Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mitai ir tiesa apie buitinę techniką

Buitinė technika per pastarąjį dešimtmetį labai patobulėjo, tačiau naujoves dažnai lydi ir išpiršto laužti mitai, kurie trikdo pirkėjus ir apsunkina jų pasirinkimą. Didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvėsspecialistai siekdami išsklaidyti abejones, siūlo susipažinti su labiausiai paplitusiais kitais apie populiariausius buitinės technikos prietaisus.
Skalbimo mašina
Skalbimo mašina / 123rf.com nuotr.

Šaldytuvai

Mitas Nr. 1: bešerkšniai arba No-frost funkciją turintys šaldytuvai veikia garsiau nei įprasti. Netiesa! Šiuolaikiški ir kokybiški bešerkšniai šaldytuvai, nepriklausomai nuo to, kokias funkcijas jie turi, skleidžia maždaug 34–39 dB garsą, kuris prilygsta šnabždesio skleidžiamam garsui.

Mitas Nr. 2: bešerkšnį šaldytuvą būtina atitirpinti kas 2-3 mėnesius. Netiesa! Bešerkšniai šaldytuvai neapledėja, juose yra įdiegta automatinė atitirpinimo sistema, kuri neleidžia šaldytuvo viduje susidaryti ledui arba vandens balutėms.

Mitas Nr. 3: mažesnis šaldytuvas sueikvoja mažiau elektros energijos. Netiesa! Šaldytuvo dydis ir sueikvojama elektros energija tarpusavyje neturi nieko bendro, viskas priklauso nuo to, kokiai energetinio naudingumo  klasei priklauso šaldytuvas. A+++ žymimi patys ekonomiškiausi, maždaug 150 kWh per metus sunaudojantys šaldytuvai, A++, A+ žymimi šaldytuvai, kurie per metus sueikvoja  190–300 kWh elektros energijos, o A ir B – tai žemiausio energetinio naudingumo klasės šaldytuvai.

Shutterstock nuotr./Šaldytuvas
Shutterstock nuotr./Šaldytuvas

Orkaitės

Mitas Nr. 1: orkaitės, kurios turi įmontuotus kvapų filtrus, apsaugančius virtuvės patalpą nuo nemalonaus sudegusio ar prisvilusio maito kvapo, reikalauja daugiau priežiūros. Netiesa! Kvapų filtrai orkaitėse yra ilgaamžiai, dėl unikalaus veikimo principo jų nereikia nei keisti, nei valyti, todėl tokia moderni orkaitė tikrai netaps papildoma našta virtuvės šeimininkei ar šeimininkui.

Mitas Nr.2: orkaitėse, kurios turi kepimo garuose funkciją, galima kelti tik daržoves. Netiesa! Tokiose orkaitėse galima kepti ne tik daržoves, bet ir mėsą, žuvį, pyragus ar duoną, nesijaudinant, kad patiekalo vidus bus neiškepęs.

Mitas Nr. 3: orkaitės su savaiminio išsivalymo funkcija, dėl per didelės šilumos orkaitės viduje, gali pažeisti šalia esančius baldus. Netiesa! Šios orkaitės turi papildomą izoliacinę medžiagą, kuri apsaugo šalia esančius daiktus nuo karščio.

Kaitlentės

Mitas Nr. 1: indukcinės kaitlentės skleidžia elektromagnetines bangas, kurios turi neigiamos įtakos žmogaus sveikatai. Netiesa! Indukcinių kaitlenčių skleidžiamų elektromagnetinių bangų intensyvumas mažesnis nei mobiliųjų telefonų, todėl tai saugus pasirinkimas.

Mitas Nr. 2: ant įkaitusios keramikinės kaitlentės negali statyti šalto puodo ar keptuvės, nes jis gali suskilti. Netiesa! Keramika labai atspari karščiui medžiaga, todėl keramikinė buitinė technika ypač vertinama dėl savo ilgaamžiškumo.

Mitas Nr. 3: indukcinės kaitlentės maistą šildo mikrobangomis, todėl jos tokios pat kenksmingos kaip ir mikrobangų krosnelės. Netiesa!  Indukcinės kaitlentės kaitina ne patį maistą, o puodo ar keptuvės dugną, nuo kurio pradeda kaisti ir maistas. Tad indukcinės kaitlentės – saugus ir šiuolaikiškas pasirinkimas.

Mikrobangų krosnelės

Mitas Nr. 1: mikrobangų krosnelės kenkia žmogaus sveikatai. Netiesa!  Mokslininkai ilgai ginčijosi ar mikrobangų krosnelių skleidžiamos bangos turi įtakos žmogaus sveikatai, ar jose šildomas maistas gali sukelti onkologines bei kitas ligas. Po ilgų diskusijų buvo įrodyta, kad šiuolaikinių mikrobangų krosnelių skleidžiamas bangų dažnis yra mažesnis, nei bangų, kurios yra pavojingos žmogaus sveikatai. Mikrobangų krosnelių skleidžiamos bangos puikiai sugeria vandenį, riebalus bei cukrų ir virsta šilumos energija, kuri ir pašildo maistą.

Shutterstock nuotr./Mikrobangų krosnelė
Shutterstock nuotr./Mikrobangų krosnelė

Šiuo metu nėra jokių mokslinių duomenų, kurie įrodytų, kad mikrobangų krosnelėje šildomas maistas įgautų kokių nors kenksmingų savybių.

Mitas Nr. 2: negalima stovėti prie veikiančios mikrobangų krosnelės, nes sklindančios mikrobangos gali pakenti sveikatai. Netiesa! Mikrobangų krosnelės sukonstruotos taip, kad jų veikimo metu, mikrobangos neprasiskverbia į aplinką, o atidarius durelesmagnetronas automatiškai išsijungia.

Indaplovės

Mitas Nr. 1: indaplovės labai neekonomiškos, jos sunaudoja daug elektros energijos bei vandens. Netiesa! Standartinė indaplovė, kurioje telpa maždaug 12 indų komplektų, sunaudoja apie 12 litrų vandens, maždaug tiek, kiek telpa įprastoje virtuvės plautuvėje. Kalbant apie elektros energiją, indaplovės turi energetinio naudingumo klases, pradedant nuo A ir baigiant G.  A klasės indaplovės yra pačios ekonomiškiausios, jų elektros energijos sąnaudos mažiausios, o G klasės – mažiausiai ekonomiškos.

Mitas Nr. 2: indaplovės labai triukšmingos. Netiesa! Modernios šiuolaikinės indaplovės nė iš toli neprimena triukšmingų indų plovimo mašinų, kurios dažniausiai būna naudojamos pramonės sektoriuje. Veikianti indaplovė kelia maždaug 37-58 dB triukšmą, kuris prilygsta dviejų žmonių pokalbiui. Taigi, net naktį veikianti indaplovė netrikdys nei jūsų, nei jūsų kaimynų ramybės.

Fotolia nuotr./Indaplovė
Fotolia nuotr./Indaplovė

Mitas Nr. 3: indaplovei tinka paprastas indų ploviklis, skirtas indus plauti rankomis. Netiesa! Indaplovei yra skirti specialūs indų plovikliai, kurie minkština vandenį, tausoja indaplovę, apsaugo ją nuo kalkių. Naudojant specialius ploviklius, indaplovė sėkmingai tarnaus ne vienerius metus.

Skalbimo mašinos

Mitas Nr. 1: skalbimo mašinoje negalima skalbti labai nešvariųskalbinių. Netiesa! Nesvarbu ar skalbsite rūbus po intensyvios treniruotės sporto salėje ar po bulviakasio, skalbimo mašinoje vyksta lygiai tokia pat amortizacija. Tad smarkiai suteptų skalbinių, prieš skalbiant skalbimo mašinoje, tikrai nereikia papildomai mirkyti.

Mitas Nr. 2: natūralu, kad ilgus metus atitarnavusi skalbimo mašina skleidžia didesnį triukšmą. Netiesa! Padidėjęs skalbimo mašinos skleidžiamas triukšmas perspėja apie gedimą. Tai gali būti ir sulūžęs skalbimo būgnas, ir išklibęs svorio bakas. Tad, jei skalbimo mašina pradeda skleisti nemalonius garsus, būtina kreiptis į meistrus.

Galiausiai negalima nepaminėti itin plačiai paplitusio mito, kuris teigia, kad tik gerai žinomų gamintojų buitinė technika yra kokybiška ir patikima. Puikiai žinomas kompanijos vardas ne visada garantuoja aukščiausią kokybę, todėl prieš perkant buitinę techniką, vertėtų pasikonsultuoti su specialistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius