Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerius Jasinavičius: „Lietuvos ekonominę ateitį užtikrins vietinis smulkus ir vidutinis verslas“

Net 80 proc. įmonių užsidaro per pirmus 5 metus, o per ateinančius 5 metus nustoja veikti dar 80 proc. Tokią liūdną statistiką savo knygoje „Verslo mitas“ pateikia amerikiečių rašytojas ir verslininkas Michaelis E.Gerberis. Ir tai reiškia, kad yra net 96-ių proc. tikimybė, jog jūsų pradėtas verslas nepasiseks.
Nerius Jasinavičius
Nerius Jasinavičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Verslas Biuras

„Ši statistika išties gąsdinanti, tačiau būdų spręsti verslininkams kylančias problemas vis dėlto yra. Vienas jų – sustyguoti įmonėje vykstančius procesus taip, kad įmonė veiktų kaip nestringantis mechanizmas“, – sako konsultacinės įmonės „TOC sprendimai“ steigėjas ir vadovas, pirmosios Lietuvoje verslo sistematizavimo knygos „Nuo amato prie verslo. Pradžia“ autorius Nerius Jasinavičius.

Kodėl verslo sistematizavimas?

„Mano, kaip konsultanto, karjeros pradžioje tekdavo dirbti ne su smulkiomis įmonėmis. Juk efektyvumo didinimo metodikos – Apribojimų Teorija (TOC), Toyotos gamybos sistema (TPS) bei Šešios Sigmos (6 Sigma) labiau tiko didelėms įmonėms. O ir dėl mūsų įmonės pasirinktos kainodaros, nedidelės įmonės nelabai galėjo įpirkti mūsų paslaugų. Tačiau kai kurie draugai ar pažįstami smulkūs verslininkai kviesdavo susitikti išgerti kavos, o tokių susitikimų metu diskutuodavome, kaip jų įmonėms pritaikyti tai, kas aprašyta knygose apie dideles įmones“, – pasakoja ekspertas.

Jis sako labai nustebo supratęs, jog šia tema praktiškai nėra literatūros net anglų kalba. Taigi, nieko keisto, kad verslininkams kilo klausimas, kaip tokias ar panašias sistemas adaptuoti smulkiam ir vidutiniam verslui. „Aš visuomet buvau ir tebesu smulkaus verslo fanatas. Tikiu, kad Lietuvos ekonominę ateitį užtikrins ne stambieji užsienio verslai, o vietinis smulkus ir vidutinis verslas. Štai kodėl daug laiko skiriu ne tik tam, kaip tobulinti procesus didelėse įmonėse, bet tam, kaip šiuolaikinius verslo efektyvumo metodus pritaikyti būtent smulkiam ir vidutiniam verslui.“ Bandydamas adaptuoti verslo efektyvumo metodus smulkiajam verslui, N.Jasinavičius išgrynino savo turimas žinias ir pritaikė jas smulkaus ir vidutinio verslo poreikiams. Taip jis sukūrė mokymų programą, o vėliau parašė knygą apie verslo sistematizavimą.

123RF.com nuotr./Analitinis darbas/ Darbas
123RF.com nuotr./Analitinis darbas/ Darbas

Knygos pavadinimas „Nuo amato prie verslo. Pradžia“ įvardija esminę problemą. Geri specialistai, puikiai išmanantys savo sritį, imasi verslo, tikėdamiesi, kad nuosavas verslas suteiks jiems laisvės, tačiau dažniausiai nutinka atvirkščiai. Dauguma smulkių verslininkų, pradėję savo verslą, dirba po 10–12 valandų per dieną, patys atlieka net smulkiausius darbus ir dažnai tenkinasi mažesnėmis pajamomis nei gaudavo dirbdami samdomą darbą. „Vienas mano draugas smulkusis verslininkas pajuokavo – verslas pagerino mano finansinę padėtį ne padidindamas pajamas, o sutrumpindamas laiką, per kurį tuos pinigus galiu išleisti“, – šypsosi N.Jasinavičius.

Kodėl verslininkai pakliūna į „spąstus“?

Vadovui keliami verslo stabilumo ir plėtros užtikrinimo uždaviniai, todėl čia atsiranda vidinis konfliktas, kaip paskirstyti savo dėmesį ir laiką, kad abu uždaviniai būtų įgyvendinti.

Problemą sertifikuotas TOC ekspertas aiškina remdamasis jau minėto M.E.Gerberio teorija apie tris skrybėles – esminius smulkiojo verslo vadovo vaidmenis: Verslininko, Vadovo ir Specialisto. „Dauguma smulkiųjų verslininkų jaučiasi gerai dėvėdami Specialisto skrybėlę. Viena priežasčių, kodėl jų verslas iki šiol nebankrutavo, – tai aukšta steigėjo kvalifikacija ir didelė patirtis. Šią patirtį verslininkas-amatininkas kaupė ne vienerius metus, todėl toje sferoje jis jaučiasi puikiai – žino, kaip spręsti daugelį iškylančių problemų, kur rasti informacijos apie savo specialybės naujienas. Neretai tokiose įmonėse pats savininkas ir yra geriausias specialistas.“

N.Jasinavičius teigia, kad Verslininko skrybėlė taip pat nekelia tokio didelio diskomforto, nes verslas jau pradėtas, idėjų apie verslo augimą irgi yra. Taigi didžiausias sunkumas – Vadovo vaidmuo. Tai yra sritis, kurioje dauguma smulkiojo ir net vidutinio verslo vadovų jaučiasi labai nejaukiai. Vadovui keliami verslo stabilumo ir plėtros užtikrinimo uždaviniai, todėl čia atsiranda vidinis konfliktas, kaip paskirstyti savo dėmesį ir laiką, kad abu uždaviniai būtų įgyvendinti. Stengdamasis išbalansuoti tarp dviejų esminių uždavinių, verslininkas dirba po 24 val. per parą, 7 dienas per savaitę, o norėdamas skirti laiko poilsiui, dažnai turi atsakyti sau į nepatogų klausimą: tai kam visgi skirti ribotą laiką ir dėmesį.

Verslo sistematizavimo ekspertas teigia, kad dauguma vadovų pirmiausia stengiasi užtikrinti verslo stabilumą, antraip gresia vadinamieji gaisrai: piniginių srautų problemos, užsakymų stoka, nepatikimi tiekėjai ar partneriai ir pan. Jei verslininkas įsisuka į šį gaisrų gesinimo ratą, jis nejučia „persijungia“ į specialisto režimą ir kitą kartą užduotį stengiasi atlikti pats, taip mėgindamas išvengti gaisro. Taigi, nejučia darbo diena, darbo savaitė išsitęsia iki begalybės.

Kaip įmonę paversti sistema?

N.Jasinavičius sako, kad dirbdamas konsultacinį darbą su daugumos įmonių vadovais susiduria tame etape, kai jie labai rimtai svarsto baigti verslininko karjerą, ir dalijasi keletu tikrų savo klientų istorijų. Viena jų – „Adatytės“ vadovės Dianos Lucinavičiūtės. Į verslo sistematizavimo specialistą Diana kreipėsi, kai po nuolatinio darbo 24 val. per parą ir bandymo darbą derinti su šeimyniniu gyvenimu, tiesiog atsidūrė ligoninėje.

Taigi, smulkiojo verslo savininkui tereikia priimti tinkamą sprendimą: būti specialistu ir pinigus uždirbti savo darbu ar tapti verslininku ir investuoti jėgas kuriant verslo sistemą.

Supratusi, kad iš mamos perimtas verslas ją greičiau įkalina nei suteikia laisvės ir galimybių, ji pasiryžo pokyčiams ir, padedama N.Jasinavičiaus, susidėliojo visus įmonėje veikiančius procesus. Pasidariusi šiuos namų darbus Diana supažindino su pokyčiais nedidelį savo kolektyvą ir pranešė, kad 2 mėnesiams išvyksta į tolimą kelionę. N.Jasinavičius pasakoja, kad baimės buvo tiek kolektyvui, tiek pačiai Dianai, bet kadangi verslininkė nebenorėjo grįžti prie ankstesnio darbo ritmo, nusprendė surizikuoti. Įmonės vadovė sąmoningai rinkosi galimybę turėti ribotą prieigą prie interneto, kad nekiltų pagunda gesinti gaisrus iš kito pasaulio krašto.

Grįžusi Diana maloniai nustebo, nes per 2 mėnesius niekas nesugriuvo, komanda pati išsprendė kilusius klausimus, o ir nesklandumų pasitaikė išties labai mažai – viso labo šiek tiek pavėluota pasiūti gaminius ir ne ta spalva nudažytas audinys.

Apie kitą istoriją N.Jasinavičius sako taip: „Čia yra kiekvieno verslininko svajonė. Daug kas netiki, kad tokiems rezultatams pasiekti prireikė tiesiog ryžto ir valios sudėlioti viską į savo vietas.“ Konsultantas pasakoja, kad UAB Platinex vadovas Julius Zimanas susisteminęs įmonėje veikiančius procesus, padidino įmonės apyvartą 100 proc. Po metų jis dar kartą pakartojo tą patį procesą ir sulaukė tokio paties rezultato – apyvarta vėl kilo 100 proc.

Taigi, smulkiojo verslo savininkui tereikia priimti tinkamą sprendimą: būti specialistu ir pinigus uždirbti savo darbu ar tapti verslininku ir investuoti jėgas kuriant verslo sistemą. Jei visgi norisi, kad verslas suteiktų laisvės ir galimybių, pirmas žingsnis gali būti apsilankymas konferencijoje „Business Tools 2018“. Konferencijoje pranešimą skaitysiantis N.Jasinavičius atskleis, kaip sustyguoti verslą, kad jis veiktų kaip nestringantis mechanizmas ir kokie pirmieji ir pagrindiniai šio proceso žingsniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius