Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karštą vasaros dieną – sparnuočių neturintis oro ventiliatorius

Kaip jau turėjote progos įsitikinti, šios vasaros orai yra kupini siurprizų. Vadinasi, reikia būti pasiruošusiam visiems atvejams. Tad, jei užplūdus naujai karščių bangai, nespėjote savo namuose įsirengti oro kondicionieriaus ar nenorite jo įsirengti dėl kokių nors kitų priežasčių, Jūsų išeitis – elektrinis oro ventiliatorius.
Dyson
Dyson / Projekto partnerio nuotr.

Toks įprastas prietaisas biuruose arba namuose! Rodos, netgi jokios romantiškos konstrukcijos – tai tik bazinis pagrindas: sparnuotės ir apsauginės grotelės. Kurios, beje, ventiliatoriuose buvo ne visada. Kai žmonija sukūrė pirmuosius elektrinius oro ventiliatorius XIX amžiaus pabaigoje, pirmieji modeliai apsauginių grotelių neturėjo – tik 1930-aisiais, nukentėjus ne vienam tūkstančiui smalsuolių, kišančių pirštus ten, kur nereikia, sparnuotes pridengė narvelis.

Įprasti ventiliatoriai be savo hipnotizuojančios savybės pirštu išmėginti besisukančių sparnuočių greitį (ir jokios grotelės nuo to efektyviai neapsaugos), dažniausiai turi dar vieną blogą savybę: jei jie yra galingi, tuo pačiu yra ir triukšmingi. Jei jie yra tylūs, tuo pačiu yra ir silpni.

Tačiau egzistuoja, ir Lietuvos parduotuvėse neseniai pasirodė visiškai naujo tipo elektriniai ventiliatoriai „Dyson Cool“ su patentuota „Air Multiplier™“ technologija – tylūs ir galingi, o galiausiai... Net ir neturintys įprastų sparnuočių.

Toks „besparnuotis“ ventiliatorius atrodo kaip neįprastas mūsų akiai prietaisas, arba primena senovinę televizoriaus anteną. Iš esmės tokią ventiliatorius konstrukciją dar 1981 metais pirmoji užpatentavo Japonijos kompanija „Toshiba“, tačiau ji jų nepradėjo gaminti dėl, tuo metu, rodos, neišsprendžiamų problemų – keliamo triukšmo ir vibracijos. Pirmuosius tokio tipo ventiliatorius 2009 metais masiškai gaminti pradėjo anglų kompanija „Dyson“, lig tol garsėjusi paties įmonės įkūrėjo James‘o Dyson‘o išrastais ypatingo dizaino cikloniniais dulkių siurbliais.

Pats Jamesas Dysonas savo pasiryžimą sukurti „besparnuotį“ ventiliatorių aiškino taip: „niekada nemėgau ventiliatorių su sparnuotėmis. Jų sparnuotės kapoja oro srautą, sukeldamos žmogaus kūnui vibracijos pojūtį ir bereikalingus oro srauto virpesius. Be to, tokie ventiliatoriai tik išblaško dulkes po kambarį, o vaikai visada kaišios savo pirštelius tarp jų sparnuočių.“

„Dyson Air Multiplier“ ventiliatorius atrodo kaip apvalus tuščiaviduris žiedas, įsmeigtas ant bazinio pagrindo. Iš išorės nesimato jokių judančių dalių, tačiau ventiliatorių įjungus, iš kiaurymės, tarsi iš niekur atsiradusi, pradeda sklisti tolygi oro srovė.

Tokio ventiliatoriaus veikimo principas yra paprastas – 27 litrai oro per sekundę yra įsiurbiami per korpuso apačioje esančias groteles, 15-18 kartų sustiprintas oro srautas (todėl ventiliatoriai ir yra vadinami „Air Multiplier“) yra nukreipiamas žiedu ir išpučiamas per mažas angas žiedo vidinėje dalyje (per sekundę oro srautas perneša 450-600 litrų oro). Tokia žiedo konstrukcija yra sukurta remiantis hidrodinamikos principais, plačiai taikomais aviacijos ir kosminėje pramonėje.

„Dyson“ kompanija investavo 60 milijonų dolerių šiai oro srauto sustiprinimo technologijai patobulinti, o prie paties projekto dirbo net 65 inžinieriai, sukūrę 640 tokio ventiliatoriaus prototipų ir užregistravę apie tris šimtus patentų. Gaminamuose prototipuose, pvz., buvo įmontuojami mažiausiai dešimt miniatūrinių mikrofonų, – taip mėgiamų slaptųjų tarnybų – tik klausytis ne antivalstybinių pokalbių, o oro srovės virpesių. Vietoje oro buvo leidžiami specialūs ultravioletiniai dūmai, kurių kiekvieną sukūrėlį ar judesį fiksavo ir miniatūrinės filmavimo kameros. Taip buvo siekiama išspręsti triukšmo ir vibracijos problemas – pirmuose modeliuose, kurie labai vibravo dėl susidarančios turbulencijos, įtraukiamas oras nebuvo struktūriškai kontroliuojamas, dėl to kildavo daug nereikalingo triukšmo ir chaoso. Ir jos buvo išspręstos. „Dyson Air Multiplier“ išpučia vienodą ir tolygų oro srautą, veikia tyliai (jie kelia 75% mažiau triukšmo nei įprasti ventiliatoriai su mentėmis), naudoja 40 procentų mažiau energijos nei įprasti ventiliatoriai, ir, svarbiausia, yra absoliučiai saugūs – tinkami naudoti tose vietose, kur yra mažų vaikų.

Projekto partnerio nuotr./„Dyson“
Projekto partnerio nuotr./„Dyson“

„Dyson Air Multiplier“ ventiliatorius sukasi apie savo ašį 90 laipsnių kampu, galima reguliuoti jo oro srauto greitį. Tokius ventiliatorius yra lengva prižiūrėti, nes jie neturi apsauginių grotelių, trukdančių tinkamai išvalyti susikaupusius nešvarumus. Visos „Dyson Air Multiplier“ dalys pagal technologiją, naudojamą automobilių bamperių ir apsauginių šalmų gamybai, yra išlietos iš vientisos plastmasės, dėl ko pats prietaisas turi amortizuojančių savybių. Dėl savo dizaino jis yra apdovanotas gausybe prizų ne tik inovatyvias technologijas, bet ir stilingą išvaizdą – toks ventiliatorius bet kurioje aplinkoje atrodys neįprastai, stilingai ir elegantiškai.

Projekto partnerio nuotr./„Dyson“
Projekto partnerio nuotr./„Dyson“

Tad kitą kartą vietoj sėdėjimo tvankiame kambaryje ar ofise, tiesiog įjunkite šiuolaikinį ventiliatorių ir mėgaukitės saugia tolygia vėsa ir gaiva. Komfortiškas sąlygas užtikrins patentuotos technologijos. Ar verta žengti kartu su technologiniu proveržiu? Atsakymas akivaizdus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius