Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Naujos tendencijos startuolių ekosistemoje: vienaragių siekiamybę keičia tvarus verslas

Lietuvos startuolių ekosistemoje jau kuris laikas netyla kalbos ir spėliojimai, kada šalyje atsiras pirmasis vienaragis su didesne nei 1 mlrd. JAV dolerių verte. Ir nors pretendentų Lietuvos inovatyvaus verslo padangėje yra ne vienas, tačiau sėkmingo startuolio pavyzdys nėra vien vienaragio etiketė, atkreipia dėmesį vienas iš renginio „Startup Fair“ pranešėjų, investuotojas iš Švedijos ir technologijų startuolio „DynaByte“ įkūrėjas Andersas Lentellis.
Biuras
Andersas Lentellis / 123rf.com nuotr.

Pagal 2019 metų sausio mėnesio „CB Insight“ duomenis, pasaulyje yra 345 vienaragiai, o pretendentų jais tapti apstu įvairiose pasaulio šalyse, neabejotinai ir Lietuvoje. Tačiau startuolių konferencijos „Startup Fair. Change 2019“ pranešėjas A.Lentellis įsitikinęs, jog inovatyvios kompanijos tikslas neturi būti vien vienaragio siekiamybė – norint būti sėkmingu startuolis turi spręsti rinkos problemą. „Jeigu vienaragis bus pagrindinis jūsų startuolio tikslas, jūs turbūt greitu metu bankrutuosite“, – sako jis.

„Per paskutinį dešimtmetį, matėme daug sėkmingų kompanijų, kurios įsitvirtino Švedijos technologijų rinkoje. Tarp jų ir keli labai sėkmingi startuoliai. Manau, kad nei vienas iš šių startuolių negalėjo įsivaizduoti, kokio pasisekimo jie sulauks. Tačiau visi jie žinojo, jog startuolio produktas turi kardinaliai keisti įprastinę sistemą, konkrečią verslo rinką“, – teigia A.Lentellis.

Projekto partnerių nuotr./Andersas Lentellis
Projekto partnerių nuotr./Andersas Lentellis

Verslininkas pažymi, jog pasaulyje vis didesne tendencija tampa ne vienaragio statusas, o tvarus verslas. Jis gali būti išreikštas dviem aspektais: finansinį stabilumą užtikrinantis įmonės modelis arba per ekologinį tvarumą gimstančios iniciatyvos, kurios, anot pašnekovo, jau nebėra prabangos ženklas įmonei, siekiančiai išskirtinio pasitikėjimo savo klientų tarpe. Finansinis stabilumas ir aplinkos puoselėjimas, abi sritys yra ypač svarbios startuolių pasaulyje, tačiau pašnekovas pripažįsta, jog prioritetus turi susidaryti kiekvienas startuolis individualiai.

„Mano nuomone, jeigu dienos pabaigoje tavo įmonė nėra finansiškai stabili, tu tiesiog neegzistuoji. Dažnai pastebiu, kad jauni startuoliai yra linkę manyti, kad didžiausias jų tikslas yra pritrauktas finansavimas. Tačiau svarbu suprasti, jog finansavimas, yra investicija, už ką tam tikras asmuo norės ateityje susigražinti savo pinigus. Tad svarbu tinkamai pasirinkti įmonės finansų strategiją, kuri leistų startuoliui augti ir be papildomų finansinių injekcijų. Taip pat, mano rekomendacija startuoliams būtų neleisti lėšų, kurių neturite ir būti 100 proc. tikriems, kad pasirinkta finansų strategija veiks tinkamai, dar prieš pradedant ją taikyti,“ – teigia A.Lentellis.

Į Lietuvoje vyksiančią startuolių konferenciją „Startup Fair Change. 2019“ atvykstantis pranešėjas teigiamai atsiliepia apie Lietuvos startuolių ekosistemą, mokslo ir valstybės bendradarbiavimą. Anot A.Lentellis, Lietuvos startuoliai turi didelį potencialą vystant dirbtinio intelekto technologiją visame pasaulyje.

„Startup Lithuania“ jau 7 metus organizuoja tarptautinę startuolių konferenciją „Startup Fair“. Gegužės 30-31 dienomis konferencijos dalyviai turės galimybę dalyvauti geriausio startuolio rinkimuose, individualiuose susitikimuose su Lietuvos ir užsienio investuotojais, išgirsti sėkmingų Lietuvos startuolių kūrėjų patirtis ir išmoktas pamokas, sužinoti naujausias inovatyvių verslų ir technologijų tendencijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius