Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekyba vertybinių popierių rinkose žaliems

Vertybinių popierių rinka - tai nėra kažkas išskirtinio ar skirta tik elitui, o, atvirkščiai, joje prekiauti ir investuoti gali visi. Nežiūrint techninio žargono ir sudėtingos grafikos, vertybinių popierių rinka gali dominti daugelį, nesvarbu kuo jie gyvenime užsiimtų.
Prekyba vertybinių popierių rinkose žaliems
Prekyba vertybinių popierių rinkose žaliems / Partnerio nuotr.

Kas yra vertybinių popierių rinka

Prieš investuojant į vertybinių popierių rinką, būtina suvokti, kas tai yra. Paprasčiausias paaiškinimas žaliems: vertybinių popierių rinka – tai tiesiog rinka, kurioje prekiaujama finansiniais aktyvais. Yra keletas finansų rinkų: Forex rinka, akcijų, indeksų, žaliavų ir kitos rinkos.

Taip pat galime kalbėti apie pirminę ir antrinę rinkas. Pirminė rinka reiškia rinką, kurioje prekiaujama pirmą kartą išleidžiamais vertybiniais popieriais. Antrinė rinka skirta prekiauti jau rinkoje esančiais ir prekiaujamais aktyvais, todėl ji ir vadinama antrine rinka.

Kaip veikia vertybinių popierių rinka

Dabar, kai jau žinome, kas yra finansų rinkos, pažiūrėkime, kaip konkrečiai jos veikia. Yra keturios dalyvių grupės, užtikrinančios tinkamą rinkos veikimą:

  • Emitentai,
  • Investuotojai,
  • Tarpininkai,
  • Reguliuotojai.

Pirmiausia, kas yra vertybinių popierių emitentai. Emitentai gali būti įmonės arba valstybės, kurios išleidžia į apyvartą vertybinius popierius. Bendrovės gali parduoti savo akcijas, kad surinktų papildomų lėšų veiklos plėtrai. Valstybės išleidžia obligacijas savo skoloms finansuoti.

Investuotojai šiuos išleistus vertybinius popierius perka. Investuotojai gali būti asmenys, įmonės arba investiciniai fondai.

Tada atsiranda tarpininkai – subjektai – leidžiantys sudaryti sandorius tarp emitentų ir investuotojų. Jie gali būti:

  • Rinkos bendrovės, prižiūrinčios vertybinių popierių biržas (pavyzdžiui, „Euronext“),
  • Investicinių paslaugų teikėjai, pavyzdžiui, bankai arba maklerių įmonės, jie perduoda ir apdoroja rinkos pavedimus,
  • Tarpuskaitos agentai, pervedantys vertybinius popierius investuotojams ir atsiskaitantys su emitentais.

Na, ir ketvirtoji grupė – reguliuojančios institucijos, kurios prižiūri, ar tinkamai veikia vertybinių popierių rinka. Europoje veikiančios reguliavimo institucijos: Financial Markets Authority Prancūzijoje, Financial Conduct Authority Jungtinėje Karalystėje ir kitos. Lietuvoje vertybinių popierių rinką prižiūri Lietuvos bankas. Jis išduoda bei atšaukia licencijas vertybinių popierių rinkų dalyviams, prižiūri jų veiklą ir nustato jų finansinės apskaitos principus bei atskaitomybės tvarką.

Vertybinių popierių rinkos sąvokos

Galime išgirsti įvairiausių sinonimų, susijusių su investicijomis į vertybinių popierių rinką, pavyzdžiui, prekiautojai arba sukčiai.

Rinkų prekiautojas prekiautojų žargonu kartais vadinamas „treideriu“ – tai skolinys iš anglų kalbos, kuris pažodžiui ir reiškia prekybą, nes jis iš tikrųjų perka ir parduoda aktyvus finansų rinkose.

Sąvoka „prekyba“, jeigu ji reiškia vertybinių popierių pirkimą ir pardavimą, turi lengvesnę konotaciją. Tai labiau nedidelių sandorių sudarymas laisvalaikiu, o ne pinigų kaupimas ilgalaikėje perspektyvoje.

Tuo tarpu lėšų investavimas – tai jau ilgalaikis procesas, kai lėšos įdedamos į vertybinius popierius ilgam su perspektyva gauti pelno po ilgo laikotarpio. Kad daugiau sužinotumėte, kas yra investavimas, skaitykite čia.

Vertybinių popierių rinka internetu

Vienas paprasčiausių būdų investuoti į vertybinių popierių rinką yra prekyba internetu. Internetas iš tikrųjų labai prisidėjo prie prekybos demokratizavimo.

Taigi, dabar rinkų prekyba internetu yra prieinama visiems, ir tam nereikia specialaus diplomo, išskirtinių žinių ar didelių turtų. Prekiauti galima pradėti, turint tikrai nedidelį kapitalą.

Pradėti prekiauti internetu – labai nesudėtinga. Tiesiog atidarykite prekybos sąskaitą maklerio įmonės svetainėje, įdėkite nustatytą pinigų sumą ir galite pradėti prekybą.

Tačiau, kaip ir visose gyvenimo srityse, taip ir internetinėje vertybinių popierių rinkoje turite būti budrūs, deja, čia irgi plinta apgaulės. Norint jų išvengti, patartina pasirinkti tokią maklerio įmonę, kurios veiklą reguliuoja atitinkamos reguliavimo institucijos. Taip pat galite apsilankyti Lietuvos banko svetainėje ir pasitikrinti, ar pasirinktas makleris turi leidimą verstis praktika Lietuvoje.

Kaip prekiauti vertybinių popierių rinkoje?

Jeigu norite prekiauti vertybinių popierių rinkoje, jums reikės:

  • Kompiuterio, planšetinio kompiuterio arba išmaniojo telefono,
  • Interneto ryšio,
  • Maklerio įmonės,
  • Prekybos platformos.

Pirmieji du punktai visiems žinomi ir suprantami, tačiau apie maklerio įmonę ir prekybos platformą, tikriausiai, reikėtų daugiau paaiškinimų.

Maklerio įmonė, arba trumpiau makleris (brokeris), yra subjektas, su kuriuo atidarysite prekybos sąskaitą. Tai tarsi sąskaitos atidarymas banke.

Prekybos platforma yra programinė įranga, leidžianti nusipirkti ir parduoti norimą aktyvą. Geriausia platforma tiek pradedantiesiems, tiek jau patyrusiems prekiautojams yra „MetaTrader 4.“. Ji yra nemokama ir ją suteikia dauguma maklerių.

Kaip išmokti prekiauti vertybinių popierių rinkoje?

Prieš pradėdami prekiauti, jūs, be abejo, pirmiausia, turėsite išmokti apie vertybinių popierių rinką ir prekybą joje. Paprastai daugelis maklerių siūlo nemokamus rinkų prekybos mokymus. Tokiuose mokymuose sužinosite viską, ko jums reikės prekiaujant vertybinių popierių rinkoje, įskaitant:

  • Kaip skaityti aktyvų grafikus,
  • Kuriuos prekybos indikatorius naudoti ir kaip su jais dirbti,
  • Kaip sukurti prekybos strategiją ir kt.

Po šių mokymų, prieš pradedant prekiauti realioje sąskaitoje, labai rekomenduojama pirmiausia išbandyti prekybą demonstracinėje sąskaita. Joje jūs galėsite prekiauti realiomis rinkos sąlygomis, tačiau su virtualiu kapitalu, taigi nerizikuosite savo pinigais, kol mokysitės prekiauti.

Vertybinių popierių rinkos techninė analizė

Vienas iš svarbiausių aspektų mokantis prekiauti rinkose yra techninė analizė.

Techninė analizė reiškia aktyvų, kuriais prekiausite, grafikų, kuriuos matysite savo prekybos platformoje, ir skirtingų indikatorių, kuriuos naudosite, analizę.

Tokia analizė padeda numatyti rinkos pokyčius, įskaitant kainų tendencijas ir jų pasikeitimus. Visa tai padės jums priimant sprendimus dėl sandorių sudarymo, tai yra prekybos pozicijos atidarymo. Tad visada labai svarbu didelę savo prekybos laiko dalį skirti techninei analizei.

Vertybinių popierių rinka žaliems – išvada

Vertybinių popierių rinka, netgi žaliems, yra realybė: prekiauti galime pradėti per palyginus trumpą laiką ir su mažais ištekliais. Žinoma, tai yra rizikinga veikla, tačiau ją išbandyti ir pasinaudoti ja gali visi, įgiję tinkamų žinių ir reikiamų įgūdžių.

Apie Admiral Markets

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius