Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių sukurta LED lemputė imituoja saulę daržovėms ir dekoratyviniams augalams

Kauno mokslo ir technologijų parke įsikūrę UAB „Hortiled“ Lietuvos ir užsienio rinkai šiemet pristatė išmaniąją lemputę „FloraLED“ su pačių sukurtais šviesos „receptais“ namuose auginamoms daržovėms ir egzotiniams augalams. Mokslininkai teigia, kad būtent šviesa yra pagrindinis energijos ir informacijos šaltinis augalams. Jos spektras, kiekis, kryptis ir trukmė nulemia augalo gyvybinius procesus: kaip intensyviai augalas augs, žydės, kokio dydžio vaisus formuos, kokios bus vaisių skoninės savybės – saldesni, sultingesni, kiek daug sukaups žmogaus mitybai vertingų medžiagų.
H1
LED šviestuvas „HLRD“

„Išmanumo lempai suteikia įmonės komandos sukurti vadinamieji šviesos „receptai“. Tai yra specifinės tam tikrų šviesos bangos ilgių (spalvų) kombinacijos. Tokius „receptus“ diegiame gamybiniuose šiltnamiuose, uždarose auginimo sistemose tam, kad užaugtų kokybiškos, maistingos ir geromis skonio savybėmis pasižyminčios daržovės. Pavyzdžiui, po tokia šviesa užaugintos salotos bus itin traškios, natūraliai praturtintos folio rūgštimi, vitaminu C ir sukaupusios itin mažai nitratų, o sultinguose pomidoro vaisiuose rasime gausiau karotinoidų, fenolinių junginių ir kitų žmogaus organizmui naudingų medžiagą“, – sako viena iš produkto vystytojų dr. Akvilė Viršilė.

Partnerio nuotr./ LED šviestuvas „HLRD“
Partnerio nuotr./ LED šviestuvas „HLRD“

Lietuvos rinkoje prieinama išmanioji lemputė „FloraLED“ padeda užauginti ir itin lepius ar greitai į pasikeitusias sąlygas reaguojančius kambarinius augalus. Šviesos „receptų“ kūrėjai siūlo laikyti dėl nepakankamo šviesos kiekio glęžtančius žalėsius po išmaniąją lempa, taip jiems suteikiant papildomų savybių. Pavyzdžiui, sugerdami tokią šviesą augalai užaugina vešlesnę lapiją, tvirtesnę šaknų sistemą, sukaupia daugiau aromatinių junginių, turi pakankamai energijos žydėjimui. Spalvotas tokių lempučių spektras yra „draugiškas“ ir žmogaus regai, nes sudaro baltos šviesos įspūdį, augalai po jomis atrodo natūraliai, ir netgi paryškinti.

Vartotojams pasiekiama „FloraLED“ lemputė yra didesnio įmonės sukonstruoto įrenginio – LED šviestuvo „HLRD“, skirto šviesos „receptams“ kurti – variacija. „Toks šviestuvas – sėkmingo verslo ir mokslo bendradarbiavimo rezultatas. Šviesos „suvaldymui“ reikia biologijos, biochemijos, fizikos ir agronomijos žinių, todėl bendraujame ir bendradarbiaujame su Lietuvos ir pasaulio mokslininkais bei praktikais. VU taikomųjų mokslų instituto fizikai, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkai padėjo sukurti technologijos koncepciją“, – teigia dr. Akvilė Viršilė. Šviestuvo pagalba mokslininkai gali keisti apšvietimo bangų ilgius, kiekvieno jų srautą ir kaitą laike taip sukurdami spalvotos šviesos „receptus“ skirtingiems augalams pagal jų poreikius ir augintojo tikslus.

Jei manote, kad šis produktas vertas pelnyti Metų inovatyviausio titulą – balsuokite ir padėkite išrinkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius