Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės elektrinių įrengimas savo poreikiams

Dar neseniai saulės jėgainės buvo ypač populiarios dėl palankių skatinamųjų elektros energijos supirkimo tarifų. Tačiau valstybei nedidinat fotovoltinės elektros energijos supirkimo kvotos įmonės, įstaigos ir gyventojai vis dažniau svarsto galimybę įsirengti elektrines savo poreikiams. Norint efektyviai išnaudoti saulės energiją asmeniniams tikslams, būtina žinoti kai kurias subtilybes.
Anot Andriaus Karazino, UAB „Solet Technics“ www.soltech.lt direktoriaus, 2013 m. pradžioje buvo pakeistas Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymas bei sustabdyta komercinių saulės jėgainių plėtra. Tačiau ir
Gruodžio 16 d. UAB „Solet Technics“, Vilniaus Gedimino technikos universitetas bei Fotoelektros technologijų ir verslo asociacija kviečia į nemokamą seminarą „Saulės elektrinių įrengimas savo poreikiams. Fotovoltinės technologijos. Ką vertėtų žinoti?“.

Anot Andriaus Karazino, UAB „Solet Technics“ direktoriaus, 2013 m. pradžioje buvo pakeistas Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymas bei sustabdyta komercinių saulės jėgainių plėtra. Tačiau ir toliau krentančios pasaulinės fotovoltinės įrangos kainos sužadino susidomėjimą elektrinių statyba individualiems poreikiams. Jėgainės įrengimas asmeniniam naudojimui skiriasi nuo komercinių, todėl ieškant tinkamiausio sprendimo būtina atkreipti dėmesį ir į kitus dalykus. „Statant komercines saulės jėgaines tik energijos pardavimui dažniausiai buvo siekiama maksimaliai sutrumpinti atsipirkimo laiką, todėl renkamasi nors ir abejotinos kokybės, bet pigesnė įranga. Investuojant į elektrinę savo poreikiams iškyla visai kiti tikslai – kad jėgainė veiktų kuo ilgiau, o jai prižiūrėti reikėtų kuo mažiau išlaidų. Gavus paramą iš ES struktūrinių fondų tokios įrangos atsipirkimo būtų galima tikėtis po 7–8 metų“, – teigia p. Karazinas.

Įpročių keitimas

Anot specialisto, kad saulės jėgainė būtų išnaudojama efektyviau, ją įsirengę gyventojai turėtų šiek tiek pakeisti savo kasdienius įpročius. „Kadangi akumuliatorių technologija elektrai kaupti itin brangi, saulės jėgainę turintys gyventojai turėtų susiplanuoti savo vartojimo įpročius taip, kad kuo daugiau elektros naudotų šviesiuoju paros metu – kai jos pagaminama daugiausiai. Tik tuomet bus pasiekiama didžiausia investicijų grąža ir trumpiausias atsipirkimo laikas, kadangi į LESTO tinklą perduotas elektros perteklius nėra nei grąžinamas, nei kompensuojamas. Paprasčiausias įpročių keitimo pavyzdys: skalbyklę jungti ne vakare po darbo, o saulėtą dieną. Taip reikėtų elgtis ir su kitais elektrą vartojančiais prietaisais, pvz., nustatyti programuojamą laikmatį, kuris vandens šildytuvą įjungtų ir vandenį įkaitintų dieną, kai energijos iš saulės gaunama daugiausiai“, – pataria p. Karazinas.

Gruodžio 16 d. UAB „Solet Technics“, Vilniaus Gedimino technikos universitetas bei Fotoelektros technologijų ir verslo asociacija kviečia į nemokamą seminarą „Saulės elektrinių įrengimas savo poreikiams. Fotovoltinės technologijos. Ką vertėtų žinoti?“.

Kaip įsirengti?

„Artimiausiu metu Vyriausybė spręs dėl paramos paskirstymo energetikos projektams finansuoti, todėl pastebėjome, kad auga informacijos poreikis apie asmeninio naudojimo elektrines. Kartu su Vilniaus Gedimino technikos universitetu (VGTU) bei Fotoelektros technologijų ir verslo asociacija gruodžio 16 d. organizuojame nemokamą seminarą, kuriame specialistai aiškins apie teisinį saulės jėgainių reglamentavimą, jų kainą, ką reikėtų žinoti, norint pasinaudoti valstybė skiriama parama, – aiškina „Solet Technics“ direktorius. – Taip pat kalbėsime apie saulės energetiką, plėtros perspektyvas, Lietuvos geografines ypatybes, į ką reikėtų atkreipti dėmesį planuojantis savo gamybos apimtis ir vartojimą bei pan. Seminaro dalyviai galės užduoti jiems aktualius klausimus.“ Kaip teigia p. Karazinas, seminaras bus dviejų dalių: viena apie saulės elektrinių įrengimo savo poreikiams specifiką, o antroji – labiau techninė, apie saulės modulių kokybę ir gamybos komponentus. Taigi, aktualios informacijos ras ir saulės energetikos naujokai, ir senbuviai.

Renginys vyks Vilniuje, VGTU centriniuose rūmuose. Registruotis seminarui galima el. paštu info@soltech.lt, nurodant vardą, pavardę ir el. pašto adresą. Registracijos pabaiga – 2014 m. gruodžio 15 d. Dalyvių skaičius ribotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius