Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kapinių atliekos: kodėl pamirštama rūšiuoti?

Lapkričio pradžioje gyventojams aktyviai lankant artimųjų kapus, amžinojo poilsio vietų konteineriuose atliekų padaugėja 2-3 kartus. Vienos iš atliekas tvarkančių įmonių atstovių teigimu, žmonės tiek stiklinius indelius su žvakėmis, tiek žaliąsias, ar plastikines atliekas meta į bendrą krūvą, o dažnai ir į rūšiavimui skirtus konteinerius. Tai labai apsunkina atliekų surinkėjų darbą, nes atliekos turi būti išrūšiuotos.
Buitinių atliekų konteineriai
Buitinių atliekų konteineriai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viskas vienoje krūvoje

„Gaila, kad tvarkydami artimųjų kapus gyventojai vis dar užmiršta esminius rūšiavimo principus ir visas turimas atliekas – tiek žaliąsias, tiek antrines žaliavas, meta į tą patį konteinerį, – situaciją komentavo atliekų įmonės atstovė Daiva Skrupskelienė. – Toks elgesys apsunkina ne tik atliekų tvarkytojų darbą, bet ir užkerta kelią neišrūšiuotoms popieriaus, plastiko ar stiklo atliekoms perdirbti ir pakartotinai panaudoti. Dėsime visas pastangas, kad šalia kapinių atsirastų specialūs žaliųjų atliekų konteineriai, kur gyventojai galėtų patogiai atsikratyti turimomis atliekomis.” Šiuo metu žaliąsios atliekos priimamos žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėse. (Pvz.Vilniaus apskrityje veikiančios aikštelės).

Pasak D. Skupskelienės, Vėlinių šventėms ruošiamasi iš anksto, stiprinami pajėgumai atliekoms išgabenti, kapinių prižiūrėtojams tenka pasirūpinti papildomomis talpomis atliekoms.

„Sąvartynai – ne guminiai, – primena Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorius Dalius Krinickas. – Jie greitai užsipildo. Be to, bioskaidžios atliekos pūdamos išskiria dujas, prisidedančias prie klimato kaitos, o plastiko, stiklo, popieriaus nebeįmanoma panaudoti. Tuo tarpu naujų pakuočių gamybai vėl eikvojami gamtos ištekliai. Gyventojai pamiršta, arba nenori rūšiuoti“.

Plės infrastruktūrą visuose regionuose

Savivaldybės pagal suplanuotas schemas už ES fondų lėšas gali įrengti naujas ar rekonstruoti senas antrinių atliekų surinkimo aikšteles, įsigyti atliekų surinkimui tinkamus konteinerius, įrengti didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles kur gyventojai gali palikti senus baldus, rūbus, kitus buities gaminius. Daugiausiai plėtros projektų bus įgyvendinama didžiausiuose – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių regionuose, taip pat ir likusiuose, mažesniuose regionuose.

Pagal galiojančias taisykles, tokios aikštelės turi būti įrengtos ne arčiau kaip 10 m nuo pastato langų ir durų. Šie savivaldybių arba regionų atliekų tvarkymo centrų projektai numatyti įgyvendinti iki 2018 m. rugsėjo pabaigos.

Atliekų tvarkymo projektai šalyje finansuojami Sanglaudos fondo lėšomis pagal 2014-2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programą. Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtros priemonei iš viso numatyta skirti 70 mln. Eur ES investicijų.

www.am.lt www.esinvesticijos.lt

Aplinkos ministerija LOGO

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius