Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kartu su VDU studentais, studijas pradeda ir gausus būrys Lietuvos moksleivių

Vasario 1-ąją Vytauto Didžiojo universitete (VDU) jau trečius metus iš eilės 11–12 klasių moksleiviai pradeda savo pažintį su studijomis ir drauge su VDU pirmakursiais ir antrakursiais studentais imasi studijų naujame pavasario semestre. Universitetas suteikia galimybę atrinktiems moksleiviams įvairių sričių studijų dalykus visą semestrą studijuoti nemokamai. Šiemet buvo sulaukta rekordinio skaičiaus moksleivių, norinčių išbandyti studijas: gauta daugiau nei 300 paraiškų, o populiariausi studijų dalykai – Marketingas, Psichologija, Vadyba, Teisės pagrindai, Biologija, Medijų menas.
Kartu su VDU studentais, studijas pradeda ir gausus būrys Lietuvos moksleivių
Kartu su VDU studentais, studijas pradeda ir gausus būrys Lietuvos moksleivių / „Vytatuo Didžiojo universiteto“ nuotr.

„Galimybė dar būnant gimnazistu tapti studentu tikrąją ta žodžio prasme yra neįkainojama patirtis. Vykdome daugybę veiklų, skirtų moksleiviams iš arčiau pažinti Universitetą ir pasirengti aukštojo mokslo studijoms, tačiau „VDU moksleivių universitetas“ unikalus tuo, kad tai ne kelių valandų, dienos ar savaitės projektas, bet viso semestro“, – tikina VDU Studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė.

Jono Petronio nuotr./Simona Pilkienė
Jono Petronio nuotr./Simona Pilkienė

Kaip pasakoja VDU Priėmimo skyriaus vadovė Loreta Petrauskaitė, pradėti studijas dar būnant moksleiviu yra puiki proga sužinoti ir atsakyti sau, kokia studijų kryptis labiausiai tinka. „Studijų dalykų pasirinkimas tikrai platus ir tikiu, kad kiekvienas moksleivis gali lengvai rasti savo pomėgius bei interesus atitinkančius studijų dalykus, o galiausiai ir įsitikinti, kuri sritis jam yra priimtiniausia“, – teigia L.Petrauskaitė ir papildo, kad visiems, sėkmingai išklausiusiems studijų dalykus, išlaikiusiems atsiskaitymus ir gavusiems teigiamą įvertinimą, išklausyti studijų dalykai yra užskaitomi ir įstojus į universitetą jų kartoti nereikia.

Asmeninio archyvo nuotr./Loreta Petrauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Loreta Petrauskaitė

Padeda apsispręsti

„Iš moksleivių girdime dvejones dėl konkrečios programos pasirinkimo, ši veikla yra viena iš galimybių priimti tinkamą sprendimą, nes savo patirtimi išbandę atitinkamų studijų krypčių studijas moksleiviai gali įsivertinti, kas labiausiai tinka ir ką labiausiai būtų norima studijuoti“, – sako S.Pilkienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaiva Stankevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Vaiva Stankevičiūtė

Nuo 2022 m. vykdoma inciatyva „VDU moksleivių universitetas“ per savo gyvavimo laikotarpį sutraukė nemažą būrį moksleivių, kurie vėliau tapo VDU studentais. Viena tokių yra Vaiva Stankevičiūtė, šiuo metu – VDU Tarptautinės politikos ir vystymo studijų pirmakursė. Studentė tikina, kad būtent studijos VDU būnant moksleive ir pastūmėjo pasirinkti dabartines studijas. „VDU moksleivių universitete“ lankiau politikos mokslų paskaitas. Ši patirtis leido suprasti, kaip veikia paskaitų organizavimas, kaip vyksta darbų atsiskaitymai. Tai buvo tarsi savęs išbandymas politikos srityje, nes tuo metu dar nebuvau užtikrinta, ką noriu studijuoti, ir tai padėjo apsispręsti“, – pasakoja V.Stankevičiūtė.

„VDU moksleivių universitete“ teisės studijas išbandžiusi ir dabar VDU teisę studijuojanti Eglė Šuščevičiūtė atkreipia dėmesį, kad universitetas suteikė progą iš arčiau patirti, kaip vyksta teisės studijos, ką jos suteikia bei kaip yra pateikiama informacija studentams. „Jau būdama moksleivė galėjau susipažinti su įvairių teisės šakų dėstytojais ir pažinti patį mokymosi procesą. Pastebėjus, kaip VDU dėstytojai tikrai yra atsidavę savo dėstomiems dalykams, kaip aiškiai, sklandžiai ir įdomiai pateikia informaciją, atsako į visus iškilusius klausimus su malonumu, visa tai paskatino mane studijuoti teisę Vytauto Didžiojo universitete“, – mintimis dalinasi pirmakursė.

Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Šuščevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Šuščevičiūtė

Suteikiama galimybė moksleiviams iš visos Lietuvos

„VDU moksleivių universiteto“ paskaitos 2024–2025 m. m. pavasario semestre truks iki gegužės 24 d. (vėliau vyks egzaminų sesija) ir vyks internetu, todėl jas „lankyti“ suteikiama galimybė moksleiviams iš visų Lietuvos miestų. Paskaitos vyks vieną kartą per savaitę, o moksleiviai galėjo rinktis dalykus iš įvairių sričių studijų – nuo medijų studijų, politikos mokslų, sociologijos ir antropologijos, įvairių meno krypčių iki astronomijos ar akvakultūros ir dar daugiau. Dalis siūlomų studijų dalykų yra anglų kalba. Iš viso moksleiviai registravosi į 35 skirtingus dalykus.

„Vytatuo Didžiojo universiteto“ nuotr./Kartu su VDU studentais, studijas pradeda ir gausus būrys Lietuvos moksleivių
„Vytatuo Didžiojo universiteto“ nuotr./Kartu su VDU studentais, studijas pradeda ir gausus būrys Lietuvos moksleivių

Pasirinktų studijų metu moksleiviai turės galimybę bendrauti su universiteto dėstytojais, studentais, susipažinti su aplinka, naudotis universiteto bibliotekomis, duomenų bazėmis, kelti klausimus ir diskutuoti. Kitaip tariant, studijų metu vyresniųjų klasių moksleiviai taps tikrais studentais – dalyvaus paskaitose, kartu su kitais studentais atliks užduotis, rengs projektus ir turės galimybę išbandyti save įvairiose studijų veiklose.

Trečius metus vykdoma VDU iniciatyva suteikia galimybę dar būnant moksleiviu įsitraukti į universitetinį gyvenimą, iš arčiau susipažinti su studijomis, studentais ir bent vienam semestrui tapti studentu. „Šiais metais išaugęs itin didelis skaičius mokinių, norinčių patekti į „VDU moksleivių universitetą“, rodo, kad mokiniai jau spėjo įvertinti šios veiklos naudą ir siekia pasinaudoti šia teikiama nemokama galimybe“, – teigia VDU Studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius