Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO gynybos projektuose inovatyvios lietuvių sukurtos optinės sistemos

Šiandien ne viena Lietuvos bendrovė inovatyviomis technologijomis prisideda prie NATO pajėgumų stiprinimo. NATO kariuomenėse paklausi taktinių pranašumų suteikianti lietuviška optika ir lazeriai. Lietuvių sukurtos technologijos padeda ir Ukrainos kariams. Inovatyvi naktinio matymo įranga ir termovizoriai leidžia efektyviai vykdyti operacijas ir suteikia didelį pranašumą tamsiuoju paros metu, esant sudėtingoms sąlygoms urbanistinėse teritorijose bei kitose situacijose.
NATO gynybos projektuose inovatyvios lietuvių sukurtos optinės sistemos
NATO gynybos projektuose inovatyvios lietuvių sukurtos optinės sistemos / Įmonės nuotr.

Bendrovės „ADOS-TECH“ specialistai sukūrė unikalų prietaisą – viename korpuse sujungė termovizorių ir naktinio matymo įrangą. Kuo ši konstrukcija unikali, kaip ji gali padėti kariams, pasakoja idėjos autorius ir „ADOS-TECH“ vadovas Robertas Grikšas.

Ambicingas eksperimento tikslas


„2018 m., kai pradėjome vystyti naktinio matymo prietaiso ir termovizoriaus sujungimo idėją, tai buvo eksperimentinis mokslinis–tiriamasis projektas su gana ambicingu tikslu. Siekėme sukurti tokią inovatyvią įrangą, kokios rinkoje nėra. Žmogaus akis mato tik ~0.00000003 proc. viso elektromagnetinių bangų spektro ir apie ~0.03 proc. optinio spektro. Projekto tikslas buvo tai padidinti – viename prietaise apjungti dvi skirtingas stebėjimo technologijas ir skirtingus optinių bangų ruožus, o pats prietaisas turėjo būti skirtas stebėjimui.

Nasa nuotr. /Žmogaus akimi matomas spektras elektromagnetinių bangų ruože
Nasa nuotr. /Žmogaus akimi matomas spektras elektromagnetinių bangų ruože

Tačiau Europoje vykstantis karas labai aiškiai parodė naujos kartos sistemų, padedančių užtikrinti kario saugumą ir suteikiančių jam pranašumą, svarbą“, – kalbėjo R.Grikšas.

Yra bendrovių, siūlančių tokius stebėjimo prietaisus, kuriuose apjungtos naktinio matymo ir termovizijos technologijos, bet, pasak R. Grikšo, jie nėra efektyvūs. Juose skirtingų skaitmeninių kanalų perduodama informacija matoma kaip du atskiri vaizdai, tarsi akyse dvejintųsi, be to dažnai vienas vaizdas atsilieka nuo kito, lyg šešėlis sektų iš paskos. Be to, žiūrint arti ir į tolį vienas vaizdas matomas arčiau, o kitas – toliau, nėra jokio tikslumo, todėl atsiranda problemų su realybės interpretavimu.

Susidaro taip vadinamas paralakso efektas, kuris patiriamas kiekvieno iš mūsų, t.y. žiūrint kaire ir iš karto dešine akimi į prieš save esančią plaštaką, galime matyti jos „šokinėjimą“ į kairę ir dešinę, priklausomai nuo to, kuria akimi stebėsime.

Mūsų greitos smegenys geba šį vaizdą apdoroti, dėl to šio efekto nepastebime žiūrėdami abiem akim. Deja, skaitmenizuojant kelių jutiklių optinį vaizdą, tai padaryti nėra taip paprasta ir susiduriame su vaizdo dvejinimosi problema.

„Žinoma, dviem skirtingais kanalais atkeliaujančius vaizdus galima sujungti į vieną, bet tam jau reikia nemažų kompiuterio resursų, tiek kalbant apie programas, tiek apie elektroniką. Tokiu atveju didėja prietaiso gabaritai, masė, jis tampa žymiai sudėtingesnis, jam reikia talpių baterijų, jo aptarnavimas sudėtingesnis.

Įmonės nuotr./ADOS-TECH Optinių kanalų apjungimo eskizai
Įmonės nuotr./ADOS-TECH Optinių kanalų apjungimo eskizai

Mūsų sistemoje yra vienas vaizdas: jokių susidvejinimų, jokių užlaikymų, kitose sistemose atsirandančių dėl to, kad naktinio matymo prietaisas, priimantis infraraudonųjų spindulių atspindžius, ir termovizorius, fiksuoja skirtingo ilgio bangas. Mes sukūrėme katadioprinę (veidrodis ir lęšis) sistemą, t.y., viskas išspręsta pasitelkus optiką ir veidrodžius – kai žinai tam tikro ilgio bangų ypatumus, spektrinės komponentės atsaką į vieną ar kitą veiksmą, gali tuo manipuliuoti. Mūsų įrangoje yra vienas informaciją priimantis kanalas. Tai reiškia, kad juo ateina skirtingų bangų signalai, o jau prietaiso viduje šie signalai paskirstomi į jiems skirtus sensorius“, – pasakoja R.Grikšas.

Paklaustas, kodėl rinkoje nėra panašių technologijų, pašnekovas paaiškina, kad daug kas bando problemą spręsti elektronikos ir programų pagalba, o jis pasirinko optikos kelią, nes prietaisas, kurį su savimi nešasi karys, turi būti lengvas, patikimas. Kai toks prietaisas montuojamas sraigtasparnyje, tai galima šalia pastatyti ir nemažą elektronikos dėžę, bet šiuolaikiniam kariui kiekvienas nešamas gramas yra labai svarbus. Optinis šio klausimo sprendimas yra sudėtingesnis, tenka dirbti su labai skirtingų savybių medžiagomis, kantriai ieškoti optimaliausių sprendimų, be to, reikia turėti daug fizikos žinių, inžinerinės patirties.

„Dabar egzistuojančiose technologijose vaizdai programose dedami vienas ant kito, neieškant visumos kokybės, be to, skaitmeninis vaizdas visada turi kažkokį užvėlinimą dėl duomenų srauto ir jo apdorojimo. Karys turi žinoti į ką šauna, negali juk šauti į tai, kas jau buvo, todėl negalima palikti abejonių dėl to, ką jis realiai mato. Būtent todėl analoginiai prietaisai dar iki šių dienų yra populiarūs, nes jie rodo realų vaizdą“, – savo pasirinkimą komentuoja Robertas.

Visiškai kitas vaizdas

Pasižiūrėję pro paprastą termovizorių į gatvę pro langą – matysite tik savo atvaizdą, nes stiklas nepraleidžia šilumos. „ADOS-TECH“ specialistų sukurta kamera ar ginklų taikikliai, kuriuose suderintos naktinio matymo ir termovizijos technologijos, rodys viską „kiaurai“ stiklo – kariui nereiks bėgti į kažkokią atvirą erdvę ar atidaryti lango, kad jo prietaisas galėtų pilnaverčiai veikti.

Šiuolaikinėje karyboje daug karinių scenarijų vyksta mieste, urbanizuotoje teritorijoje, ką parodo tebevykstantys mūšiai Bachmute, tad R.Grikšo ir kolegų kuriama technologija tokiomis sąlygomis turi daug pranašumų – ji leido sukurti efektyvius ant ginklo montuojamus taikiklius arba rankinius stebėjimo prietaisus.

„Naudojant vien termovizorių, žmogaus esančio už dūmų uždangos arba už stiklo nepamatysite, teks išlįsti iš slėptuvės ar atidaryti langą, o tai jau reiškia, kad būti priešo pastebėtam, o štai sudvejintas prietaisas parodys ir už dūmų uždangos, ir už stiklo esantį priešą. Tokia skirtingų jutiklių vaizdus perteikianti įranga leidžia giliau ir išsamiau suprasti aplinkos vaizdą, duomenys sujungiami itin tiksliai, ja lengviau aptinkami paslėpti ar užmaskuoti objektai, atpažįstamos subtilios struktūros ar aplinkos anomalijos, galų gale tai ekonomiškesnė ir patikimesnė sistema“, – privalumus atskleidžia „ADOS-TECH“ vadovas.

Planuojamos didesnės gamybos apimtys

„ADOS-TECH“ specialistų sukurtos sistemos nėra vien brėžiniai ar maketai. Bendrovės sukurtos įrangos gamyba ir testavimu užsiima bendrovė „ADOS-PRO“ ir dar kelios tame pačiame pastate įsikūrusios įmonės. Vienoje vietoje yra viskas, ko reikia: kvalifikuoti inžinieriai, optikos specialistai, programinės metalo apdirbimo staklės, elektroninės dalies ir programų kūrėjai. Vienoje vietoje gaminama tiek mechaninė įrangos dalis, tiek jos optika.

Ten pat atliekami ir bandymai, kad prietaisai atitiktų karinius standartus (bandymai vibraciniame stende, terminio šoko stende, kur temperatūra greitai keičiasi nuo -50 iki +60 °C, stende imituojančiame panėrimą į 30 m gylį). Po kiekvieno testo tikrinamas prietaiso tikslumas, nes jokių nukrypimų negali būti. Testai atliekami ir lauko sąlygomis – ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiose NATO bloko šalyse (Prancūzijoje, Suomijoje ir t.t.).

„ADOS-TECH“ sukurtus taikiklius naudoja Ukrainos kariai. Atsiliepimai yra tikrai geri. Pati sistema pagal kokybės ir kainos santykį rinkoje vertinama kaip viena geriausių.

Pati sistema pagal kokybės ir kainos santykį rinkoje vertinama kaip viena geriausių.

Be minėtos unikalios, naktinio matymo ir termovizijos technologijas naudojančios stebėjimo sistemos ir taikiklių, „ADOS-TECH“ baigia kurti itin kompaktišką ir didelio jautrumo termovizorių bei pašvietimą turinčią naktinio matymo sistemą. Abu šie įrenginiai bus vieni kompaktiškiausių rinkoje. Artimiausi planai – dar labiau išplėsti serijinę įvairių, gynybai skirtų, optikos prietaisų gamybą.

Ateities kario sistemos dalis

Bendrovė „ADOS-TECH“ dalyvauja ir Europos gynybos fondo (angl. European Defence Fund) projekte „LODESTAR“ (ang. Live Operational Data Enhancement for Situational Awareness Through Augmented Reality), kurio tikslas sukurti ateities ES kario pagalbos sistemą.

Šiame projekte dalyvauja Nyderlandų, Prancūzijos, Ispanijos ir dvi Lietuvos įmonės. Itin sudėtingas projektas suskirstytas į kelias dalis: kario galvos zona, liemens zona, ginklo zona, kur įrenginiai keisis informacija tarpusavyje. „ADOS-TECH“ specialistai atsakingi už ginklo zoną.

Šiame projekte dalyvauja Nyderlandų, Prancūzijos, Ispanijos ir dvi Lietuvos įmonės.

„Mūsų indėlis – optinis taikiklis, naudojantis naktinio matymo technologiją ir termoviziją. Šio prietaiso informacija bus perduodama prancūzų partnerio kuriamam kario šalmui ir specialiam kompiuteriui. Mūsų sukurtas taikiklis leis kariui šaudyti iš už kampo neiškišant galvos, gauti įvairiausius mūšio lauko duomenis. Ispanijos specialistai atsakingi už dronų sistemą ir stebėjimą iš oro, kur operacijos metu aktualią informaciją, be to, šalmas turės įvairiausius jutiklius, pavyzdžiui, akustinį, kuris nustatys, kurioje pusėje pasigirdo šūvis, ką padaryti urbanistinėje teritorijoje tikrai nelengva. Kita Lietuvos bendrovė atsakinga už informacijos apdorojimą ir jos aiškų pateikimą vartotojui. Džiugu, kad esame unikalaus Europos lygmens projekto dalyviai kartu su didžiosiomis NATO šalimis“ – sako Robertas Grikšas.

Įmonės nuotr./Projekto LODESTAR koncepcijos eskizas
Įmonės nuotr./Projekto LODESTAR koncepcijos eskizas

LODESTAR projekto tikslas – gerokai išplėsta teritorijos apžvalgos galimybė, geresnis kario integravimas į mūšio valdymo sistemą, kas suteiks jam pranašumą, padidins kario išlikimo galimybes. Praėjusių metų gale startavęs projektas turi būti baigtas 2025 metų vasarą – tada ir bus parodyta realiai veikianti sistema, kurioje labai svarbų vaidmenį atliks „ADOS-TECH“ sukurti ir „ADOS-PRO“ pagaminti optiniai taikikliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius