-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasideda „Tautos interjero“ rinkimai. Kodėl spalvos sugrįžta į interjerus?

Jau 19-us metus portalas interjeras.lt organizuoja solidžiausią kasmetinį realizuotų interjerų konkursą „Metų interjeras / Auksinė paletė’23“
Prasideda „Tautos interjero“ rinkimai. Kodėl spalvos sugrįžta į interjerus?
Prasideda „Tautos interjero“ rinkimai. Kodėl spalvos sugrįžta į interjerus? / „interjeras.lt“ nuotr.

Interjero profesionalai kasmet vis aukščiau iškelia kartelę. Tad ko galime tikėtis šių metų konkurse?

Kalbiname konkurso „Metų interjeras / Auksinė paletė“ sumanytoją ir žurnalo „Centras“ vyr. redaktorių Vytautą Gurevičių.

Konkursas žinomas „Auksinės paletės“ vardu. Kokia šių metų spalvų paletė?

Kelerius pastaruosius metus dominavo pilki atspalviai ir saikingos minimalistinės formos. Šiemet konkurse dalyvaujančiuose interjeruose galime pastebėti drąsesnį spalvinių akcentų naudojimą, įvairesnes erdvines kompozicijas, netikėtus medžiagų derinius. Spalvos sugrįžta į mūsų interjerus ir dėl optimizmo supančioje aplinkoje trūkumo ir dėl noro gyventi ryškiau, įdomiau. Pastelinės ir prigesintos spalvos drąsiai papildomos ryškiais akcentais. Meno kūriniai interjere taip pat padeda sukurti norimą atmosferą.

Dariaus Gumbrevičiaus nuotr./Vytautas Gurevičius
Dariaus Gumbrevičiaus nuotr./Vytautas Gurevičius

Užsiminėte apie medžiagas. Kokias tendencijas regite?

Interjero kūrėjų darbuose pastebimos gamintojų siūlomos naujų technologijų rezultatai, pavyzdžiui, naudojamos naujoviškos baldinės ar dekoro medžiagos bei faktūros. Pilkuose interjeruose anksčiau matėme daug betono, surūdijusio metalo paviršių. Šiuo metu dominuoja medienos, natūralaus arba dirbtinio akmens paviršiai, anoduotos arba blizgios metalo detalės. Gamtos sukurti raštai ir netobulumai tarsi meno kūriniai atsispindi ir baldų, sienų, grindų paviršiuose, jie be baimės demonstruojami interjere.

Ką naujo pastebėjote virtuvėje?

Integruota buitinė technika vis labiau „slepiasi“ baldų sistemose. Jau nieko nestebina iš darbo paviršiaus išlendantis gartraukis: jis integruojamas į patalpos viduryje esančią virtuvės salą. Norint virtuvės zoną integruoti į gyvenamąją erdvę, virtuvei naudojamos ir prabangesnės medžiagos: akmuo, metalas, kokybiškos medienos imitacijos. Virtuvėje labai svarbu neužsižaisti su efektingais sprendimais – reikia siekti estetinio ir funkcinio balanso.

Konkursas vyksta jau devynioliktus metų. Kasmet dalyvių skaičius ganėtinai didelis. Kas, jūsų manymu, motyvuoja interjero architektus dalyvauti?

Konkursas – tai savotiškas rezultato fiksavimas. Autoriai turi pasirūpinti kokybiška fotosesija, o jai reikia užbaigto interjero ir visų detalių. Neretai galutinis etapas, kuris yra pats svarbiausias, paliekamas užsakovo valiai, o tai dažnai prieštarauja autoriaus sumanymams. Todėl galutinis vaizdas autoriui yra aktualus. Visus darbus vertina išskirtinai užsienio kolegos, o tai leidžia išvengti šališkumo ir objektyviai suvokti, kokią vietą rinkoje užima vienas ar kitas specialistas. Šiemet 122 autoriai konkursui pateikė 223 (2023 metais) Lietuvoje sukurtus interjerus. Šie darbai papildys mūsų kaupiamą didžiausią realizuotų interjerų duomenų bazę, kuri yra labai aktuali naujakurių ir specialistų auditorijai.

Be pagrindinių trijų kategorijų, konkurse yra ir specialių nominacijų: geriausios virtuvės, miegamojo, vonios, spalvinio sprendimo ir kitų. Kokią vertę kuria jos?

Interjeras susideda iš detalių, į kurias mes kartu su konkurso rėmėjais norime atkreipti dėmesį. Kiekvienas interjero aspektas turi savo specifiką, o juose pritaikyti technologiniai sprendimai atspindi naujausias tendencijas. Mūsų konkursas atlieka ir nemažą švietėjišką darbą, supažindindamas vartotojus su ilgalaikiais, tvariais sprendimais. Interjero architektų sukurti ir realizuoti darbai yra geras pavyzdys ir galimybė išvengti brangiai kainuojančių klaidų įsirengiant butą, namą ar biurą. Turime ir specialią nominaciją, skirtą balsuoti plačiajai auditorijai: „Tautos interjero“ rinkimai vyksta nuo vasario16 iki kovo 11 d. Ši nominacija sulaukia daugiausia diskusijų ir dėmesio.

Ačiū už pokalbį.

Savo balsą už labiausiai patikusius interjerus galite atiduoti čia.

Bendra konkurso statistika:

  • dalyvaujančių interjero dizainerių / architektų / studijų – 122;
  • pateikta projektų: privačių – 175, visuomeninių – 25, biuro – 23.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius