-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek metų reikia dirbti, norint įsigyti butą?

Nuosavas butas, o dar naujos statybos name – daugelio svajonė, kurią įgyvendinti ryžtasi tikrai ne kiekvienas. Nieko nuostabaus, sutaupyti tokiam pirkiniui – be galo sunku, o imant paskolą įsipareigojama kone visam gyvenimui. Ši suma dar labiau išauga, jei imame skaičiuoti tokius dalykus, kaip išlaidas buto įrengimui ir paskolos palūkanas. Tad kiek iš tiesų užtruks, kol butą galėsite laikyti nuosavu?
„Teleloto“ vasaros butas
„Teleloto“ vasaros butas / Partnerio nuotr.

Žinoma, buto kainą gali lemti daugelis dalykų: miestas ir vieta jame, buto dydis, aukštas ir kambarių skaičius, statybos metai ir t.t. Kainą nuolatos koreguoja ir kintanti nekilnojamo turto rinka, ir sezoniniai kainų svyravimai.

Kaip pavyzdį imkime sostinę: Vilniuje pirmąjį šių metų ketvirtį vidutinė naujos statybos buto kaina siekė 1484 eurus už kvadratinį metrą. Sakykime, už šią kainą išsirenkate dviejų kambarių butą, kurio plotas yra 47.19 kvadratinių metrų. Už tokį „vidutinį butą“ tektų sumokėti 70.000 eurų.

Suprantama, tiek kainuotų vien butas su taip vadinama daline apdaila. Šis terminas dažniausiai reiškia, kad viduje galite tikėtis rasti nebent grindų pagrindą su garso izoliacija, nutinkuotas sienas ir suformuotas kambarių pertvaras, taip pat vandentiekį ir elektrą, kuri galbūt bus išvedžiota. Visa kita, įskaitant interjero dizainerio paslaugas – iš pirkėjo kišenės.

Paskolą būstui gali gauti ne visi

Pasiryžti įsipareigoti banko paskolai yra viena, tačiau vien to neužtenka. Atrodytų, viskas paprasta – imate paskolą ilgiausiam (30 metų) laikotarpiui ir, pridėję metines palūkanas, gaunate sumą, kurią turėsite grąžinti. Palūkanos priklauso nuo to, kur imate paskolą. Maksimali metinė norma gali būti 5 proc., bet šiuo metu didžiuosiuose Lietuvos bankuose ji siekia 1.5-2 proc.

Tačiau būsto paskola nėra teikiama be pradinio įnašo. Po krizės sugriežtėjus paskolų teikimo sąlygoms, pradinis įnašas turi būti ne mažiau kaip 15 proc. buto vertės. Taigi, norint įsigyti butą už anksčiau skaičiuotą kainą, pradinis įnašas turėtų būti 10 500 eurų, kuriuos tektų sutaupyti patiems.

Vidutinis atlyginimas „ant popieriaus“ Vilniaus mieste minėtu pirmojo šių metų ketvirčio laikotarpiu buvo 938.1 eurų. Atskaičius mokesčius, individualiam asmeniui liekanti suma „į rankas“ yra 717.6 eurų. Su vienu tokio dydžio atlyginimo reikiamos sumos vidutiniam dviejų kambarių butui įprastomis bankų sąlygomis negautumėte – maksimaliai galėtumėte pasiskolinti kiek daugiau nei 40 000 eurų.

Sakykime, tokius atlyginimus gaunate ir paskolą imate dviese. Taigi, kiekvienas atidėdami po 200 eurų kas mėnesį, minimalų pradinį įnašą galėtumėte sutaupyti per kiek daugiau nei dvejus metus. Norėdami skirti tokią pat sumą kiekvieną mėnesį paskolos grąžinimui, galėtumėte ją grąžinti per 14 metų. Taigi, iš viso tai galėtų užtrukti 16 metų. Žinoma, reiktų nepamiršti, kad palūkanų normos kinta, o su jomis svyruoja ir mėnesinės įmokos. Įvertinus šiuos veiksnius, banko rekomenduojama paskolos trukmė gali būti ir ilgesnė.

Butas už vieną eurą

Suprasdami sunkumus, su kuriais tenka susidurti norint įsigyti nuosavą būstą, „Teleloto“ šią vasarą žaidėjams siūlo galimybę laimėti išskirtinį prizą – pilnai įrengtą butą naujos statybos name. Vasaros pabaigoje vienam laimingajam atiteks naujos statybos butas su vidiniu kiemu Vilniuje, Žalgirio gatvėje.

Loterijos organizatoriai pasirūpino ne tik butu, bet ir jo įrengimu iki mažiausių smulkmenų. Bute laimėtojas ras ne tik visus reikiamus baldus, buitinę techniką, vonią su jos reikmenimis, didelį televizorių svetainėje, bet ir visus indus, stalo įrankius, patalynę, žvakių ir t.t.

Daugiau apie „Teleloto“ vasaros butą galite sužinote loterijos „Perlas“ interneto puslapyje.

VIDEO: Pamatyk, kas slepiasi už „Teleloto“ buto durų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius