Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip pradėti investuoti į akcijų biržą?

Norėtumėte sužinoti, kaip investuoti į akcijas ir apskritai – kaip investuoti? Vadinasi, šis straipsnis kaip tik Jums. Jo tema – investavimas į vertybinių popierių biržą ir prekyba akcijomis. Straipsnyje apibendrinsime keturis pagrindinius žingsnius, kaip pradėti investuoti į akcijų biržą.
Kaip pradėti investuoti į akcijų biržą?
Kaip pradėti investuoti į akcijų biržą? / Partnerio nuotr.

Sužinosite, kaip atidaryti investicinę sąskaitą, kaip pasirinkti geriausias akcijas ir veiksmingas investicijas, kaip vykdyti pavedimus rinkos kaina ir ribotus pavedimus bei kitus svarbius dalykus, kurie yra svarbūs, norint sužinoti, kaip pradėti investuoti!

1 žingsnis: susikurkite investicijų portfelį su Admiral Markets

  • Atidarykite prekybos sąskaitą „Admiral.Markets";
  • Jei naudojate platformą MetaTrader 4 (MT4): pasirinkite „Admiral.Markets";
  • Jei naudojate platformą MetaTrader 5 (MT5): pasirinkite „Admiral.MT5" arba „Admiral.Invest“;
  • Išsirinkite akcijas;
  • Ieškokite bendrovių, kurios pasižymi stipriomis ilgalaikio augimo perspektyvomis;
  • Nuspręskite, kiek akcijų norite pirkti. Tai darykite atsižvelgdami į savo biudžetą ir tai, kaip norite jį paskirstyti;
  • Pasirinkite įsakymo tipą. Rinkitės pavedimus rinkos kaina (angl. Market Order) arba ribotus pavedimus (kurie taip pat vadinami limituotais pavedimais, angl. Limit Order);

Atkreipkite dėmesį, kad investavimas į akcijas su Admiral Markets galimas tik naudojant sąskaitą „MT5 Admiral.Invest“. Visose kitose Admiral Markets siūlomose prekybos sąskaitose galima prekiauti tik CFD instrumentais.

2 žingsnis: išsirinkite norimas akcijas

Atlikę registraciją ir atidarę brokerio siūlomą sąskaitą bei ją papildę pinigais, galėsite pradėti rinktis akcijas. Geriausia pradėti nuo bendrovių, kurias žinote kaip vartotojas.

Begalinis duomenų srautas bei realiuoju laiku teikiama informacija apie rinkos pokyčius iš pradžių gali priblokšti, todėl pirmiausia patariame nesiblaškyti ir ieškoti bendrovių, kurių nuosavybės bendrininku norite tapti.

Vienas iš sėkmingiausių visų laikų investuotojų Warren Buffett kartą pasakė: „Bendrovės akcijas pirkite ne todėl, kad norite tapti jų savininku, o tikėdamiesi, kad jų kaina pakils“.

Bendrovės metinis pranešimas bei valdybos metinis raštas akcininkams gali padėti susikurti bendrą vaizdą apie bendrovės rezultatus ir jos ateities planus. Be to, brokerio interneto svetainėje turėtumėte rasti tokias analitines priemones, padėsiančias įvertinti bendrovės rodiklius:

  • Įvairias naujienas;
  • Konferencinių pokalbių nuorašus;
  • Kas ketvirtį teikiamas ataskaitas apie pajamas;
  • Bendrovės įsipareigojimus reguliavimo institucijai.

Daugelis brokerių taip pat skelbia straipsnius ir pamokas ar rengia seminarus apie tai, kaip naudoti jų įrankius ir, žinoma, kaip investuoti į akcijas.

3 žingsnis: priimkite sprendimą investuoti į akcijas

Investuoti į akcijų rinką geriausia pradėti nuo nedidelių sumų. Kai investavimo ar pirkimo mastas nedidelis, galima geriau pajusti, ką reiškia tapti į akcijų biržą įtrauktos bendrovės akcijų savininku.

Be to, tai padės geriau suprasti, ar turite pakankamai kantrybės ir ar galite, nepatirdami streso bei miego trūkumo, pakelti nedidelius nuostolius, tikėdamiesi gauti daugiau pelno ilguoju laikotarpiu.

Kai imsite labiau tikėti savo investicijomis, sandorių apimtis galėsite bet kuriuo metu padidinti.

4 žingsnis: pateikite įsakymą į akcijų biržą

Kaip minėjome, įsakymai būna dviejų tipų:

  • Pavedimai rinkos kaina arba Market Orders;
  • Riboti įsakymai arba Limit Orders.

Apie pavedimus rinkos kaina

Pateikiant įsakymą rinkos kaina, akcija yra perkama ar parduodama kita geriausia rinkos kaina. Kadangi toks įsakymas nenurodo jokių kainos parametrų, jis įvykdomas iš karto ir paprastai yra sudarytas iš smulkių pavedimų, nebent investuotojas bando įsigyti didžiulį akcijų paketą, kuris vertas milijonų dolerių.

Kai įsakymai teikiami rinkos kaina, kaina, kurią investuotojas moka ar gauna (pardavimo atveju), gali nebūtinai tiksliai sutapti su kaina, kuri jam buvo nurodyta vos prieš keletą sekundžių.

Taip yra todėl, kad siūloma (angl. Bid) ir prašoma (angl. Ask) kainos dienai bėgant nuolatos kinta.

Patarimai dėl pavedimų rinkos kaina:

  • Įsakymus rinkos kaina geriausia naudoti, kai norite parduoti ar pirkti akcijas, kurios nepasižymi dideliais kainų svyravimais bėgant prekybos dienai, pavyzdžiui, didelių bendrovių Blue Chip akcijas, o ne mažesnių įmonių, kurioms būdingas kintamumas, akcijas.
  • Pavedimai rinkos kaina labiausiai tinka tiems investuotojams, kurie taiko „buy-and-hold“ (liet. pirkti ir laikyti) metodą, nes jiems rūpi ne maži kainų skirtumai, o tai, kad sandoris būtų visiškai įvykdytas.
  • Tokį pavedimą reikėtų pateikti, kai rinkos uždaromos, nes tuomet įsakymas bus aktyvuotas, vos tik akcijų birža bus vėl atidaryta.
  • Visuomet patartina paanalizuoti brokerio atsakomybės atsisakymą dėl sandorių vykdymo. Kai kurie pigūs brokeriai visus savo klientų prašymus vykdyti jų sandorius vykdo vyraujančia kaina, nesvarbu, ar tai būtų prekybos dienos pabaiga, konkretus metas ar savaitės diena.

Apie ribotus pavedimus

Šio tipo įsakymai paprastai pateikiami pirmumo pagrindu (angl. first-come, first-served) ir tik įvykdžius pavedimus rinkos kaina.

Kad brokeris galėtų įvykdyti atitinkamą sandorį, akcija turėtų ir toliau atitikti iš anksto Jūsų nustatytus parametrus.

Už ribotus pavedimus prekiautojams ir investuotojams gali tekti mokėti komisinius. Tokių įsakymų atveju komisiniai gali būti didesni nei komisiniai, mokami už rinkos kaina teikiamus įsakymus.

Turėkite omenyje, kad ribotas pavedimas, kuris negali būti įvykdytas vienu kartu arba per vieną prekybos dieną, gali būti įvykdomas per ateinančias dienas.

Sandorio išlaidos paprastai taikomos kaskart, kai atliekamas dienos prekybos sandoris. Jei akcija taip ir nepasiekia nustatytos ribos, sandoris nėra įvykdomas.

Riboto įsakymo pavyzdys:

Tarkime, kad „Apple“ akcijomis prekiaujama už 100 $ už akciją, tačiau Jūsų nuomone, 95 $ už akciją labiau atitinka Jūsų vertinimus. Pamatęs, kad pateikėte ribotą pavedimą, brokeris supras, kad reikia laukti ir vykdyti sandorį tada, kai prašoma kaina nukris iki to lygio.

Ir priešingai, „Sell Limit“ pavedimas signalizuos brokeriui, jog akcijomis reikia prekiauti tada, kai tik siūloma kaina pakils iki Jūsų nustatyto kainos lygio.

Ribotų įsakymų privalumai:

  • Leidžia prekiautojui labiau kontroliuoti prekybos kainą;
  • Užtikrina, kad prekiautojui bus taikoma jo pageidaujama kaina. Vis dėlto pats įsakymas gali ir nebūti įvykdytas;
  • Gali pasitarnauti investuotojams, perkantiems ir parduodantiems mažesnių bendrovių akcijas, nes tokiu atveju, atsižvelgiant į investuotojo veiklą, gali būti taikomi didesni spredai;
  • Naudingi vykstant trumpalaikiams akcijų rinkos svyravimams arba tada, kai akcijos kaina yra svarbesnė už patį vykdymą.

Papildomos sąlygos, turinčios įtakos ribotiems pavedimams:

  • AON – AON (angl. All Or None; liet. viskas arba nieko) pavedimas bus įvykdytas tik tuo atveju, jei visos akcijos, kuriomis norite prekiauti, bus prieinamos ties Jūsų iš anksto nustatytu kainos limitu.
  • GFD – GFD (angl. Good for Day; liet. galioja iki prekybos dienos pabaigos) pavedimas baigia galioti prekybos dienos pabaigoje, net jei pavedimas nebuvo įvykdytas.
  • GTC – GTC (angl. Good Till Cancelled; liet. galioja iki anuliavimo) pavedimas bus aktyvus ir vykdytinas, kol prekiautojas jo neanuliuos arba pavedimas nustos galioti.

Apie Admiral Markets

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius