Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas mados klyksmas: kokteilių brandinimas statinėse

Vos išgirdus šią mintį iškart galvoje pradeda virti daugybė istorijų iš įvairių viskio daryklų bei distilerijų, kurios šimtmečiais tobulina savo technologijas, investuoja į įvairias talpyklas, žmogiškuosius išteklius, priežiūrą ir viskas vien tam, kad tam tikri gėrimai įgautų unikalų poskonį. Itin didelę svarbą čia vaidina mediena, laikas ir kitos sudedamosios dalys.
Naujas mados klyksmas: kokteilių brandinimas statinėse
Naujas mados klyksmas: kokteilių brandinimas statinėse / Projekto partnerio nuotr.

Tad jei visa tai yra toks sudėtingas procesas, kodėl tai tampa nauja mada? Panašu, kad viskas nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Remiantis straipsniais, už Atlanto tai jau nebėra naujovė – vis daugiau restoranų ir kitų maitinimo įstaigų savo meniu įtraukia iš pažiūros keistai skambantį pasirinkimą – namų brandinimo kokteilį. Ką tai reiškia ir kodėl tai vyksta?

Pradėjus gilintis toli keliauti nereikia, internete apstu straipsnių iš žinovų, kurie dalinasi savo įspūdžiais ir išbando šią, įdomiai skambančią naujieną. Esminis pokytis, kuris įvyksta kokteilį laikant medinėje statinėje – tai oro bei medžio įtaka. Kiekvieną dieną šalinamas etanolio aitrumas ir bet koks spiritinis kokteilis įgauna vis švelnesnius kampus bei kintantį skonį.

Pasak Jeffrey Morgenthaler, žymaus miksologo – vienos tiesos, kaip reikia brandinti kokteilį – nėra. Svarbu pasirinkti nedidelės talpos statinę (kadangi tai darome sau ir mažesnių talpų statinės daro greitesnį poveikį) ir sumiksavus savo mėgstamą kokteilį jį įpilti į talpyklą. Jau po savaitės galima ragauti ir stebėti, kaip keičiasi skonis, kiek medienos savybių jis pasisavina.

Pasiekus norimą skonį, patartina statinę ištuštinti perpilant naująjį kūrinį į stiklinę tarą ir taip sustabdyti brandinimą. Tačiau tą pačią statinę galime naudoti jau kito kokteilio brandinimui. Juk jis taip pat pasisavins ir dalį to, kas buvo prieš tai. Taip galima atrasti neįtikėtinus skonius!

Žengiant toliau, galima atlikti dar įdomesnius eksperimentus, pavyzdžiui sumiksuotą kokteilį statinėje laikyti bent mėnesį. Tokiu būdu net ir paprasčiausias viskis gali įgauti dar įdomesnį poskonį. Tuomet, kai svečiuose turėsite draugus ir nuspręsite paragauti savo kūrinio – įspūdį paliksite ilgam, kadangi bus sunku nustatyti, kas konkrečiai buvo padaryta įprastam gėrimui. Tokiu būdu net ir kelių metų brandinimo maišytas viskis įgaus 10 metų brandinimo ir sudėtingos technologijos gėrimo savybių.

Visiems puikiai žinomos gilios prancūzų tradicijos, mokančios maistą derinti su įvairiais vynais. Tačiau jau kurį laiką pasaulį užkariauja patiekalų derinimas su kokteiliais. Panašu, kad brandinti kokteiliai šią madą stumteli dar toliau, kadangi, jei kalbame apie grilio patiekalus, kurių gamyboje naudojama mediena ar anglys, tad medinėje statinėje brandinti gėrimai puikiai dera su tokiais patiekalais. Nes abi dalys turi vieną ir tą patį elementą – medžio įtaką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius