Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos Hipokrate“ – pokyčių vaidmuo medicinoje: „Kai gali save realizuoti, eini tik aukštyn“

Gydymo įstaigos integralumas, vizija ir gebėjimas įvertinti ne tik pasiektus rezultatus, bet ir veiklos įvairiapusiškumą – tik keli kriterijai, kurie leidžia gydytojui praplėsti savo kompetencijas. Publicistiniame dokumentinių laidų cikle „Lietuvos Hipokratas“ kalbintų Lietuvos rajonuose dirbančių gydytojų istorijos verčia suklusti, kodėl Raseiniuose gera dirbti?
Gyd. Odeta Borkertienė su mažaisiais pacientais
Gyd. Odeta Borkertienė su mažaisiais pacientais / Partnerio nuotr.
Temos: 2 BTV Gydytojas

Projekto istorija dėmesį skirs pediatrijos svarbai Lietuvos rajonų medicinos įstaigose. Kodėl rajonuose už vaikų sveikatą paliekant atsakingus tik šeimos gydytojus, ketinama mažinti pediatrų skaičių ar apskritai atsisakyti vaikų ligų skyriaus antrinio lygio medicinos įstaigose, kai tuo tarpu Raseinių ligoninėje šis tapęs prioritetiniu?

Laidos kūrėjai lankėsi jau trijų Lietuvos miestų (Telšių, Vilkaviškio, Raseinių) gydymo įstaigose. Kas sieja šių miestų gydymo įstaigose dirbančius gydytojus? Kaip per jų patirtį atsiskleidžia laimės sąvoka?

Kiekvienoje laidoje autoriai pristato vis kitos specializacijos gydytoją ir gydymo įstaigą, kurioje dirba laidos herojus. Apie atskirų specializacijų gydytojus ir gydymo įstaigas, kuriose jie dirba, pasisakys ne tik kiti medikai – laidos herojų kolegos, bet ir kitų specialybių atstovai, kurių darbe taip pat reikalingas altruizmas, intuicija, kūrybiškumas, gebėjimas išlaviruoti esant sudėtingoms aplinkybėms: dvasininkai, aktoriai bei kiti menininkai, architektai, istorikai.

Partnerio nuotr./Dalia Teišerskytė
Partnerio nuotr./Dalia Teišerskytė

Buvusi LR Seimo narė, visuomenės veikėja, poetė Dalia Teišerskytė bendraujanti ne su vienu mediku neformaliai, pastebi šios profesijos atstovų santykio su pacientu pokytį: „Gydytojai dabar tampa jautresni, tobulesni, jie labai daug mokosi, labai nori naujų žinių pasisemti“, – bei priduria, jog medikui svarbiausia – mylėti žmogų.

Atsidavimą profesijai įvertina vaikai

Pagrindinės laidos herojės vaikų ligų gydytojos Odetos Borkertienės gyvenime nerasime monotonijos, – pastebi projekto „Lietuvos Hipokratas“ kūrėjai. Visų santykių ir darnos pagrindu laikanti bendravimą ir bendradarbiavimą, trijų sūnų mama pripažįsta, kad vaikų ligų gydytojo specializacija išties labai sudėtinga, reikalaujanti ir lankstumo, greitos reakcijos, ir mokėjimo įsigilinti į vaiko raidos vystymosi problematiką, išlikti nuoširdžiu. Būtent pediatrijos sritį gydytoja atradusi tik paskutiniais studijų metais, ilgai svarsčiusi apie psichiatrijos specializaciją, vertina šį pasirinkimą.

Partnerio nuotr./Gyd. Odeta Borkertienė
Partnerio nuotr./Gyd. Odeta Borkertienė

„Į meilę vaikas atsako meile, prie kiekvieno einu atvira širdimi“, – savo profesinio kelio esmę atskleis socialinė pediatrė Odeta, rajono medicinos įstaigoje užimanti ir vadovaujančias, direktoriaus pavaduotojos medicinai, pareigas.

„Manau, kad užimant šias pareigas pačiai esant gydytoja, labiau supranti, daugiau empatijos turi tam specialisto darbui, tuo labiau, jeigu ir pati dirbi, turi budėjimus“, – sako gydytoja ir priduria, kad kiekvienas veiklos pasikeitimas atneša naujos patirties, gebėjimą pažvelgti plačiau, tuo labiau, kad ir pati rajono gydymo įstaiga atsižvelgia tiek į horizontalų, tiek vertikalų specialisto gebėjimų pritaikymą ir poreikius. Odetos atveju, tai galimybė praplėsti kompetencijų lauką, atsakomybes, užimant vadovaujančias pareigas.

Paklausta, ar pavyksta atsiriboti nuo darbe sprendžiamų atvejų, ji neslepia: „Kartais tai yra labai sudėtinga, bet geriau jų neparsinešti namo“, – ir pasidalina tiek dvasine, tiek kultūrine prasme praturtinančiomis patirtimis, kuomet šeimoje puoselėjama unikali tradicija skristi į kitą šalį stebėti operos ar baleto pasirodymo. „Paskutinė kelionė buvo į Italiją“, – šypsosi ir palieka intrigą žiūrovams gydytoja Odeta.

Namų gerovė Kaune, Raseiniuose – gydytojos karjera

Laidos „Lietuvos Hipokratas“ kūrėjai atskleidžia, kad vyrauja kelios priežastys, dėl kurių Raseinių ligoninė sulaukia didelio rezidentų susidomėjimo pagal būsimai darbovietei keliamus prioritetus. Tai, kad statistiškai daugiau nei 60 proc. Raseinių ligoninėje dirbančių gydytojų dirba jauni specialistai, pasak laidoje kalbintos vidaus ligų gydytojos Dovilės Furmanavičienės, yra didžiulis gydymo įstaigos administracijos, savivaldybės nuopelnas ir įdirbis, nukreiptas ir į tinkamų darbo sąlygų suteikimą, naudojantis II lygiui priklausančia diagnostine aparatūra, motyvacinių priemonių išpildymą, medicinos įstaigos padalinių mikroklimatą.

Partnerio nuotr./Gyd. Dovilė Furmanavičienė
Partnerio nuotr./Gyd. Dovilė Furmanavičienė

„Mūsų visos idėjos yra skatinamos, bandomos įgyvendinti, mes čia nesame žlugdomi, kaip tik esame palaikomi, mylimi, gerbiami“, – sako gydytoja Dovilė, jau galinti palyginti rezidentūros metais turėtą patirtį ne tik didžiosiose šalies, bet ir rajonų gydymo įstaigose.

Kartu su vyru gydytoju ortopedu traumatologu Pauliumi kasryt vykstanti į darbą iš Kauno, laiko sakosi visai nesureikšminanti ir bet kokias abejones dėl rajonų medicinos įstaigų įvaizdžio sumenkinimo tuoj pat išsklaido: „Mes labai bendradarbiaujame su universitetinėmis ligoninėmis, tarkim, esant sunkiam, kritiniam atvejui, kur mes jau nebepajėgūs padėti, skambinamės universitetinėms ligoninėms, tariamės su kolegomis“, – bei priduria, kad santykis su pacientais čia yra asmeniškesnis, problema yra sprendžiama čia ir dabar, nelaukiant mėnesį ar kelis.

„Mes, atėję iš didelių ligoninių, iš tikrųjų buvome šokiruoti gerąja to žodžio prasme, nes atėjome į didelę bendrą komandą“, – sako Dovilė. – „Visi dirba išvien bendradarbiaudami, patardami, dalindamiesi patirtimi, žiniomis, be jokios konkurencijos, be jokio pavydo jie čia bendrauja šeimomis, daro susitikimus, keliauja kartu. Šitoje ligoninėje tai ypatingai jaučiasi.“

Partnerio nuotr./Raseinių ligoninė
Partnerio nuotr./Raseinių ligoninė

Jau lapkričio 16 d. laida „Lietuvos Hipokratas“ bus transliuojama per BTV ir INFO TV televizijas. Po transliacijos laidą rasite lnk.lt mediatekoje. Kūrybinė grupė dėkoja medicinos įstaigų vadovams, supratusiems projekto prasmę. Kiekvienos gydymo įstaigos istoriją šimtmečiais kūrė ne pastatai, o joje dirbantys žmonės-asmenybės. Ar Juos pastebėsime, įvertinsime, padėkosime?

Laidos generaliniai rėmėjai – Raseinių miesto įmonės, veiklą vykdančios visoje Lietuvoje – namų interjero salonas „Redos idėjos namams“ ir statybos bendrovė „Brosta“.

VIDEO: „Lietuvos Hipokrate“ – pokyčių vaidmuo medicinoje: „Kai gali save realizuoti, eini tik aukštyn“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius