Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pinigai veikia svarbiausius dalykus jūsų gyvenime?

Sakoma, kad už pinigus laimės nenusipirksi. Vis dėlto pinigai gali žymiai palengvinti žmogaus kasdieninį gyvenimą ir svarbiausius jo aspektus: šeimyninį gyvenimą, sveikatos būklę bei santykius su žmonėmis. Kaip sako verslo psichologė Laura Rimkutė, nors didelės pajamos toli gražu negarantuoja laimės ar pasitenkinimo jausmo, pinigai gali suteikti tvirtesnį pamatą po kojomis, nuo kurio atsispyrus paprasčiau siekti ir kitų gyvenimo tikslų.
Finansinis išprusimas
Finansinis išprusimas / 123rf.com

Pinigai ir šeimyninis gyvenimas

Užtikrinta finansinė situacija leidžia žmogui jaustis saugiai ir užtikrintai, drąsiau užsiimti veikla, kurią šis mėgsta. Visgi L.Rimkutė pastebi, jog labai dažnai taip smarkiai susikoncentruojama į finansinių tikslų siekimą, kad nebelieka laiko nei laisvalaikio pomėgiams, nei savirealizacijai. Todėl psichologė rekomenduoja ieškoti aukso viduriuko ir kelti sau ne vien piniginius tikslus. Žmogui išmokus realizuoti save, pinigai savaime tampa jį lydinčiu komponentu.

„Jei pinigų turima pakankamai, šeimyniniai santykiai tampa laisvesniais. Nebekyla stresinių situacijų dėl buities, išvengiama pykčių, vienas kito kaltinimų dėl sudėtingos finansinės padėties. Labai dažnai streso būsenoje linkstama užsidaryti savyje, nesikalbėti, o tai dar labiau pagilina konfliktus. Finansinis gerbūvis yra pozityvus aspektas kiekvienai šeimai. Tiesa, nevalia galvoti, kad pinigai išspręs visas problemas. Konfliktų priežastys dažniausiai būna visai kitos“, – teigia L.Rimkutė.

Pinigai ir sveikata

Nieko nenustebinsime pastebėję, kad turint pinigų tampa daug lengviau išsaugoti ir gerą sveikatą. Problemos dažniausiai kyla dėl netinkamo gyvenimo būdo, o gaunantiems didesnes pajamas daug paprasčiau jį palaikyti tokį, kokio norisi.

„Turėdami daugiau pinigų, žmonės gali sau leisti sveikesnį maistą, sporto klubus, vitaminus, įvairesnį ir aktyvesnį laisvalaikį. Įdomu tai, kad turintieji daugiau pinigų paprastai yra atsparesni žalingiems įpročiams: rečiau rūko, vartoja mažiau alkoholio. Taip yra dėl to, kad skurdžiau gyvenantiems šie žalingi įpročiai dažnai tampa vieninteliu laisvalaikio praleidimo būdu“, – konstatuoja verslo psichologė.

Pinigai ir santykiai su draugais

Žmonės yra linkę bendrauti su pakankamai panašias pajamas gaunančiais asmenimis. Pasikeitusi finansinė situacija labai dažnai netgi nulemia draugystės pabaigą. Taip nutinka dėl labai paprastų ir proziškų priežasčių. Draugams tiesiog nebepavyksta sutarti, kaip kartu leisti laiką, kokiose vietose lankytis ir t.t.

„Pinigų turėjimas paprastai nulemia ir didesnį draugų kiekį. Juk pasiturintis žmogus gali sau leisti daugiau pramogų, kelionių, o per jas dažniausiai norisi kompanijos. Maža to, jeigu žmogui nebėra būtinybės koncentruotis vien tik į pinigus, jis gali skirti laiko ir sau. Tuomet išlaikomas balansas tarp darbo ir asmeninio gyvenimo, atsiranda daugiau galimybių sutikti įvairių žmonių, plėsti savo socialinį ratą“, – sako L. Rimkutė.

„Vivus.lt“ sukūrė ir jau metus Lietuvoje vysto atsakingą skolinimąsi skatinančią iniciatyvą „Nelikskolingas.lt“. Lankytojai apsilankę šioje svetainėje gali susipažinti su protingo skolinimosi principais, rasti naudingų patarimų, kaip efektyviai tvarkyti savo finansus, gauti asmenines konsultacijas bei sužinoti, kaip būtų galima pagelbėti su savo įsipareigojimais nesusitvarkantiems artimiesiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius