-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko reikia norint tapti profesionaliu kompiuterinių žaidimų žaidėju?

2017–ųjų rugsėjį vykusiame „Dota 2“ čempionate pergalę išplėšusiai tarptautinei komandai „Team Liquid“ atiteko beveik 11 mln JAV dolerių. Tiesa, net ir žemiausiose prizinėse vietose likusios komandos nebuvo nuskriaustos – išsidalijo po daugiau nei 61 tūkst. JAV dolerių. Kasmet šie laimėjimai auga, todėl ir pasiruošimas čempionatui tampa gerokai rimtesnis.
Įrenginiai, skirti kompiuterinių žaidimų žaidėjams
Įrenginiai, skirti kompiuterinių žaidimų žaidėjams / Projekto partnerio nuotr.

Vien žaidimo „Dota 2“ čempionatų biudžetas per pastaruosius penkerius metus išaugo beveik 10 kartų. Jei 2013–ųjų metų čempionato prizininkai dalijosi 2 mln. 800 tūkst. siekiantį biudžetą, tai 2017–ųjų biudžetas viršijo 24 mln. 600 tūkst. JAV dolerių.

Galima teigti, jog augančios turnyrui skirtos sumos yra susijusios su vis didėjančiu šio žaidimo populiarumu. Kita vertus, tendencingai auga profesionalių žaidėjų skaičius, kurie žaidimą laiko veikla, nešančia pajamas.

Į e-sporto plėtrą reaguoja ir technologinių prietaisų, skirtų žaidėjams, gamintojai. Kompiuterio monitorius, klaviatūra, pelė ir jos kilimėlis bei ausinės profesionaliems žaidėjams tampa darbo įrankiais, nuo kurių gali priklausyti žaidimo sėkmė. Aptarkime keleto žaidimams skirtų įrenginių modelių funkcijas bei parametrus.

Žaidimams skirti monitoriai

Žaidimams skirti monitoriai turi keletą papildomų funkcijų, išskiriančių juos nuo įprastų. Viena svarbiausių – vaizdo atnaujinimo dažnis. „Standartiniuose monitoriuose yra apie 60 kadrų/s, tuo tarpu žaidimui skirtuose monitoriuose – 144 kadrų/s.

Kuo dažniau atnaujinamas vaizdas, tuo greičiau galima pastebėti priešininką ir įgyti pranašumą. Profesionaliam žaidėjui ar užkietėjusiam mėgėjui kiekviena smulkmena svarbi“, – teigia „Benq“ ir „Asus“ prekinius ženklus atstovaujančios bendrovės „ACC Distribution“ Produktų ir marketingo departamento vadovas Marijus Miceika.

Anot jo, verta paminėti, jog specializuoti monitoriai ryškiau perteikia vaizdą. Dažnai žaidimuose veiksmas vyksta tamsiose erdvėse, kur sunku pamatyti priešininką. Minėtų monitorių režimas „Black EQ“ pagerina matomumą tamsiose scenose.

Galiausiai, žaidimams skirtuose monitoriuose yra integruota speciali technologija, skirta apsaugoti akis.. Ji pritaikyta vartotojams, daug laiko praleidžiantiems prie kompiuterio ekrano. Kai kurie modeliai turi papildomus aksesuarus, pavyzdžiui, pultelius, suteikiančius galimybę vienu paspaudimu pasirinkti optimalų monitoriaus režimą. Dar vienas iš populiarų žaidėjų ypač naudojamų monitorių aksesuarų – „Razer Chroma HDK”. Šis priedas atsipindi spalvų tonus ant paviršių už monitoriaus. Spalvų tonai keičiasi, priklausomai nuo ekrane matomų spalvų tonų. Tokie efektai ne tik labiau įtraukia į žaidimą, tačiau suteikia galimybę lengviau sekti žaidimo eigą

Ar šių modelių kaina skiriasi nuo įprastų, biuruose naudojamų monitorių kainos? „Taip, patys paklausiausi, žaidimams skirti monitoriai, yra daugiau nei dvigubai brangesni už standartinius. Tiesa, už kokybišką ir specializuotą įrenginį vartotojai yra pasiruošę mokėti daugiau. Tai – investicija į pranašumą suteikiantį vaizdą e–sporte“, – teigia pašnekovas.

Žaidimų klaviatūra

Žaidimams skirtos klaviatūros yra gaminamos naudojant skirtingus mechaninius mygtukus, kurie skiriasi paspaudimui reikalingu svoriu. Lengviausiai paspaudžiami mygtukai yra apie 40 g, sunkiausiai – apie 80 g. Atitinkamai skiriasi ir jų spalvos bei paspaudimo garsas. Nuo to, kokį klaviatūros modelį pasirinks vartotojas, priklausys jo žaidimo eiga.

„Žaidžiant šaudyklę yra mygtukų, kuriuos itin dažnai reikia laikyti nuspaustus, pavyzdžiui, judant iš taško A į B ir pan. Pasirinkus mygtukus, kuriuos įspausti sunkiau, ilgainiui ims vargti pirštai. Ir atvirkščiai – atliekant kokį nors veiksmą, kuriam reikalingas tikslus paspaudimų skaičius, pasirinkus per lengvai spaudžiamą mygtuką, galima suklysti“, – pavyzdžiais iliustruoja M. Miceika.

Išskirtinis žaidimams skirtų klaviatūrų privalumas – galimybė vartotojui jas susiprogramuoti pačiam, pagal savo poreikius. „Dažnai klaviatūros mygtukų neužtenka skirtingoms žaidimų komandoms atlikti. Žaidimams skirtos mechaninės klaviatūros, pavyzdžiui, „Razer BlackWidow Chroma“, turi savo programinę įrangą, kuri įdiegiama į jūsų kompiuterį. Pastaroji palaiko net iki 10 mygtukų nuspaudimų vienu metu“, – pasakoja „ACC Distribution“ Produktų ir marketingo departamento vadovas.

Projekto partnerio nuotr./Klaviatūra, turinti specialų apšvietimą
Projekto partnerio nuotr./Klaviatūra, turinti specialų apšvietimą

Svarbu ir tai, kad vartotojas gali užsiprogramuoti ir klaviatūros apšvietimo režimą taip, kad šis indikuotų jam reikšmingą informaciją. „Vienas dažniausių parametrų, ypač svarbių žaidėjui – jo gyvybės lygis. Jeigu žaidėjo valdomas personažas yra stipriai sužeidžiamas, jam lieka mažiau nei 20 proc. gyvybės, klaviatūrą galima susiprogramuoti taip, kad ši pradėtų šviesti raudonai“, – klaviatūros „Razer BlackWidow Chroma“ parametrus vardija pašnekovas.

Be to, šios klaviatūros tarnauja žymiai ilgiau. Jeigu įprasta klaviatūra atlaiko iki 10 mln. paspaudimų, tai žaidimams skirtos klaviatūros – iki 80 mln. Kartu jose yra įdiegtos jungtys, tokios kaip USB, mini jack, suteikiančios galimybę žaidėjui patogiau prijungti papildomus išorinius prietaisus (ausines, pelę, mikrofoną ir t.t.).

Žaidimų pelė ir kilimėlis

Pagrindinis žaidimams skirtų pelių skirtumas, lyginant su įprastomis, yra tikslesnis jų veikimas. „Paprasčiausia pelė turi apie 1000 DPI (taškus colyje), o žaidimams skirta pelė, tarkime, „Razer NAGA HEX V2“ – net 16 000 DPI“, – pasakoja M. Miceika.

Be to, kai kurias žaidimams skirtas peles, kaip ir klaviatūras, galima užsiprogramuoti individualiai. Pavyzdžiui, „Razer Naga Epic Chroma“ modelis turi net 19 programuojamų mygtukų, kurie padeda lengviau atlikti kombinacijas ar veiksmus, ko negalėtum padaryti naudodamas paprastą pelę.

Eksperto teigimu, žaidimams naudojamos pelės yra ergonomiškesnės, integruotos guminės detalės, kurios leidžia patogiau ją suimti: „Žaidžiant ilgesnį laiką, paprastai ima prakaituoti rankos, o guminės detalės, intarpai leidžia pelę laikyti tvirčiau.“ Pelių apšvietimas atlieka tą pačią funkciją kaip ir klaviatūrose – informuoja žaidėją apie žaidimo eigą, tačiau ne visų gamintojų pelės turi šią apšvietimo funkciją, todėl renkantis vertėtų atkreipti dėmesį.

Labai svarbu pasirinkti ir specialų, žaidimams skirtą pelės kilimėlį, kuris užtikrina pelės tikslumą ir stabilumą. „Jeigu pasirenkamas per mažo ploto kilimėlis, atsiranda rizika nukrypti į šalį ant kito paviršiaus ir atlikti klaidingą manevrą, galintį smarkiai pabloginti įgytą pranašumą. Žaidimo kilimėliai būna dideli, 50x100 cm, kad tokių problemų vartotojas galėtų išvengti“, – pastebi „ACC Distribution“ Produktų ir marketingo departamento vadovas.

Projekto partnerio nuotr./Žaidimams skirta pelė
Projekto partnerio nuotr./Žaidimams skirta pelė

Ausinės žaidimams

„Žaidimams skirtos ausinės nuo paprastų muzikinių ausinių skiriasi tuo, kad jose integruoti garsiakalbiai yra didesni, geriau perteikiantys žemesnius bei vidutinius dažnius (sprogimus, susišaudymus ir t.t.). Be to, kai kurie ausinių gamintojai prideda specialią programinę įrangą (arba ji automatiškai atsiunčiama, vos tik prijungus ausines prie kompiuterio). Naudodamas tokias ausines, žaidėjas mėgausis erdviniu garsu, suteikiančiu daugiau pranašumų: kokybiškas garsas leidžia lengviau interpretuoti, iš kurios pusės atslenka priešas arba skrieja šūvis ir kt.“, – teigia M.Miceika.

Kartu jis pastebi, jog žaidėjų tarpusavio komunikacijai reikalingas mikrofonas tokiose ausinėse yra pritaisytas taip, kad jį galima išstumti į išorę ir pritaikyti pagal žaidėjui patogią poziciją. Tais atvejais, kai komunikacija žaidime nėra būtina, mikrofonas susiskleidžia ir netrukdo žaidėjui.

„Pavyzdžiui, žaidimams skirtos „Steelseries“ ausinės būna laidinės ir belaidės. Žaidžiant lenktynių simuliatorių, dažniausiai vairuotojas būna atitolęs nuo kompiuterio, ir laidai trukdo įsijausti į žaidimą arba automobilio valdymą daro nepatogų, o belaidės ausinės suteikia laisvę“, – pasakoja pašnekovas.

Tuo tarpu laidinės žaidimams skirtos ausinės turi valdymo pultelį, pritaisytą prie laido, kuris leidžia keisti garso ir RGB apšvietimo lygį. Apšvietimas, kaip ir kituose, ankščiau aptartuose įrenginiuose, gali indikuoti gyvybės lygį, artėjantį pavojų ir t.t.

Ilgoms žaidimo valandoms – lenkyninių kėdžių atmainos

Akivaizdu, kad profesionaliam komiuterinių žaidimų žaidėjui reikia daugybės jiems pritaikytų įrenginių. Ne mažiau svarbi ir kėdė, ant kurios šie praleidžia ilgas valandas. „ACC Distribution“ Produktų ir marketingo departamento vadovas paminėjo, kad jų atstovaujamas gamintojas „Sparco” sukūrė spacialiai kompiuterinių žaidimų žaidėjams skirtas kėdes. Pastarosios išsiskiria tuo, kad jos yra lenktyniniuose automobiliuose naudojamų kėdžių kopijos, nes minėtoji kompanija specializuojasi gamindama būtent lenktynėms skirtas kėdes. Be to, minėtos kėdės yra pagamintos Italijoje, naudojant labai kokybiškas medžiagas, paslepiant mechanizmus.

„Įprastam vartotojui papildomos šių įrenginių galimybės gal ir nebus akivaizdžios. Tačiau e–sporto mėgėjui ir profesionalui, žaidžiančiam turnyruose, kuriuose prizai siekia šimtus tūkstančių eurų ar dolerių, kiekvienas komponentas, kiekvienas paspaudimas gali lemti, ar tu laimėjai, ar pralošei“, – išvadas pateikia M.Miceika.

Projekto partnerio nuotr./Lenktyninių kėdžių atmainos kompiuterinių žaidimų žaidėjams
Projekto partnerio nuotr./Lenktyninių kėdžių atmainos kompiuterinių žaidimų žaidėjams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius