Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek kompiuterių rūšių žinote? Tikriausiaine 7...

Ar tikrai viską žinote apie kompiuterius? Neabejojame, kad esate matę stacionarius ir nešiojamus kompiuterius, bet jų yra ir daugiau. Šiame straipsnyje pristatysime juos visus. Kai kurie gali būti ir negirdėti, tačiau remsimės tik faktais, jokių mokslinių teorijų ar eksperimentinių modelių.
Kompiuteriai
Kompiuteriai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tradiciniai kompiuteriai – stacionarūs

Stacionarūs kompiuteriai yra beveik kiekviename biure. Tai tie kompiuteriai, kurių didelės dėžės statomos ant žemės laidų raizgalynėje. Kad ir kaip sparčiai tobulėtų technologijos, šie kompiuteriai lieka paklausūs ir populiarūs.

Privalumai: galimybė pridėti keletą diskų atminties ir taip padidinti atmintį dešimtimis terabaitų (TB). Galimybė prijungti keletą ekranų vienu metu, galimybė įdiegti TV plokštę ir pasidaryti iš kompiuterio televizorių.

Trūkumai: Sudėtinga transportuoti, pavojinga numesti nuo stalo, nes gali būti sugadintos tam tikros detalės. Renka dulkes, kurias išvalyti gali tekti atidaryti korpusą. Ne itin išvaizdus.

Stacionarūs kompiuteriai gali būti firminiai arba surinkami iš detalių. Juos taiso visos kompiuterių taisyklos, todėl didelių bėdų su jais nėra. Naudojami namuose, biuruose, viešosiose vietose (bibliotekose, mokyklose ir t.t.)

Nešiojami kompiuteriai

Turbūt populiariausia kompiuterių rūšis. Nešiojami kompiuteriai taip pat labai populiarūs. Kai kuriais skaičiavimais jie gali pūti populiaresni, nei stacionarūs. Kodėl? Todėl, kad jie sveria nedaug, yra kompaktiški ir nereikia prijunginėti monitoriaus. Naudojami darbui, mokslams, pramogoms, žaidimams. Puikus įrankis informacijos paieškai ir bendravimui.

Privalumai: Kompaktiškas ir paprasta nešiotis. Nedidelis ir pakankamai galingas. Talpą galima plėsti naudojant išorinius nešiojamus diskus, yra galimybė prijungti papildomą monitorių, klaviatūrą. Nėra išorinių laidų.

Trūkumai: baterija veikia daugiausiai 4-6 valandas, ramybės būsenoje – 10 valandų, todėl nuolatos reikalingas elektros šaltinis. Ribotas skaičius jungčių. Neatsparus išoriniam poveikiui – smūgiams, vandeniui, dulkėms, nors ir gali būti pritaikytas dirbti lauko sąlygomis.

Nešiojami kompiuteriai yra brangesni, nei stacionarūs, tačiau reiktų atminti, kad į kainą įtrauktas ir monitorius.

Planšetiniai kompiuteriai

Tai „karščiausias“ kompiuteris rinkoje, kurio nori visi vaikai. Suaugusiems jis irgi patinka dėl savo mobilumo. Puikus įrenginys, galintis pakeisti tiek stacionarųjį, tiek nešiojamąjį kompiuterį, tiesa, su juo tenka priprasti dirbti, o senjorams tai gali būti gana sudėtinga užduotis.

123rf.com nuotr./Planšetinis kompiuteris
123rf.com nuotr./Planšetinis kompiuteris

Privalumai: Nedidelis ir kompaktiškas. Pakankamai galingas, kad veiktų visos įprastos biuro programos, internetas, nuotraukų tvarkymo programos ir t.t. Nėra laidų. Baterija laiko ilgiau, nei nešiojamojo kompiuterio – apie parą. Žema kaina, nemokama operacinė sistema (Android arba Windows 10).

Trūkumai: Labai mažai jungčių, todėl sunku prijungti kelis išorinius įrenginius vienu metu. Nėra DVD įrašymo įrenginio. Valdymas ne pele, o piršto palietimu reikalauja laiko priprasti.

Nepaisant trūkumų, planšetiniai kompiuteriai yra labai graibstomi iš parduotuvių lentynų. Ypač aktyvi jų prekyba vyksta internetu. Pigu.lt elektroninėje parduotuvėje jų pasiūla yra labai plati. Galima įsigyti ir labai nebrangių planšetinių kompiuterių po 50 eurų, ir 1000 eurų kainuojančius iPad planšetinius kompiuterius. Aišku, kaina tiesiogiai susijusi su planšečių pajėgumais.

Hibridiniai kompiuteriai

Tai planšetinio ir nešiojamo kompiuterio hibridai. Kitaip sakant, du kompiuteriai viename. Yra pagrindas su klaviatūra ir nuimamas monitorius, kurį nuėmus galima dirbti kaip su planšetiniu kompiuteriu.

Privalumai: labai praverčia normaliam darbui, kai reikalinga fizinė klaviatūra. Nuimamas ekranas tarnauja, kaip planšetė, tad tai puikus įrankis verslo prezentacijoms. Gali būti su dviem skirtingomis operacinėmis sistemomis, nes atjungtas ekranas veikia kaip autonomiška planšetė, kurioje gali būti įdiegta Android, kai pagrindiniame bloke – Windows 10.

Trūkumai: Brangūs, nes orientuoti tik į specifinę verslo auditoriją. Gali kilti problemų nusidėvėjus ekrano prijungimo jungtims (jos veikia kaip magnetas). Ekranas autonomiškai gali dirbti tik trumpą laiką.

Hibridiniai kompiuteriai yra skirti tik specifiniam vartotojui, todėl jų populiarumas nėra didelis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Hibridinis kompiuteris „Sony VAIO Duo 13“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Hibridinis kompiuteris „Sony VAIO Duo 13“

„Viskas viename“ kompiuteriai

Tai labai įdomūs stacionarieji kompiuteriai, kurių korpusas „sukištas“ į monitorių. Taip išeina, kad ant stalo statomas monitorius, kuriame yra įmontuotas ir visas kompiuteris bei visos reikalingos jungtys. Tokie „All in one“ tipo kompiuteriai turi net DVD įrašymo įrenginius, USB, HDMI, VGA jungtis. Taip pat Wi-Fi.

Privalumai: Nėra laidų ant stalo ir po stalu. Tai pilnavertis kompiuteris su visomis funkcijomis. Kai kurie tokie kompiuteriai turi ir lietimui jautrius ekranus.

Trūkumai: Neatsparus smūgiams, jei nukrenta nuo stalo, nors ir stovi pakankamai stabiliai. Nėra galimybės pridėti papildomos talpos – tik naudojant išorinius diskus.

Šis kompiuteris dar modifikuojamas į tokį, kuris ne statomas ant stalo, bet guldomas horizontaliai. Įsivaizduokite stalo paviršių, ant kurio tiesiai galite rašyti, naršyti internete. Tai ne mokslinė fantastika, tokių kompiuterių yra ir Lietuvoje.

MiniPC – mini asmeniniai kompiuteriai.

Stacionaraus kompiuterio problema – jis gana didelis ir griozdiškas. Taigi, kūrėjai stengiasi sukišti visas reikalingiausias kompiuterio funkcijas į kuo mažesnę dėžutę. Ir jiems tai pavyko. Vienas mažiausių tokių kompiuterių yra Intel Nuc. Jo dydis – 11,6 mm x 112 mm x 34,6 mm. Palyginimui, jūsų sprindis yra 15 cm ilgio, tad šis kompiuteris lengvai telpa delne. Ir jis yra pakankamai galingas su Intel i5 procesoriumi. Jis turi po 2 USB 3.0 ir USB 2.0 jungtis, todėl prie 64 GB atminties galima pridėti dar ir išorinį diską. Žodžiu, toks miniPC neužima daug vietos ir yra pilnavertis kompiuteris.

Privalumai: užima mažai vietos. Yra tylus. Turi reikalingiausias jungtis.

Trūkumai: neturi įrašančio įrenginio. Neturi VGA jungties, kuria paprastai prijungiamas monitorius, tad teks pasiieškoti monitoriaus su HDMI jungtimi, arba įsigyti specialų perjungimo priedą.

Tai puiki alternatyva dideliems korpusams, tiesa, kol kas dar gana brangi. Galima sakyti, kad tai yra kitas stacionarių kompiuterių evoliucijos etapas.

„Kištukiniai“ kompiuteriai

Dėmesio, tai nauja kompiuterių rūšis net Lietuvoje. Turbūt geriausias šios rūšies atstovas yra Intel Compute Stick.

Šis „kištukinis“ kompiuteris (taip pavadinome nuo žodžio „Stick“ – lazdelė, kištukas, nors lietuviškas pavadinimas dar nėra žinomas) yra skirtas televizorių su HDMI jungtimi paversti visiškai funkcionuojančiu kompiuteriu. Jame įdiegta Windows 8 arba Windows 10 operacinė sistema, taip pat yra USB jungtis, MicroSD kortelės jungtis, per kurią galima išplėsti atmintį iki 128 GB. Tai USB atmintinės dydžio „kištukas“, kuris įkišamas į televizorių ir gali būti valdomas per Wi-Fi.

Privalumai: Turi normalią operacinę sistemą. Telpa į kišenę, atsparus smūgiams. Nereikia elektros jungiklio, nes energiją paima tiesiai iš televizoriaus.

Trūkumai: Maža disko talpa. Wi-Fi ryšys siekia gana netoli, tad kitais prietaisais valdyti iš kito kambario gali nepavykti taip sklandžiai. Neturi Ethernet jungties per kurią jungiamasi prie interneto laidu.

Tai kelioninis kompiuteris tiems, kurie nori darbuotis tiesiog viešbučio kambaryje. Arba nori iš savo televizoriaus padaryti dar vieną asmeninį kompiuterį. Bet kuriuo atveju, jo pirkėjų nėra itin daug.

Štai ir visos 7 kompiuterių rūšys. Kurios iš jų bus populiaresnės ateityje – pamatysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius