Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TV projekte „Lietuvos Hipokratas“ – chirurgė-reabilitologė, tūkstančiams žmonių sugrąžinusi gyvenimo kokybę

Naujas publicistinis dokumentinių laidų ciklas „Lietuvos Hipokratas“ tęsia pažintį su Lietuvos rajonuose ateitį kuriančiais gydytojais, kurių praktikoje santykis su pacientu yra prioritetinė medicinos vizijos dalis.
Gyd. reabilitologė Jolanta Kononenkaitė
Gyd. reabilitologė Jolanta Kononenkaitė / Partnerio nuotr.
Temos: 2 BTV „Info TV“

Antroji projekto istorija dėmesį skirs reabilitologijos srities raidai Lietuvoje, iššūkiams, su kuriais susiduria medicinos personalas Vilkaviškyje, kuriantis sąlygas ir materialinę bazę, atitinkančią Europos lygį. Be abejo, bene labiausiai pasiteisinanti praktika rajonų medicinos įstaigose – investicija į žmogaus profesinio ir asmeninio gyvenimo suderinamumą, ypač, kai darbas reikalauja daug vidinių resursų.

Iš Vilkaviškio kilusi aktorė Aistė Diržiūtė, šiuo metu gyvenanti Londone, sužinojusi, kad vyksta laidos filmavimas apie jos mamos mylimą gydytoją Jolantą Kononenkaitę, specialiai atskrido į gimtąjį miestą susitikti su laidos kūrybine grupe. Pasirodo, ši tema jai yra labai artima, nes šeimos ir draugų rate nestinga medikų, su kuriais ji bendrauja neformaliai. Paklausta, kokie išskirtiniai žmogaus bruožai rodo, kad jis rinksis mediko profesiją, Aistė atsakė: „Dabar iš perspektyvos aš galiu pasakyti, kad tai buvo taip aišku, kad jie bus medikai, nes nuo pat jaunų dienų, dar prieš pasirenkant profesiją, pasižymėjo atitinkama ramybe, branda, sveika ironija ir sarkazmu, ir noru padėti.“

Partnerio nuotr./Aktorė Aistė Diržiūtė
Partnerio nuotr./Aktorė Aistė Diržiūtė

Autoriai planuoja kiekvienoje laidoje pristatyti vis kitos specializacijos gydytoją ir gydymo įstaigą, kurioje dirba laidos herojus. Apie atskirų specializacijų gydytojus ir gydymo įstaigas, kuriose jie dirba, pasisakys ne tik kiti medikai – laidos herojų kolegos, bet ir kitų specialybių atstovai, kurių darbe taip pat reikalingas altruizmas, intuicija, kūrybiškumas, gebėjimas išlaviruoti esant sudėtingoms aplinkybėms: dvasininkai, aktoriai bei kiti menininkai, architektai, istorikai.

Reabilitacijos pradininkė Vilkaviškyje

Pažintis su pagrindine laidos heroje Jolanta Kononenkaite, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Vilkaviškio ligoninėje, nustebins manančius, jog pasirinkta gydytojo specializacija nėra lanksti esant platesniam profesinio tobulėjimo spektrui. Kas paskatino gydytoją J. Kononenkaitę iš profesinio meistriškumo reikalaujančios chirurgės specializacijos persikvalifikuoti į tuomet dar tik pradedamą kurti reabilitologijos grandį medicinos įstaigose?

Partnerio nuotr./Gyd. reabilitologė Jolanta Kononenkaitė
Partnerio nuotr./Gyd. reabilitologė Jolanta Kononenkaitė

Veržlumo, vidinės stiprybės iš esmės ligoninėje sukurti fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrių gydytojai netrūko: „Mokantis reabilitacijoje matai ir mokaisi to pasaulinio, europinio lygio, kur naujausia technika, metodai yra prieinami, eilinę kėdę gali pacientui pritaikyti, o čia to nebuvo“, – apie sunkumus, kuriuos teko įveikti rengiant projektus, įrengiant tarptautinius reikalavimus atitinkantį skyrių ir buriant komandą, atviraus reabilitacijos skyriaus vedėja.

Dėmesingas požiūris į pacientus, tik patvirtiniantis „Lietuvos Hipokrato“ nešamą idėją, atsispindi pačių pacientų atsiliepimuose, regis, tai – geriausias gydytojo darbo įvertinimas: „Per visus tuos metus užsimezgė ne gydytojo ir paciento santykis, bet galiu pasakyti drąsiai, užsimegzė bičiulystė“, – šiltai apie gydytoją J. Kononenkaitę atsilieps aktorė Aistė Diržiūtė. Jauni gydytojai, dirbantys Lietuvos rajonuose, gali daugiau dėmesio skirti pacientui dėl visiškai kitokio darbo ritmo, negu yra įprasta didžiųjų šalies miestų ligoninėse. Jauna gydytoja Erika Tamaliūnaitė, dirbanti ligoninės pirminėje grandyje, čia mato daug perspektyvų kilti karjeros laiptais: „Reikia turėti noro, tada galimybių labai daug“.

Partnerio nuotr./Šeimos gyd. Erika Tamaliūnaitė
Partnerio nuotr./Šeimos gyd. Erika Tamaliūnaitė

Šimtmečio artefaktai Vilkaviškyje

Nors atsinaujinusi daugiaprofilinė gydymo įstaiga orientuojasi į naujų technologijų diegimą, visgi projekto „Lietuvos Hipokratas“ kūrėjai atskleidžia, kad bene seniausia Lietuvoje įkurta Vilkaviškio ligoninė turi gilią istorinę praeitį, susijusią su vienu gražiausių Paežerių dvaru, dar kitaip vadinamu mažuoju Paryžiumi. Istorikė laidoje atskleis, kad anuomet pasižymėjo ne tik legendomis tapę šalies gydytojai – Vincas Kudirka, Jonas Basanavičius, tačiau ir tai, kad Vilkaviškyje buvo nemažai gydytojų, kurie didžiąją savo karjeros dalį, skaičiuojant dešimtmečiais, atidavė šio miesto pacientams, kuomet ligoninėje dirbo net kelios gydytojų kartos. Pagarbos verti istoriniai liudijimai, kiek iš tiesų gydytojų žuvo gelbėdami karius karo fronte?

Partnerio nuotr./Vilkaviškio ligoninė iš paukščio skrydžio
Partnerio nuotr./Vilkaviškio ligoninė iš paukščio skrydžio

Jau spalio 5 d. laida „Lietuvos Hipokratas“ bus transliuojama per BTV ir INFO TV televizijas. Po transliacijos laidą rasite lnk.lt mediatekoje. Projekto „Lietuvos Hipokratas“ kūrėjai tikisi, kad laida sudomins gydytojus rezidentus perspektyvomis rajonų gydymo įstaigose ir įkvėps pokyčiui. Kūrybinė grupė dėkoja medicinos įstaigų vadovams, kurie suprato projekto prasmę. Kiekvienos gydymo įstaigos istoriją šimtmečiais kūrė ne pastatai, o joje dirbantys žmonės-asmenybės. Galbūt prabėgus daugeliui metų, istorikai suras ir vėl iš užmaršties iškels gydytojų biografijas, palikusias ryškų pėdsaką dabartinėje medicinos istorijoje?

VIDEO: TV projekte „Lietuvos Hipokratas“ – chirurgė-reabilitologė, tūkstančiams žmonių sugrąžinusi gyvenimo kokybę

Antrosios laidos generaliniai rėmėjai – odontologijos klinika „Impladenta“ ir reabilitacijos centras-viešbutis „Palangos Linas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius