Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Senovinis lietuviškas midus grįžta į barus

Šaltinis: Projekto partnerio turinys
Projekto partnerio inicijuotas ir parengtas turinys, turinio kontrolė – partnerio rankose
0
A A

„Ir tenai labai daug medaus ir žuvų. Karaliai ir diduomenė geria kumelių pieną, neturtingieji ir vergai geria midų“, – tokia seniausia rašytinė informacija apie midaus vartojimą baltų žemėje pasiekė mūsų laikus su maždaug 890 metais užrašytu keliautojo ir pirklio Wulfstano pasakojimu.

Midus Lietuvoje buvo populiarus senovėje ir viduramžiais. Viduramžių kronikininkai mini, jog midus,  alus, vanduo ir pienas buvo pagrindiniai baltų gėrimai. Kaip ir alaus, midaus ragauta pavalgius, puotų metu. Senovėje midus gamintas namie, vėliau gamyba persikėlė į dvarus, o nuo XVI-XVII a. – į karčemas.

Viduramžių Lietuvoje užsukus karčemon buvo galima išlenkti ir bokalą alaus, ir bokalą midaus. Krašte veikė alaus karčemos, midaus karčemos, ir „mišrios“, kuriose buvo gaminamas ir alus, ir midus. Midus pilstytas iš statinių. XIV-XV a. karčemose lietuviai jį gurkšnodavo iš molinių bokaliukų.

Atgaivino pilstomą midų

Istorinis faktas, kad jau prieš šimtus metų Lietuvoje gyvavo pilstomo midaus tradicija, midaus gamintojams, Stakliškių bendrovei „Lietuviškas midus“, pakuždėjo mintį: „Kodėl nepamėginus gaminti pilstomo midaus?“

Taip gimė naujas bendrovės produktas – silpnas midus. Iki šiol įmonė gamino į butelius išpilstytą 12-15 laipsnių midų, primenantį desertinį medaus vyną. O naujasis, pilstomas midus, yra tik 6 laipsnių stiprumo. Tokio stiprumo midus būtent ir gamintas senovėje. Silpną midų įmonė gamina pagal tradicinę midaus gamybos technologiją: medaus ir vandens misa fermentuojama, į ją įdedama įvairių uogų, žolelių. Tačiau medaus koncentracija pilstomame miduje gerokai mažesnė, todėl gėrimas nėra saldus, – tik salstelėjęs.

Silpnas pilstomas midus šią vasarą pasirodė alaus barų tinklo „Alynas“ baruose didžiuosiuose šalies miestuose. Kaip ir alus, midus patiekiamas atšaldytas, bokaluose ar didesnėse taurėse.

Kviečia į Stakliškes

Paragauti naujojo, silpno midaus, galima ir atvykus į  Stakliškių midaus gamyklą. Įmonėje mielai laukiami lankytojai, turistai. Svečiams rengiamos degustacijos,  jie supažindinami su midaus istorija, tradicijomis ir šiuolaikine gamybos technologija.

Šiemet midaus gamintojai įgyvendino seną svajonę: balandį po restauracijos atidarytas senasis gamyklos bokštas, kuriame XIX a., kuomet čia veikė alaus bravoras, buvo džiovinami grūdai.

 

Keturių aukštų bokštą bendrovė pritaikė lankytojams: bokšte veikia senovinių midaus indų ekspozicija. Tarp eksponatų – įvairūs viduramžiais naudoti midaus bokalai, kurių dalis – originalūs, paskolinti Lietuvos muziejų, o taip pat – tiksli, sidabru kaustyto V a. geriamojo midaus rago kopija.

 

Škotiškas midaus eksperimentas

Dar vienas midaus gamintojo eksperimentas – bandymas sujungti škotiškas ir lietuviškas gėrimų gamybos tradicijas. Į škotišką viskį pabandyta įdėti lietuviškų bičių produktų.  Taip gimė škotiškas viskis su bičių produktais „Stakliškių Honey“.  Šią vasarą naujovė pasirodė prekybos centruose.

www.midus.lt

 

 

 

 
 
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką