Telia“ mažina, kurdama efektyvaus energijos vartojimo tinklus ir naudodama vien tik „žaliąją“ atsinaujinančią energiją.

Mažina popierizmą

„Siekiame savo veikloje vartoti kuo mažiau popierinių dokumentų. Galiu pasakyti, kad mūsų biuruose eilės prie spausdintuvų tikrai nestovi. Savo darbuotojus ir klientus skatiname bendrauti elektroniniu būdu. Štai pernai mes išsiuntėme 36 tūkstančiais popierinių sąskaitų mažiau negu ankstesniais metais. Aš pats kiekvieną dieną įvairius dokumentus pasirašinėju elektroniniu parašu savo telefone arba planšetėje“, – apie kasdieninę bendrovės praktiką kalba „Telia“ vadovas Kęstutis Šliužas.

Partnerio nuotr./„TELIA“ biuras
Partnerio nuotr./„TELIA“ biuras

Surenka naudotus telefonus

Atsakingą aplinkosauginį elgesį „Telia“ demonstruoja ir plėtodama naudotų mobiliųjų telefonų surinkimo tinklą. Bet kuriame bendrovės salone, pirkdami naują telefono aparatą ir pridavę seną, gausite kainos nuolaidą, o surinkti naudoti telefonai siunčiami perdirbimui. Pernai atiduota perdirbti apie 100 tūkstančių vienetų įvairios įrangos (kompiuterių, modemų, telefonų ir kt.).

„Atliekų rūšiavimas darbo vietose, mūsų biuruose jau senai tapo norma. Bet mes nuolat gavojame, kaip dar labiau suaktyvinti aplinkosauginę veiklą. Juk labai teisingai yra pasakyta, kad mes neturime planetos B, ši vienintelė ir kiekvieno mūsų pareiga ja rūpintis visomis išgalėmis“, – tikina K. Šliužas.

Partnerio nuotr./„TELIA“ vadovas Kęstutis Šliužas
Partnerio nuotr./„TELIA“ vadovas Kęstutis Šliužas

Projektas vykdomas Aplinkos ministerijos iniciatyva ir finansuojamas ES paramos lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius