-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur dėti pinigus, kai indėlių palūkanos – beveik nulinės?

Indėlių palūkanos Lietuvos komerciniuose bankuose šiuo metu yra nukritusios į rekordines žemumas. Kai kurie didieji komerciniai bankai apskritai nebesiūlo palūkanų už terminuotus indėlius, kurių terminas trumpesnis nei vieneri metai. Todėl vis daugiau susidomėjimo sulaukia kitos taupymo galimybės.
Aurimas Martišauskas
„Finasta“ Verslo ir asmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Aurimas Martišauskas

Apie alternatyvas indėliams kalbamės su banko „Finasta“ Verslo ir asmeninės bankininkystės tarnybos direktoriumi Aurimu Martišausku:

- Įvertinus dabar siūlomas žemas indėlių palūkanas ir infliaciją, pinigai kai kuriais atvejais gali netgi prarasti savo vertę. Kokias alternatyvas turi žmogus, norintis, kad jo pinigai uždirbtų?

- Pirmiausia, visiškai neatmesčiau indėlių kaip taupymo galimybės. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, jog didžiausi Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai nėra vieninteliai rinkoje ir indėlių palūkanos nėra reguliuojamos valstybės, tad kiekvienas bankas jas nustato pats. Žmogus turėtų pasidomėti, kokius pasiūlymus teikia visi bankai, nes dabar situacija yra unikali: 12 mėnesių trukmės terminuotojo indėlio palūkanos komerciniuose bankuose skiriasi iki dešimties kartų: nuo 0,15% iki 1,5%. Indėlį galite padėti tame banke, kuris siūlo geriausias sąlygas, net jei jūsų einamoji sąskaita yra kitur.

Indėliai patrauklūs tuo, kad yra saugi taupymo priemonė. Indėlių palūkanos yra garantuotos, tad žmogus, padėjęs indėlį į banką, tiksliai žino, kokią pinigų sumą atsiims –kiek procentų yra nurodyta indėlio sutartyje, tiek ir bus išmokėta termino pabaigoje.

Vis dėlto, jei žmogus nori didesnių palūkanų, galima rinktis ir kitus finansinius instrumentus. Šiuo metu Bankas „Finasta“ klientams siūlo finansų rinkų ekspertų parengtą taupymo programą, kurios metinis pajamingumas – nuo 3,5 proc. Taupymo programa – tai pasiūlymas tiems, kurių netenkina terminuotųjų indėlių palūkanų dydis. Ją sudaro finansinių priemonių rinkinys, kuriame derinamos skirtingų laikotarpių, pajamingumo, regionų investicijos, taip išskaidant investavimo riziką. Taupymo programos metinis pajamingumas prognozuoja, kokia bus grąža iš investicijų tuo atveju, jeigu investicijos bus išlaikytos iki termino pabaigos, o visos gautos pajamos iš palūkanų bus vėl investuojamos.

- Tačiau vyrauja nuomonė, kad investavimas yra sudėtingas ir rizikingas, skirtas tiems, kurie uždirba gerokai didesnius atlyginimus nei mūsų šalies vidurkis. Ar tikrai kiekvienas žmogus gali investuoti?

- Taip, kiekvienas žmogus gali investuoti, net jei neturi patirties investavimo srityje arba neseka finansų rinkų aktualijų. Norinčiam pradėti investuoti rekomenduoju atvykti į banką pasikalbėti su investicijų konsultantu. Konsultantas padės įvertinti, kurios investicijos jums yra tinkamos ir priimtinos, išsiaiškinsite, kokio rezultato galite tikėtis.

Investavimo produktų yra daug ir jie labai lankstūs: galima investuoti konkrečią sukauptą sumą vienu kartu arba periodiškai mokėti pasirinkto dydžio įmokas ir taip vis didinti investicijas. Noriu pabrėžti, kad investuoti galima pradėti kas mėnesį tam skiriant kad ir 100 litų.

Tiems, kurie turi mažiau investavimo žinių ir nenori skirti daug laiko savo investicijų valdymui, patogi investavimo priemonė yra investiciniai fondai, kuriuos valdo profesionalūs fondų valdymo specialistai. Investicinis fondas – daugelio investuotojų lėšos, kurias valdymo įmonės ekspertai pagal nustatytą fondo strategiją investuoja į akcijas ar obligacijas, pinigų rinkos priemones, kitus vertybinius popierius ar jų derinius.

Reikėtų įvertinti, kad rizika investuojant į finansines priemones yra didesnė nei pasirinkus indėlį ir grąža nėra garantuota. Investicijų vertė gali tiek kilti, tiek kristi, todėl galite atgauti mažiau nei investavote. Kita vertus, ilgu laikotarpiu investavimas gali atnešti žymiai didesnę grąžą nei indėlis ar kitos taupymo priemonės. Tą patvirtina ir sėkmingo investavimo į tinkamai ir laiku pasirinktas finansines priemones pavyzdžiai, kai uždarbis pranoksta investuotojo lūkesčius.

- Šiuo metu žmonės taupo ne tik pinigus, bet ir laiką, vis labiau populiarėja elektroninė bankininkystė. Ar galima investuoti internetu?

- Dauguma investuojančių banko „Finasta“ klientų valdo savo investicijas būtent internetu – vertybinių popierių platformoje. Platformoje galima įsigyti ir parduoti vertybinius popierius, stebėti jų vertės kitimą, matyti bendrą investicijų vertę kiekvienu laiko momentu. Jau ne naujiena, kad banke „Finasta“ galima atidaryti sąskaitą ir padėti terminuotąjį indėlį unikalioje banko interneto parduotuvėje eshop.finasta.com, nei karto neatvykus į banką.

Apibendrinant, uždirbti visuomet galima, tereikia domėtis galimybėmis, klausti ir netgi priėmus sprendimus periodiškai peržiūrėti, ar jūsų pinigai iš tiesų „įdarbinti“ maksimaliai, nes rinkoje nuolat atsiranda naujų alternatyvų.

Terminuotų indėlių palūkanų dydis Lietuvos komerciniuose bankuose

Bankas

12 mėn. terminuotojo indėlio palūkanų norma

Finasta

1,5%

SMP Bank

1,4%

Citadele 

1,15%

Medicinos bankas

1%

Šiaulių bankas

1%

Nordea

0,7%

SEB

0,3%

Danske Bank

0,25%

Swedbank

0,2%

DNB

0,15%

Šaltinis: indėliai.lt, 2014 10 13 duomenys

Ši informacija negali būti interpretuojama kaip asmeninė rekomendacija ar individualus pasiūlymas sudaryti taupymo ar investavimo sutartis su AB banku „Finasta“ ar UAB „Finasta Asset Management“. Pateikiama informacija negali būti jokio vėliau sudaryto sandorio pagrindas.

Daugiau informacijos tel.: – 1813 arba www.finasta.com

 
Pavadinimas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius