Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skurstančių šeimų vaikams reikia vasaros stovyklų, kad jų nepasiglemžtų gatvė

Ne taip seniai internete pasirodė daug diskusijų sukelianti statistika, aton kurios, žemiau skurdo ribos pernai Lietuvoje gyveno 22,2 proc. gyventojų. Statistikos departamento duomenimis, skurdo rizikos lygis namų ūkiuose su vaikais pernai siekė 23,3 proc, o tai yra 3,3 proc. daugiau palyginus su 2014 metais.
Stovyklos dalyviai
Stovyklos dalyviai / VA „Caritas“ nuotr.

2015 metais socialinės rizikos šeimose augančių vaikų skaičius siekė 19043, iš kurių daugiausiai vaikų auga šeimose, kurios susiduria su tėvų girtavimo, psichotropinių medžiagų vartojimo (Statistikos dep. 4331) ir igūdžių stokos (Statistikos dep. 4287) problemomis. 2014 metais vaikų skaičius siekė bendrai 19668, o tai reiškia, kad vykdomi darbai duodą rezultatą.

Socialiai atsakinga įmonė „AMIKA“ kartu su Vilniaus Arkivyskupijos „Caritu“ nuo artimiausio šeštadienio, rugpjūčio 6 dienos, kviečia visus geros valios žmones prisidėti prie akcijos „Kvepiantis gėris“. Akcijos tikslas – paremti VA „Carito“ organizuojamas vasaros stovyklas bei dienos centrus skurstančių ir sunkumus patiriančių šeimų vaikams. Tereikia nusipirkti mašinos oro gaiviklius pažymetus VA „Carito“ ir AMIKOS logotipais.

Žmonės, kurie padeda

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ savo veiklą pradėjo 1990 metais, įkurdamas Socialinę tarnybą, kuri dalijo drabužius ir daiktus skurstantiems, šiuo metu VA „Caritas“ turi daugiau kaip 15 padalinių, kurie padeda skirtingus sunkumus išgyvenantiems žmonėms keisti savo gyvenimą ir sėkmingai integruotis į visuomenę. Organizacija teikia paramą ir palaikymą sunkumus išgyvenančioms šeimoms, o pirmąjį vaikų dienos centrą šių šeimų vaikams atidarė daugiau kaip prieš 20 metų.

„Praėjusiais metais mūsų dienos centrus Vilniaus regione kasdien lankė daugiau kaip 500 vaikų. Šiems vaikams dienos centras yra saugi erdvė, kur jie kasdien yra laukiami. Čia jie ateina iškart po pamokų ir gali paruošti pamokas, pavalgyti, pažaisti, būti drauge su darbuotojais ir savanoriais, mokytis svarbiausių kasdienybės įgūdžių ir gauti tai, ko kartais, deja, pristinga savo šeimose”, – dalinasi VA „Carito“ atstovė Dalia Sakalauskaitė – Babravičė.

Alternatyva vasarai gatvėje – VA „Carito“ organizuojamos vaikų stovyklos

„Kasdienė dienos centro veikla mokslo metų metu yra didelė pagalba šeimoms ir būtinybė vaikams, tačiau dar svarbiau organizuoti kokybišką užimtumą vasaros metu. Vasara, tai nuostabus ir stebuklingas laikas, kurio labai laukia visi vaikai. Tai įspūdžių, naujų patirčių, poilsio ir džiaugsmo laikas, kuriam praėjus vaikai rodos būna labiau paaugę, subrendę ir daug ko išmokę. Deja, mūsų vaikams šis laikas ne tik džiugus, bet dažnai ir pavojingas. Jeigu tėvai neturi finansinių galimybių, žinių ar noro pasirūpinti vaikų veikla, kai nebėra pamokų ir popamokinės veiklos, šie vaikai laiką leidžia tiesiog gatvėje”, – pasakoja Dalia Sakalauskaitė–Babravičė.

Pasak jos, gatvė yra pavojinga vieta, kur labai lengva susižeisti ar sužeisti kitus, pradėti nusikalstamą veiklą ir pakliūti vyresnių, dažniausiai gera nelinkinčių, žmonių įtakon. Ji įtraukia ir jos įtraukti vaikai, deja, rudenį ne visuomet gali ar nori sugrįžti į mokyklos suolą.

VA „Caritas“ nuotr./Stovyklos dalyviai
VA „Caritas“ nuotr./Stovyklos dalyviai

Vaikų vasaros stovyklos – nuostabus būdas leisti laiką

Vasaros metu VA „Caritas“ dar intensyviau dirba su dienos centrų vaikais. Per vasarą kiekvienas iš esamų 11-os dienos centrų suorganizuoja po kelias stovyklas skirtingo amžiaus vaikams. Tai būna išvykos prie jūros, žygiai pėsčiomis, poilsis sodyboje prie ežero, stovyklos su nakvyne dienos centre ar net išvyka į užsienį paaugliams. Ši patirtis duoda vaikams didelę naudą.

Pirmiausia tai įspūdžiai, galimybė rugsėjį pasakoti klasiokams nuotykius iš maudynių, rodyti nuotraukas ir girtis šuoliais į vandenį! Galimybė nebūti išskirtiniu dėl šeimos patiriamų sunkumų ar skurdo, būdas išvengti patyčių. Dar tai nuostabi proga savaitei ar kelioms ištrūkti iš namų, pabūti ramioje, saugioje aplinkoje, nes kai kurių vaikų namuose daug alkoholio, pakelto tono, dažnai net smurto, tad stovykla – saugus ir ramus laikas sau, kūno ir minčių poilsiui, vaiko augimui.

Stovyklose mezgasi pasitikėjimo kupini santykiai, tikros draugystės, vaikai atsiveria, dalijasi, auga, keičiasi. Čia jie kaip niekur kitur supranta, kad esama kitokio gyvenimo, kad verta dėl jo stengtis, jo siekti, kad reikia mokytis ir kurti kitokį gyvenimą, nei tas, kurį gyvena jų tėvai.

VA „Caritas“ nuotr./Stovyklos akimirka
VA „Caritas“ nuotr./Stovyklos akimirka

Išlaidos stovykloms surengti

Deja, šalia visų šių teigiamų dalykų neišvengiami ir sunkumai. Suorganizuoti stovyklą vienam vaikui kainuoja nuo 120 iki 150 eurų, priklausomai nuo jos trukmės, vietos ir dienotvarkės. Vaikų šeimos jokiu būdu negali sau leisti mokėti tokios sumos už vaiko poilsį, o dažnai šeimoje vaikų būna daugiau negu vienas. Būtent todėl visus kaštus prisiima VA „Caritas“.

Tai galima daryti rašant projektus, ieškant rėmėjų, kreipiantis į geros valios žmones. Visa tai daroma tam, kad 500 vaikų kiekvieną vasarą galėtų leistis į nuotykį, kurio laukia visus metus, kuris keičia jų gyvenimą ir parodo kryptį augimui.

VA „Caritas“ nuotr./Stovyklos dalyviai
VA „Caritas“ nuotr./Stovyklos dalyviai

Kaip atsirado idėja bendradarbiauti

„Viename iš renginių susipažinome su VA „Carito“ atstove Dalia Sakalauskaite–Babraviče ir ji pasidalino problemomis, su kuriomis susiduria organizacija. Išgirdę, kad lėšų vasaros stovykloms visada trūksta, pagalvojome, kad mūsų gaminamo produkto – pakabinamų oro gaiviklių – dėka, galime kažkiek padėti organizacijai“, – pasakoja AMIKA kvapukų įmonės direktorius Rafal Andžejevski.

„Mūsų AMIKA oro gaivikliai nėra brangūs, palyginti su kitais užsienio gamintojais, todėl jis yra tikrai prieinamas kiekvienam automobilio savininkui. Tuo tarpu galime didžiuotis esantys vieni kokybiškiausiu oro gaiviklių gamintojų Europoje. Nusprendėme pasiūlyti VA „Caritui“ bendradarbiavimą ir tokiu būdu padovanoti vaikams galimybę pailsėti“, – pasidalino vadovas.

Kvepiantis gėris“

Verslo plėtros vadybininkė Olga Semeško papasakojo, kad nors idėja bendradarbiauti kilo kovo mėnesį, pasiruošimo procesas užtruko ilgai.

„Daugiausiai laiko skyrėme gaiviklių išvaizdai. Norėjome pavaizduoti kažką, kas sietųsi su gerumu. Galiausiai apsistojome ties meškiuku. Galbūt šiais laikais mums labiausiai trūksta kažko šilto ir mielo“.

Anot pašnekovės, ne ką mažiau laiko užtruko ir platinimo partnerių paieška. „Gaila, tačiau ne visi noriai dalyvauja socialiniuose projektuose. Buvome nustebę, kai „Carito“ atstovai pasakė, jog esame pirmi Lietuvos gamintojai, kurie jiems pasiūlė patys pagaminti produktą konkrečiai paramos akcijai. Tikimės, jog prie mūsų prisijungs ir kiti Lietuvos gamintojai iš įvairių sričių.“

Kviečiami prisijungti visi

Dauguma vairuotojų kas kažkiek laiko perka automobilinį oro gaiviklį, tai reiškia, kad kiekvienas iš Jūsų gali prisijungti prie akcijos ir paaukoti tam tikrą sumą. Be to, tokį kvapuką galima ir padovanoti.

„Sudarėme žmonėms galimybę pasirinkti aukojimo sumą. Kiekvienas perkantis gali pasirinkti aukoti mažiau, ar daugiau. Žadame vystyti šį projektą kartu su VA „Caritu“, ateityje kursime naujus dizainus, galbūt pasiūlysime dizainą sukurti talentingiems Lietuvos maketuotojams“ – pasakojo O. Semeško. „Vasara yra atostogų ir kelionių metas. Žmonės daug keliauja automobiliais su šeimomis, vaikais, norime, sudaryti sąlygas, padaryti gerą ne tik savo, bet ir kitiems vaikučiams, kurių tėvai tam neturi galimybių“ – kalbėjo pašnekovė.

Šiuo metu bendrai su VA „Caritu“ ir AMIKA kviečiame surasti mus socialiniame tinkle „Facebook“ ir stebėti akcijos naujienas. Pirkite kvapuką, pakabinkite jį automobilyje arba kitoje vietoje, padarykite nuotrauką ir pasidalinkite mūsų „Facebook“ puslapyje, tikime, kad tai įkvėps ir kitus skleisti gėrio kvapą!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius