-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sugedusi buitinė technika: remontuoti ar pirkti naują?

Kai sugenda buitinė technika, to tikrai negalima pavadinti malonia patirtimi. Ypač, jeigu įrenginys sugedo ne pirmą kartą, kyla dilema: remontuoti ar pirkti naują? Vieno iš pogarantinio buitinės technikos remonto lyderių Lietuvoje Salvata specialistai pastebi, kad dažnai žmonės renkasi pirkti naują techniką ir remonto net nesvarsto. Įmonės įžvalgos rodo, kad, praleisdami progą nebrangiai sutvarkyti jau turimą įrangą, vartotojai patiria nuostolį. Pažvelkime, kodėl remontas gali apsimokėti labiau nei naujos technikos pirkimas.
Skalbimo mašinos remontas
Skalbimo mašinos remontas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Draudimas Remontas

Remonto kaina

Vienas iš pagrindinių dalykų, apie ką reikia pagalvoti prieš nusprendžiant, ar remontuoti, ar keisti prietaisą, yra bendra kaina. Labai paprastai ir ūkiškai kalbant – remontas dažnai atsieina pigiau nei naujos technikos pirkimas.

Ekspertų teigimu, vidutinė prietaiso remonto kaina svyruoja nuo 50 iki 70 EUR. Jeigu gedimas yra rimtesnis, defektų šalinimas bei taisymas gali kainuoti nuo 140 EUR. Tačiau kai matome, kad naujo, vidutinės klasės buitinės technikos prietaiso kaina būna tarp 300 ir 600 EUR, nesunku matyti, kad finansiškai, ko gero verčiau remontuoti.

Prietaiso amžius

Kitas svarbus veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti, yra prietaiso amžius. Nors tai labai priklauso nuo gamintojo ir įrangos rūšies, įprastai sakoma, kad buitinė technika vidutiniškai tarnauja 10 - 15 metų.

Jeigu prietaisas jau priartėjo prie savo tarnavimo laiko pabaigos, galima rimčiau svarstyti apie naujo įsigijimą. Tačiau seno įrenginio apžiūra daug nekainuoja, o išsikvietus meistrą gali paaiškėti, kad nebrangus remontas vėl leis naudotis įrenginiu, kuris veiks it naujas.

Prietaiso tipas

Kai kurių prietaisų remontas gali būti brangesnis nei kitų. Pavyzdžiui, šaldytuvų ir skalbyklių taisymas paprastai kainuoja brangiau nei mažesnės technikos, tarkime, tosterio ar sulčiaspaudės.

Tačiau didesni arba techniškai pažangesni įrenginiai taip pat turi ir aukštesnę pradinę kainą. Jeigu remontas kainuoja virš 50 % naujo įrenginio vertės, atsakingai pagalvokite, ar neapsimokėtų jo pakeisti. Visgi, tokių brangių remontų pasitaiko nedažnai, o profesionalūs meistrai sąžiningai pataria, jeigu taisyti senos technikos neapsimoka.

Salvata.lt remonto meistrai padeda daugybei privačių ir verslo klientų visoje Lietuvoje džiaugtis puikiai veikiančia buitine technika. Jų kompetencijos aprėpia visuose namų ūkiuose esančių bei specifinių prietaisų remontą. Tad net jei sugedo labai modernus ar retas, senas įrenginys, sprendimą visada galima rasti.

„Pasidaryk pats“ ir profesionalus remontas

Angliškai Do it Yourself vadiname sprendimą, kada problemą ar gedimą tvarkote patys, savo jėgomis. Tai gali būti pigiau nei samdyti profesionalą. Daug kam pakanka įkvėpimo pasisemti iš socialinių tinklų TikTok ar YouTube, kur talpinami įtraukiantys video gidai apie įvairios technikos remontą.

Tačiau šiuo keliu sukti yra gana rizikinga. Na, o tą riziką per mažai vartotojų tinkamai įvertina. Jei remontas atliekamas neprofesionaliai, jis gali dar labiau sugadinti prietaisą arba net paversti jį pavojingu.

Prieš bandydami patys taisyti, sąžiningai įvertinkite savo įgūdžius ir remonto sudėtingumą. Samdydami profesionalias remonto paslaugas teikiančius specialistus, galite būti ramūs ir užtikrinti, kad darbas bus atliktas teisingai. Dauguma profesionalių paslaugų teikėjų suteikia garantijas darbams ir naujoms dalims. Darydami patys tokių garantijų netenkate.

Energijos vartojimo efektyvumas

Senesni prietaisai paprastai būna mažiau energetiškai efektyvūs nei naujesni jų modeliai. Atnaujindami prietaisą į efektyvesnį, pagal energijos vartojimą, ilgainiui tikitės sutaupyti už elektrą, vandenį ar dujas, kadangi nauja technika turėtų būti taupesnė. Būtent tokia mintis kirba daugelio galvose bei paskatina iš karto pirkti naują įrenginį, net negalvojant apie remontą.

Tačiau ar tiksliai suskaičiavote, kiek laiko reikės, kad ekonomiškesnė technika atpirktų jūsų investiciją ir pradėtų nešti naudą? Tam, ko gero, reikės bent kelių, o kartais ir keliolikos metų.

Kaip pavyzdį galime pristatyti, jog Europos Komisija apskaičiavo, kad pakeitus seną indaplovę A++ klasės modeliu galima sutaupyti iki 30 eurų energijos išlaidoms per metus. Jei nauja indaplovė kainuoja apie 500 eurų, sutaupyta energija gali atsverti pradines išlaidas per maždaug 16-17 metų.

Garantija ir draudimas

Jei prietaisui vis dar galioja garantija arba jis yra apdraustas, gali dar labiau apsimokėti jį remontuoti, o ne keisti. Patikrinkite savo garantiją arba draudimo polisą, kad sužinotumėte, kokie remonto darbai yra apdrausti, ir pamirškite rūpesčius. Naujos technikos įsigijimas neišvengiamai įneša sumaištį ir reikalauja papildomų pastangų, tad, jei įmanoma, rinkitės remontą.

Apibendrinant galima teigti, kad prietaiso remontas dažnai yra praktiškesnis ir ekonomiškesnis sprendimas nei naujo prietaiso pirkimas. Prieš pasiryždami keisti prietaisą, atsižvelkite į mūsų išvardintus faktorius, kad gautumėte geriausią rezultatą ir nepraleistumėte galimybės sutaupyti!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius