Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paroda „Balttechnika 2014“: tai, ko nėra internete

22-ąjį kartą vykusioje inžinerinės pramonės parodoje „BaltTechnika“ dalyvavo 130 įmonių iš 16 šalių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Vokietijos, Austrijos, D. Britanijos, Nyderlandų, Italijos, Čekijos, Slovakijos, Belgijos, Suomijos. Dalyvių ekspozicijos išsidėstė 4-oje ir 5-oje salėse bei lauko aikštelėse ir užėmė 7000 kv.m.
BaltTechnika 2014
BaltTechnika 2014 / Litexpo

 

Parodos stenduose buvo demonstruojamos metalo apdirbimo, suvirinimo, energijos, elektronikos ir elektrotechnikos naujovės, naujausia įranga, įrankiai, pramoniniai robotai ir kt.

Parodą aplankė 6300 specialistų iš Lietuvos ir užsienio šalių. UAB „Synopticom“ atliktos lankytojų apklausos duomenimis, net 84 proc. lankytojų profesija siejasi su parodos temomis, daugiausia tarp jų buvo inžinierių –  44 proc. bei elektrikų –  20 proc.

Apklausos duomenys rodo, kad net 51 proc. lankytojų šioje parodoje ketina apsilankyti ir kitais metais, nes čia randa daug naujovių bei sprendimų, kokių nėra internete. Lankytojai pabrėžė ir kitus parodos privalumus – tiekėjų gausą vienoje vietoje, galimybę viską pabandyti ir gauti profesionalią konsultaciją.

Dalyvių lūkesčiai – tiksliniai lankytojai ir nauji kontaktai

Dalyviai parodos rezultatais liko patenkinti ir pabrėžė lankytojų kompetenciją, aiškią motyvaciją, pridurdami, kad ši paroda – ne turistams. Žioplinėtojų, gvelbiančių saldainius iš parodų stendų, čia beveik nepasitaiko.

„Rezultatais likome tikrai patenkinti. Sulaukėme lankytojų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Estijos, kitų užsienio šalių. Susirinkome apie 150 naujų kontaktų, kurie, tikimės, virs realiais kontraktais. Antra vertus, kartais vienas kontraktas atperka visus dalyvavimo parodoje kaštus“, – baigiantis parodai sakė UAB „Morek“ prekybos vadovas Andrius Montrimas.

„Lankytojų sulaukėme daugiau, negu tikėjomės, ir labai tikslinių – inžinierių, elektros sistemų darbuotojų iš visos Lietuvos, Latvijos. Specialistai aktyviai domėjosi naujovėmis – ką įmonės per metus pagamino, ką gali pasiūlyti naujo. Rinkoje jaučiasi atsigavimas, todėl ir mūsų rezultatai parodoje geri“, – sakė bendrovės „Dogas“ komercijos direktorius Romualdas Masonas, apibendrindamas ekspozicijos ir renginių „Elektrikų pavasaris“ rezultatus.

Ekspozicija „Elektrikų pavasaris“, kurią organizavo bendrovė „Dogas“, parodoje buvo įrengta jau trečią kartą. Ekspozicijoje elektros laidus ir kabelius, šildymą, automatiką, elektros instaliaciją ir gaminius, įrankius, skaitiklius, apšvietimą demonstravo apie 40 įmonių iš įvairių Europos šalių.  

„Savo stende sulaukėme vien tikslinių lankytojų ir tikimės, kad dalis jų tikrai taps potencialiais mūsų klientais, nes parodoje pristatėme nemažai naujienų“, – sakė techninėmis dujomis ir technologijomis užsiimančios bendrovės AGA vyr. pardavimų inžinierius Giedrius Juškauskas.

Parodoje dėmesio sulaukė ir ekologiškas paviršiaus valymo priemones pristačiusi bendrovė „Bio Circle Balticum“. Kaip teigė bendrovės techninis konsultantas Audrius Nausėda, klientų jų ekologiškai produkcijai nestinga, nes aplinkosaugai keliami vis didesni reikalavimai ir pramonės įmonės priverstos jų laikytis.

Suvirinimo technologijos ypač domino lankytojus

Kaip parodė UAB „Synopticom“ atlikta lankytojų apklausa, nemažai į parodą atėjusių specialistų ypač domėjosi naujomis suvirinimo technologijomis, technika, suvirinimo robotais.

Naujus suvirinimo robotus parodoje demonstravusios bendrovės „ATC Baltic“ vadovas Tomas Kaučikas teigė, kad jiems iš tiesų sekėsi gerai. Jie pristatė inovatyvią įrangą, kuri didina gamybos našumą ir efektyvumą. „Lietuvoje yra nemažai įmonių, kurios negaili pinigų inovacijoms, galinčioms padidinti gamybos našumą ir efektyvumą. Mūsų stende lankėsi nemažai didelių Lietuvos bendrovių atstovų. Sulaukėme specialistų iš bendrovių „Vilniaus baldai“, „Grigiškės“, „Astra“, „Salda“ „Šiaulių tauro mechanika“ ir kitų. Sulaukėme klientų net iš Vokietijos, Italijos, todėl rezultatais likome patenkinti“, – sakė T. Kaučikas.

Beje, vienas iš parodoje demonstruotų robotų „namo“ nebegrįš – iš stendo keliaus tiesiai pas vieną iš didžiausių prekybos įrangos ir baldų gamybos įmonių Baltijos šalyse „ITAP Novena“.

Parodoje „Balttechnika“ kontaktai mezgami ne tik dalyvių stenduose

Parodoje „Balttechnika“ savo siekius susirasti naujų ryšių ir partnerių įmonės galėjo įgyvendinti ne tik stenduose, bet ir kartu vykusiuose verslo renginiuose.

VšĮ “Versli Lietuva” ir tarptautinis kontaktų mugių tinklas b2fair bei partneriai pirmąją parodos dieną suorganizavo verslo kontaktų mugę, skirtą Lietuvos inžinerinės pramonės įmonėms. Kaip teigė „Versli Lietuva“ Eksporto departamento vyr. projektų vadovas Andrius Bartminas, renginys buvo sėkmingas, jame dalyvavo 40 įmonių iš Lietuvos, Lenkijos, Prancūzijos, Suomijos. Įmonės aptarė bendradarbiavimo, partnerystės galimybes. Pasak mugės organizatorių, konkretūs tokių susitikimų rezultatai paaiškėja kur kas vėliau.

Ateities idėjos ir inovatyvūs sprendimai

Pirmą kartą parodoje buvo įrengta Mokslo ir inovacijų alėja, kurioje ne tik Lietuvos universitetai, bet ir kolegijos bei kitos įstaigos pristatė savo idėjas, naujoves ir sprendimus. Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras demonstravo suvirinimo stimuliatorius, KTU Nacionalinis inovacijų ir verslo centras pristatė lietuvišką palydovą „LitSat-1“, medienos apsaugos ir parkavimo sistemas, vandens skaitiklių patikrinimo prietaisą. Šiaulių universitetas pademonstravo žvilgsniu valdomą kompiuterį, kompiuterinės regos tyrimus, išmaniuosius galios keitiklius, o Alytaus profesinio rengimo centras pristatė vykdomas inžinerinio profesinio mokymo programas.

Ypač daug inovacijų pristatė Vilniaus Gedimino technikos universitetas. VGTU biomechanikai parodoje pademonstravo inercinius jutiklius žmogaus judesių registravimui. Diagnostinė biomechaninė sistema skirta Parkinsono bei kitų ligų diagnostikai, o šiuo metu tobulinama, kad ja būtų galima stebėti bei analizuoti žmogaus galūnių funkcijų atsistatymą po insulto.

Ši VGTU mokslininkų sukurta sistema jau išbandyta praktikoje kartu su gydytojais neurologais. Ji taip pat gali būti naudojama ir kineziterapijai bei reabilitacijai, kai norima stebėti pacientų tobulėjimą ar sveikimą po sunkių traumų.

VGTU Elektronikos fakulteto studentai demonstravo nuotoliniu būdu valdomą robotinę ranką. Lankytojai, apsimovę specialią pirštinę, kurioje sumontuoti originalūs ir itin jautrūs optiniai jutikliai, galėjo stebėti, kaip tiksliai jų plaštakos judesius atkartoja roboto ranka. Taip pat buvo galima apžiūrėti šešiakojį robotą vorą, judantį įvairiais paviršiais ir naudojamą tyrimams sunkiai prieinamose ar pavojingose teritorijose.

VGTU siūlė ne tik apžiūrėti ar išbandyti inžinierių kūrinius, bet ir susipažinti su VGTU mokslininkų paslaugomis, mokslo padaliniais, leidyklos „Technika“ leidiniais bei daugiau sužinoti apie studijų programas.

Paskutiniąją parodos dieną Mokslų ir inovacijų alėjoje „Robotikos mokykla“ ir LINPRA surengė konferenciją-diskusiją „Inžinerija mokykloje“, kurioje buvo apžvelgiamos inžinerijos įtraukimo į mokymo procesą galimybės.

Parodos projektai ateinančioms kartoms

Paskutiniąją parodos dieną VšĮ „Robotikos mokykla“ surengė moksleivių kosminių laivų projektavimo ir gamybos konkursą. Konkurse dalyvavo per 50 moksleivių, kurie  per vieną dieną suprojektavo ir iš kartono pagamino po kosminį laivą. Projektavimo konkurse nugalėjo trys komandos, sudarytos iš įvairių mokyklų mokinių.


Kaip teigė „Robotikos mokyklos“ vadovas Paulius Briedis, šis konkursas buvo unikalus todėl, kad moksleiviai projektuodami naudojo profesionalų inžinerinį paketą Solidworks, kuriuo projektuojami tikri lėktuvai ir fabrikai.
 

Projektavimo konkurse nugalėjo trys komandos, sudarytos iš įvairių mokyklų mokinių. Kartu su konkursu vyko ir moksleivių technologinės kūrybos darbų paroda, besiskirianti nuo analogų užsienyje tuo, kad moksleivius buvo bandoma tarpusavyje supažindinti tolesniam bendrų projektų vystymui. Parodos metu moksleiviai gavo kontaktų paieškos užduotis ir daugiausia naujų pažinčių užmezgę moksleiviai Nojus Kristijonas Kasperavičius, Adas Marcinkevičius iš Jonavos Ralio gimnazijos bei Šarūnas Mickus iš Antakalnio progimnazijos gavo DarysiuPats.lt įsteigtus prizus – Arduino ir Seeeduino elektronikos programavimo rinkinius.
 

Naujienos – ne tik stenduose

Specialistams parodoje buvo parengta aktuali renginių programa, vyko konferencijos, seminarai, diskusijos, specialūs mokymai, konkursai. Specialistai rinkosi į konferencijas „Inžinerinė priežiūra – kas naujo Lietuvoje“, „Inovacija – nuo idėjos iki įvykdymo“, kurią rengė Danijos prekybos rūmai. Krašto apsaugos ministerija ir Prancūzijos ambasada Vilniuje pirmą kartą surengė Prancūzijos-Baltijos šalių gynybos pramonės konferenciją. Iš viso parodoje šiemet įvyko 40 įvairių renginių.

Gegužės 20-21 d. jau trečią kartą parodoje buvo surengtas Suvirintojų meistriškumo konkursas. Profesionalų varžybose jėgas išmėgino 17 suvirintojų ir geriausiais tapo Visagino atominės elektrinės komanda. Tarp studijuojančiųjų šią profesiją geriausiais pasirodė Mažeikių politechnikos mokyklos auklėtiniai. Iš viso į būsimųjų suvirintojų konkursą atvyko 8 įvairių Lietuvos mokyklų komandos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius