Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Trubadūras“ įkvėpė socialinę akciją

„Vyras nekalba su manimi jau savaitę“, „vyras mane sumušė, bet niekam negaliu to įrodyti, – žinojo, kur trenkti, kad nesimatytų mėlynių“, „vyras mane viešai žemina, sako, kad nieko nesugebu, kad esu bloga mama“, „vakar vaikų akivaizdoje vyras man trenkė į veidą“, – šios frazės skamba kaip nuotrupos iš filmo scenarijaus ar pjesės, tačiau fizinis ir psichologinis smurtas nemažai daliai moterų, deja, yra realaus gyvenimo kasdienybė.
„Trubadūras“ įkvėpė socialinę akciją
„Trubadūras“ įkvėpė socialinę akciją

Praėjusiais metais į Pagalbos moterims liniją Lietuvoje prisiskambinti bandė 40 000 moterų... XXI a. civilizuotoje šalyje tai yra gana šiurpinantys faktai. Jie įkvėpė kolektyvą atlikti mažą eksperimentą viename iš Vilniaus viešbučių: kaip žmonės reaguoja į iš kriauklės pasipylusį „kruviną“ vandenį?

VCO nuotr./Kaip žmonės reaguoja į iš kriauklės pasipylusį „kruviną“ vandenį?
VCO nuotr./Kaip žmonės reaguoja į iš kriauklės pasipylusį „kruviną“ vandenį?

Kasmet „bohemiečių“ inicijuojamos įvairios socialinės akcijos jau tapo tradicija. Menininkai prisideda prie aktualių problemų sprendimo, savo veikla sutelkdami daugiau viešumo ir dėmesio problemiškoms gyvenimo pusėms. Neatsitiktinai šį sezoną Vilnius City Operos paskelbta išskirtinių moterų tematika „bohemiečių“ sceniniuose darbuose siejasi ir su jų nauju, atskiru socialiniu projektu – Pagalbos moterims linija.

VIDEO: Viešbutyje iš krano bėga raudonas vanduo

„Kurdami spektaklius dažnai susiduriame su itin nelinksmomis temomis, tačiau statydami G. Verdi operą „Trubadūras“ buvome priblokšti smurto prieš moteris temos aktualumu Lietuvoje. Problemos yra labai gilios ir užsislaptinusios, nes dažnai šiuolaikinis smurtas nebūtinai yra vien fizinis ir tai vyksta šeimose, kuriose net nepagalvotum apie tokią galimybę, kad išsilavinę žmonės galėtų taip elgtis. Ne veltui sukūrėme gana aštrią reklamą, nes norėjome atkreipti visuomenės dėmesį į šią skaudžią temą ir pradėti diskusiją. Menas turi didelę galią komentuoti socialines problemas ir padėti jas spręsti. Tai yra didžiulė meno atsakomybė prieš visuomenę: nebūti linksmintoju, o stimuliuoti nesibaigiantį klausimų srautą, nešti žmonėms vidinę šviesą.“ – pasakojo VCO meno vadovė, režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

Pradėję ieškoti galimybių, kaip gali prisidėti prie šios problemos sprendimo,„bohemiečiai“ surado Pagalbos moterims liniją (8 800 66366),  su kuria tikisi bendradarbiauti visą sezoną. Ši didelė grupė moterų, nemažą dalį savo laisvo laiko paaukojusių savanoriavimui, sėdi prie telefono ragelio ir stengiasi išklausyti ir padėti. Tik deja tų moterų neužtenka Lietuvoje esančiai problemai spręsti. Iš 40 000 bandymų prisiskambinti praėjusiais metais prisiskambino tik 7000-8000 moterų! Reikalinga antra linija. Tai – labai svarbu, juk ką gali žinoti kas nutinka, jei sunkią vidinę traumą išgyvenanti moteris neturi tos galimybės būti išgirsta?

Vilnius City Opera kviečia apsilankyti svetainėje www.moteriai.lt, čia sužinosite apie organizacijos veiklą, o galbūt ir atrasite būdą, kaip kiekvienas galėtumėte prisidėti prie šios garbingos veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius