Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinė žemės tarnyba suskaičiavo viščiukus

Kasmetinėje Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) konferencijoje buvo pristatyti svarbiausi 2015 metų NŽT nuveikti darbai. Prie apskrito stalo susėdę žemėtvarkos veteranai ir šios srities praktikai išklausė NŽT veiklos ataskaitas, aptarė nūdienos žemės tvarkymo aktualijas, problemas, ieškojo efektyvesnių žemės tvarkymo organizavimo sprendimų.
Nacionalinės žemės tarnybos direktorė Daiva Gineikaitė
Daiva Gineikaitė / Projekto partnerio / Juditos Grigelytės (Verslo žinios) nuotr.

„Nacionalinei žemės tarnybai šiandien iškelti, sakyčiau, trys pagrindiniai, svarbiausi uždaviniai. Tai – NŽT veiklos efektyvinimas ir optimizavimas, žemės reformos spartinimas ir užbaigimas kaimiškose vietovėse bei Lietuvos Respublikos valstybės sienos demarkavimo darbų pabaiga, – dalijosi NŽT direktorė Daiva Gineikaitė. – Pirmuoju klausimu itin aktyvių veiksmų ir priemonių ėmėmės 2015 metais, kai buvo įgyvendinta Tarnybos pertvarka ir pradėta ilgalaikė teritorinių padalinių patikros programa. Kitais dviem klausimais padėti tašką planuojame kitais metais. Tai išties ambicingas tikslas ir uždavinys 2016-iesiems“.

Per metus NŽT teritorinių skyrių darbuotojai parengia daugiau kaip 604 tūkst. dokumentų.

NŽT pateikta statistika rodo, kad 2015 metais į valstybės biudžetą ir savivaldybių biudžetus už parduotą visų paskirčių žemę buvo pervesta beveik 30 mln. eurų. O panaikinus ydingą žemės reformos darbų konkursą ir surengus naują žemės reformos darbams buvo sutaupyta per 3,5 mln. eurų.

2015 metais NŽT buvo priimta apie 7,4 tūkst. sprendimų atkurti piliečiams nuosavybės teises, o 4,62 tūkst. asmeninio ūkio žemės naudotojų įteisinta naudojama asmeninio ūkio žemė arba jiems nutrauktos naudojimosi asmeninio ūkio žeme teisės. Privačios miškų ūkio paskirties žemės šiemet buvo parduota beveik trigubai daugiau negu 2014 metais.

Šiais metais NŽT plėtė elektroninių paslaugų apimtis – ženkliai išaugo Žemėtvarkos planavimo dokumentų rengimo informacinės sistemos (ŽPDRIS) vartotojų skaičius.

Teritoriniai Nacionalinės žemės tarnybos skyriai per metus atliko apie 8 tūkst. žemės naudojimo patikrinimų ir surašė daugiau kaip 3 tūkstančius teisės pažeidimų protokolų. Buvo patikrinta 122,5 tūkst. žemės sklypo kadastro duomenų bylų, nors planuota patikrinti tik 80 tūkst. taip pat atliktos 12,5 tūkst. žemės sklypų kadastro duomenų patikros vietovėje. Iš viso per metus NŽT teritorinių skyrių darbuotojai parengė daugiau kaip 604 tūkst. dokumentų.

NŽT geodezijos ir kartografijos specialistai šiemet vykdė įvairių Tarnybos palaikomų žemėlapių atnaujinimus. Buvo pradėtas topografinių žemėlapių (M 1:50 000) atnaujinimas. Taip pat visu trečdaliu atnaujintas ir ortografinis Lietuvos žemėlapis. 2015 m. atnaujinti Lietuvos Respublikos teritorijos (65,3 tūkst. kv. km) spektriniai žemės paviršiaus vaizdai iš dirbtinio Žemės palydovo.

VIDEO: NZT Konferencija 2015 12 15 „Artėjant žemėtvarkos 25-mečiui: aktualijos ir perspektyvos"

Šiemet buvo visiškai baigtas ir Lietuvos Respublikos globalinės padėties nustatymo sistemos nuolatinių stočių tinklo (LITPOS) įrengimas: pakeista trijų likusių nuolatinių stočių techninė įranga ir pradėta naudoti nauja tinklo valdymo sistema Trimble Pivot.

Plėtojant elektronines paslaugas Lietuvos erdvinės informacijos portale buvo pradėti publikuoti batimetriniai Lietuvos vidaus vandenų duomenys, kurie apima Lietuvos ežerus, tvenkinius, Kauno ir Kuršių marias bei dalį jūros pakrantės.

Vykdant Lietuvos Respublikos sienos demarkavimo darbus iki šių metų gruodžio 1 d. buvo atlikti 250 stacionarių sienos ženklų geodeziniai matavimai. Vykdant Lietuvos valstybės sienos su Baltarusijos Respublika ir su Lenkija priežiūros darbus buvo parengta valstybės sienos ženklų patikrinimo dokumentacija ir valstybės sienos ženklų techninė-projektinė medžiaga, įrengti pagalbiniai sienos ženklai.

Vykdydama matininkų ir geodezininkų priežiūrą NŽT specialistai 2015 metais išdavė 108 geodezininko ir 141 matininko kvalifikacijos pažymėjimus. Per metus net 60 proc. padidėjo matininkų veiklos kontrolė ir vertinimas.

Per metus buvo patikrinta 127,5 tūkst. žemės sklypų kadastro duomenų bylų, iš kurių 12 260 kadastro duomenų teisingumas tikrintas vietovėje.

Išsamią, detalią savo veiklos ataskaitą Nacionalinė žemės tarnyba planuoja pateikti 2016 metų pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius