Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 02 /2021 04 06

„Maximos“ darbuotojai, kurių nuomonės išklauso aukščiausi vadovai: ką veikia „Greičio valdyba“?

Įprasta manyti, kad įmonės valdymas yra išskirtinai aukščiausio lygmens vadovų reikalas. Visgi didžiausias lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ įrodinėja, kad daug naudos organizacija gali gauti į jos valdymą įtraukusi skirtingus įvairių padalinių ir pozicijų darbuotojus. Šiuo tikslu praėjusių metų spalį „Maximoje“ suburta šešėlinė valdyba, kurios nariams dalyvavimas nuotoliniuose susitikimuose su prekybos tinklo vadovais, svarbiausių įmonės klausimų aptarimas ir visai organizacijai reikšmingų projektų įgyvendinimas jau tapo kasdienybe.
Prekybos tinkle „Maxima“ suburtos šešėlinės valdybos nariai
Prekybos tinkle „Maxima“ suburtos šešėlinės valdybos nariai / Partnerio nuotr.

Unikali galimybė

„Greičio valdybos“ vardą gavusios komandas nariai – tiek ilgamečiai įmonės darbuotojai, tiek jauni, karjerą dar tik pradedantys specialistai. Čia taip pat galima rasti dirbančiųjų ir prekybos tinklo administracijoje, ir parduotuvėse. Bet svarbiausia, kad pagrindinis visus šešėlinės valdybos narius vienijantis bruožas – entuziazmas, siekis tobulėti ir prisidėti prie įmonės sėkmės.

Šiais bruožais neabejotinai pasižymi ir regiono apsaugos vadovu „Maximoje“ dirbantis Darius Kuncevičius, kuris sako, kad dalyvavimas „Greičio valdybos“ veikloje jam suteikė neįkainojamas tobulėjimo galimybes ir leido pamatyti įmonės veiklą iš platesnės perspektyvos.

Partnerio nuotr./Darius Kuncevičius
Partnerio nuotr./Darius Kuncevičius

„Veža!“ – taip dalyvavimą „Greičio valdyboje“ apibūdina D.Kuncevičius. „Su visa komanda tiek susibendravome, pripratome prie „Greičio valdybos“ dienotvarkės, susitikimų, įsitraukėme į įgyvendinamus projektus, kad jau netgi sunku įsivaizduoti savo kasdienybę „Maximoje“ be šios iniciatyvos. Mūsų komandos kadencijai pasibaigus, man viso to tikrai trūks“, – neabejoja D.Kuncevičius.

Tačiau pradžioje abejonių būta. „Prieš pildant paraišką dalyvauti projekte kirbėjo įvairios mintys – galbūt tai ne man, gal bus per sunku, daug ko nemokėsiu ir nežinosiu. Tačiau paskatintas savo departamento vadovo viską apmąsčiau ir ryžausi dalyvauti – juk tokia galimybė galbūt daugiau niekada nepasitaikys“, – pasakoja D.Kuncevičius, kurio kelias „Maximoje" prasidėjo prieš 19 metų.

Tuomet būdamas teisės studentu, D.Kuncevičius net neįsivaizdavo, kad su „Maxima“ jo ateitis bus susieta ilgam, o visam prekybos tinklui svarbius reikalus jis kažkada aptarinės su aukščiausio lygio vadovais, jiems pats teiks savo pasiūlymus ir prisidės prie organizacijos procesų gerinimo.

„Įsidarbinęs apsaugos darbuotoju „Maximoje“ tikrai neketinau čia užsibūti – tikėjausi padirbėti galbūt keletą mėnesių, šiek tiek užsidirbti ir judėti toliau. Tačiau darbas sekėsi neblogai, planuoti keli mėnesiai išsitęsė iki metų, tuomet dvejų. Na o po to pradėjau žengti karjeros laipteliais aukštyn – iš pradžių iki regiono vadovo pavaduotojo, o tuomet ir iki regiono vadovo pozicijos. Darbas įdomus, nuolat tenka susidurti su naujomis, neplanuotomis situacijomis, o dabar dar ir „Greičio valdybos“ reikalai prisidėjo, tad tikrai nenuobodžiauju, o tai svarbiausia“, – sako D.Kuncevičius.

Į „Greičio valdybą“ atvedė iššūkių troškimas

Jo kolegė šešėlinėje valdyboje, XX tinklo prekybos koordinatorė Aurelija Šimkevičiūtė „Maximoje“ skaičiuoja daugiau nei dvejus metus, tačiau taip pat jau drąsiai dalijasi savo idėjomis su komandos nariais ir prekybos tinklo vadovybe.

Partnerio nuotr./Aurelija Šimkevičiūtė
Partnerio nuotr./Aurelija Šimkevičiūtė

„Ne tik darbe, bet ir gyvenime visuomet jaučiu įdomių, nestandartinių, iš komforto zonos išstumiančių situacijų poreikį. Matys jis ir lėmė, kad ryžausi dalyvauti „Greičio valdybos“ projekte. Tiesa, nesu tikra, ar būčiau tai padariusi, jei ne mano vadovės Kristinos paskatinimas. Ji suteikė reikiamą postūmį, o aš jam pasidaviau“, – pasakoja A.Šimkevičiūtė.

Paskutinę termino dieną užpildyta paraiška dalyvauti projekte A.Šimkevičiūtę įmetė į savotišką ugnį, iš kurios, ji sako, išėjusi nauju žmogumi.

„Kiekvienas atrankos etapas buvo tam tikras iššūkis, tačiau kaskart jį įveikusi, jaučiausi paaugusi ir jau nemažai pasisėmusi. Galiausiai, tapus „Greičio valdybos“ komandos nare atsivėrė iki tol neregėtos galimybės mokytis ir tobulėti. Mokomės tiek vienas iš kito, tiek, be abejo, iš mentorių, tarp kurių ir mūsų prekybos vadovė bei kiti aukščiausios grandies vadovai“, – tobulėjimo galimybėmis džiaugiasi A.Šimkevičiūtė.

Tiesa, „Greičio valdybos“ veikla toli gražu nėra tiesiog paprasčiausiai stebėjimas ir klausymas, ką pasakys mentoriai. Šešėlinės valdybos aštuntukas pats aktyviai įsitraukia į projektus, kurie padeda optimizuoti įmonės veiklos procesus.

„Būdami „Greičio valdyboje“ galime jausti įmonės veiklos pulsą, pamatyti ir suprasti, kaip veikia bei sąveikauja skirtingi procesai, o kartu ir patys siūlyti savo idėjas bei prisidėti prie tam tikrų aspektų gerinimo. Šiuo požiūriu svarbiausias mūsų nuveiktas darbas – keturių skirtingų parduotuvių asortimento standartizavimas, kurį įgyvendindami atradome galimybių optimizuoti nemažai procesų“, – pažymi A.Šimkevičiūtė.

Ji pripažįsta, kad papildomos atsakomybės kartais priverčia gerokai pasistengti siekiant suderinti visus darbus, užduotis ir susitikimus. „Tačiau, jeigu išties nori ir matai tame, ką darai prasmę, viską suspėti tikrai pavyks“, – sako „Greičio valdybos“ narė.

Plečia savo komforto zonos ribas

Naujų iššūkių paieškos bei noras mokytis yra nesvetimi ir duomenų architektūros ir kokybės grupės vadovui Justui Grigoniui, kuriam „Greičio valdyba“ yra ne pirmas žingsnis siekiant išeiti iš komforto zonos ribų. Kai prieš trejus metus pradėjo dirbti „Maximoje“, su duomenų valdymu jis neturėjo nieko bendro.

Partnerio nuotr./Justas Grigonis
Partnerio nuotr./Justas Grigonis

„Kaip neretai nutinka, mano mokslai universitete buvo toli nuo to, kuo užsiimu dabar. Dėl to, kai „Maximoje“ įsidarbinau duomenų administratoriumi, turėjau visko išmokti „nuo nulio“, o įmonė sudarė puikias galimybes tai padaryti. Dirbti su duomenimis sekėsi išties neblogai, todėl po kurio laiko tapau duomenų kontrolės specialistu, vėliau prekių duomenų kontrolės vadybininku, o nuo šio mėnesio – duomenų architektūros ir kokybės grupės vadovu“, – pasakoja J.Grigonis.

Tačiau puikiai išmanyti tik vieną sritį J.Grigoniui atrodo nepakankama. Dėl to, atsiradus progai ir paskatinus vadovei, vaikinas ryžosi sudalyvauti „Greičio valdybos“ atrankoje. „Tai buvo naujas iššūkis, galimybė išeiti iš komforto zonos, kuri dėl dalyvavimo projekte, tiesą sakant, gerokai prasiplėtė. Be abejo, tai nėra tik iššūkis dėl iššūkio, o unikali galimybė pasisemti žinių ir patirties iš mūsų organizacijoje dirbančių aukščiausio lygio vadovų, geriausių savo srities profesionalų“, – sako J.Grigonis.

Tokios patirties, kuomet kiekvienas susitikimas su komanda ir mentoriais, kiekviena atliekama užduotis suteikia neįkainojamą galimybę augti ir tobulėti, J.Grigonis linki kiekvienam, o pasitaikius progai ragina jos nepraleisti.

Suteikia abipusę naudą

Didžiulę „Greičio valdybos“ naudą regi ir jos narė, Pardavimų skatinimo skyriaus vadove „Maximoje“ dirbanti Viktorija Penikaitė. Anot jos, ši nauda yra abipusė – įsitraukdami į projektą jo dalyviai turi išskirtinę galimybę mokytis ir augti, o pati organizacija gali pasisemti šviežių idėjų ir įžvalgų iš skirtingų darbuotojų. Kartu tokiu būdu ruošiami geriau įmonės veiklos procesus perprantantys ir platesnį matymą turintys profesionalai, kurie gali vesti įmonę į priekį.

Partnerio nuotr./Viktorija Penikaitė
Partnerio nuotr./Viktorija Penikaitė

„Manau, kad „Greičio valdyba“ yra natūralus besikeičiančios mūsų organizacijos kultūros rezultatas. Bendradarbiavimas, dalijimasis žiniomis, vienas kito palaikymas, entuziazmas ir siekis prisidėti prie bendros organizacijos sėkmės neabejotinai yra vertybės, kurios dirbant „Maximoje“ yra ypač svarbios, o taip pat grindžia ir visą „Greičio valdybos“ veiklą“, – sako V.Penikaitė.

Prieš trejus metus prekybos tinklo Pardavimų skatinimo skyriuje pradėjusi dirbti mergina tobulėjo su kiekviena pozicija, kol galiausiai tapo skyriaus vadove. To paties entuziazmo ir noro nuolat tobulėti bei vis labiau prisidėti prie organizacijos augimo vedina V.Penikaitė atsidūrė ir „Greičio valdyboje“.

„Man ypač svarbu tai, kad dalyvaudami projekte ne tik patys gauname daug įkvėpimo, patirties ir žinių, bet taip pat galime prisidėti prie organizacijos procesų gerinimo, pasidalinti savo idėjomis ir įžvalgomis. Skirtingos „Greičio valdybos“ komandos narių patirtys ir požiūriai, tikiu, išties gali padėti augti visai organizacijai“, – sako V.Penikaitė.

Dabartinės „Maximos“ „Greičio valdybos“ kadencija dar truks pora mėnesių. Per juos komandos nariai ketina nemažai nuveikti ir pasisemti kuo daugiau vertingos patirties. O būsimiems „Greičio valdybos“ nariams V.Penikaitė linki svarbiausia nestokoti tokio paties entuziazmo ir noro, su kokiu dabartinis aštuntukas dalyvauja šešėlinės valdybos veikloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius