Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos įmonės varžosi dėl „Pramonė 4.0 žvaigždė 2019“ titulo: trys lyderių bruožai

Gamybos kompanijos Lietuvoje dar tik žengia pirmuosius žingsnius ketvirtosios pramonės revoliucijos keliu, tačiau vis daugiau jų renkasi į savo veiklą diegti naujausias technologijas. Tarptautinėje rinkoje sėkmingai konkuruoja lietuvių produktai, pagaminti robotų ar naudojant 3D spausdintuvus. Aukštus pasiekimus demonstruojančios Lietuvos pramonės įmonės pirmą kartą turi galimybę pelnyti „Pramonė 4.0 žvaigždė 2019“ titulą.
Gintautas Kvietkauskas
Gintautas Kvietkauskas / Partnerio nuotr.

Įvertinusi kompanijų pateiktas paraiškas, konkurso komisija atrinko finalininkes. Iš jų, atsižvelgiant į pasiekimus gamybos ir pramonės skaitmeninimo srityje, bus išrinktos laimėtojos. Didelių įmonių kategorijoje dėl geriausios titulo varžosi „Peikko Lietuva“, „Axioma servisas“, „Baltik vairas“ ir „Vakarų medienos grupė“. Mažų ir vidutinių įmonių kategorijoje konkuruoja „Baltic Orthoservice“, „Novameta“ ir „3D prototipai“. Publikos prizo laimėtoją nulems balsavusieji internetu: https://industrie40.lt/lt/apdovanojimai/.

Apdovanojimai bus įteikti kovo 20 d. Kaune vyksiančioje konferencijoje „Making Industry 4.0 real“. Prieš apdovanojimų ceremoniją vyksiančiame renginyje skirtingų sektorių atstovai dalinsis įžvalgomis apie ketvirtąją pramonės revoliuciją, pasakos apie savo pasiekimus ir jų link nueitą kelią. Jau ketvirtąjį kartą vyksiančią tarptautinę konferenciją organizuoja Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija LINPRA, asociacija INFOBALT bei Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai. Būtent šių organizacijų ekspertai vertino „Pramonė 4.0 žvaigždė 2019“ konkursui pateiktas paraiškas ir išskyrė tris bruožus, kuriais pasižymi pažangiausios Lietuvos pramonės įmonės.

Partnerio nuotr./Konferencija „Making Industry 4.0 real“
Partnerio nuotr./Konferencija „Making Industry 4.0 real“

1 bruožas. Svarbiau ne įmonės dydis, o nusiteikimas

Dažnai manoma, kad inovacijos reikalauja didelių investicijų, kurias sau leisti gali tik stambios pramonės įmonės. Tarp sričių, kuriose plačiausiai taikomos inovacijos, galima išskirti apdirbamosios gamybos, energetikos, statybų, medienos, medicinos bei inžinerijos sektorius. Juose diegiami ketvirtosios pramonės revoliucijos diktuojami sprendimai, tokie kaip robotizacija, automatizacija, skaitmeninė inžinerija, 3D spausdinimas.

Vis dėlto, Lietuvoje savo veiklą pamažu automatizuoja ir mažesnės bendrovės. Tai atspindi ir gautas paraiškų skaičius – iš 16 paraiškų daugiau nei pusę pateikė smulkiosios ir vidutinės įmonės. Pastebima, kad būtent jos lanksčiau reaguoja į pokyčius ir gali greičiau prie jų prisitaikyti. Tiek smulkiajam, tiek ir stambiajam verslui ketvirtoji pramonės revoliucija kelia tą patį iššūkį – laiku priimti sprendimą investuoti į atsinaujinimą.

„Vertindami konkursui „Pramonė 4.0 žvaigždė 2019“ įmonių pateiktas paraiškas, pastebėjome, kad didesnės įmonės, turinčios daugiau finansinių išteklių, dažniau investuoja į procesų automatizavimą, gamybos linijų atnaujinimą, o smulkiosioms labiau prieinamos procesų skaitmeninimo technologijos. Kompanijos dydis neturi didelės įtakos ir investicijoms į darbuotojų kompetencijų kėlimą – jei įmonė supranta to naudą, skiria pakankamai lėšų nepaisant savo dydžio. Bet kuriuo atveju, versle diegiamos inovacijos nulemia didesnį produktyvumą ir konkurencingumą“, – sako Gintautas Kvietkauskas, Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos LINPRA viceprezidentas.

2 bruožas. Investicijos taupo laiką ir augina pelną

Prisitaikymas prie ketvirtosios pramonės revoliucijos tendencijų lemia ir valstybės ūkio plėtros galimybes. Šiuo metu gamybos įmonės žymiai prisideda prie Lietuvos BVP, o jų produkcija sudaro didelę dalį visos šalies eksporto. Produktai, sukurti naudojant naujausias technologijas, sėkmingai konkuruoja tiek vietinėje, tiek ir ES ar pasaulinėse rinkose. Tiesa, įmonių tobulėjimą skaitmenizuojant veiklą atspindi ir kiti rodikliai.

„Kompanijų pateikti duomenys rodo, kad žymiai auga vieno darbuotojo įmonėje kuriama pridėtinė vertė. Manau, kad tai yra labai svarbus kriterijus vertinant verslo pažangą, skaitmenizacijos bei procesų automatizavimo lygį. Tendencijos rodo, kad šios priemonės padeda kompanijoms ir konkuruojant tarptautinėje rinkoje. Galima atkreipti dėmesį, kad net ir patirdamas inovacijų diegimo kaštus, verslas geba išlaikyti pelningumo rodiklius, o tai nuteikia teigiamai“, – sako Kęstutis Kasakaitis, SAP Lietuva pardavimo vadovas, Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų atstovas.

Partnerio nuotr./Kęstutis Kasakaitis
Partnerio nuotr./Kęstutis Kasakaitis

Tarp papildomų skaitmeninės transformacijos naudų, padedančių siekti aukščiausių rezultatų, įmonės dažniausiai įvardija ne tik kylantį efektyvumą, bet ir technologijų suteikiamą galimybę operatyviai spręsti iššūkius bei ištaisyti klaidas. Optimizuotos gamybos procesų sistemos leidžia sutaupyti laiko ir finansinių resursų. Įmonės daug detaliau gali stebėti vykstančius gamybos procesus, o tai įgalina jas priimti daug tikslesnius strateginius sprendimus.

3 bruožas. Populiariausios technologijos – padedančios žmogui

Tuo metu reikšmingai kylantis darbo užmokesčio vidurkis, pasak K.Kasakaičio, signalizuoja, jog darbo jėga Lietuvos pramonės įmonėse tampa vis labiau kvalifikuota. Monotoniškos ir varginančios užduotys vis dažniau perduodamos robotams. Jie labiausiai padeda gamybos įmonėse, kur žmonės dirba nepalankiomis sąlygomis – šaltose patalpose ar su cheminėmis medžiagomis. Šiuo metu robotai Lietuvos kompanijose dirba ir su įvairių krovinių pakavimu, ir prie produktų surinkimo linijų. Prognozuojama, jog ateityje jie tobulės toliau ir netgi dirbs kartu su gamyklų darbuotojais.

Ketvirtosios pramonės revoliucijos technologijos palengvins ir įmonėse dirbančių specialistų, ir visuomenės gyvenimą. Tokios inovacijos, kaip 3D spausdinimas, dabar įdarbintos masinėje gamyboje, ateityje galės pagaminti produktus pagal individualius klientų poreikius. „Konkurso „Pramonė 4.0 žvaigždė 2019“ prizą laimėti pretenduoja įmonės, kurios tikrai išsiskiria iš likusių – jų technologinė pažanga akivaizdi, robotai, 3D spausdintuvai ir panašūs sprendimai taikomi kasdienėje praktikoje. Tokie apdovanojimai gali veikti ir kaip motyvacinė priemonė, skatinanti skaitmenizuoti veiklą ir kurti žmonėms padedančius produktus. Tiesa, įmones finalininkes vertinsime ir apsilankę gyvai – tai dar geriau atskleis, kaip aktyviai naudojamos inovacijos“, – sako G.Kvietkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius