Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tvaresnės veiklos link: įsitraukia „Lidl“ daržovių ir vaisių augintojai bei tiekėjai

Vandens poreikis visame pasaulyje nuolat auga, jo sunaudojama vis daugiau – skaičiuojama, kad vandens trūkumą jaučia apie pusė pasaulio gyventojų, o iki 2050 m. vandens poreikis padidės net 20-25 proc. Kovodamas su šia problema prekybos tinklas „Lidl“ iki 2026 m. vasario mėn. užtikrins, kad mažmeninė prekyba vaisiais ir daržovėmis iš vandens stygių patiriančių šalių būtų 100 proc. sertifikuota pagal pripažintus tarptautinius vandens apsaugos standartus. Tarp šių šalių – devynios vandens stygių patiriančios valstybės, kurias sertifikatas skatins atsakingiau naudotis vandens resursais, tai – Ispanija, Italija, Graikija, Portugalija, Egiptas, Marokas, Izraelis, Čilė ir Pietų Afrikos Respublika.
Tvaresnės veiklos link: įsitraukia „Lidl“ daržovių ir vaisių augintojai bei tiekėjai
Tvaresnės veiklos link: įsitraukia „Lidl“ daržovių ir vaisių augintojai bei tiekėjai / Adobe Stock nuotr.

Išteklių tausojimas – viena iš pagrindinių įmonės socialinės atsakomybės temų („Gerai planetai“, „Gerai žmonėms“ ir „Gerai tau“), padedančių užtikrinti tvaresnę ateitį.

Strategijos laikysis 31 šalis

Pastaruoju metu žemę vis dažniau alinančios sausros ir potvyniai primena, kaip svarbu atsakingai naudoti brangius išteklius – o ypač vandenį. Svarbų vaidmenį šiuo klausimu vaidina maisto pramonė – žemės ūkis sunaudoja net 70 procentų viso pasaulio vandens. Dėl šios priežasties „Lidl“ kartu su savo partneriais įsipareigojo atsakingai naudoti vandenį tiekimo grandinėje.

Adobe Stock nuotr./Tvaresnės veiklos link: įsitraukia „Lidl“ daržovių ir vaisių augintojai bei tiekėjai
Adobe Stock nuotr./Tvaresnės veiklos link: įsitraukia „Lidl“ daržovių ir vaisių augintojai bei tiekėjai

„Lidl“ siekis – kad iki 2026 vasario mėn. visi vandens stygių patiriančių šalių vaisių ir daržovių augintojai, iš kurių „Lidl“ tiekėjai perka produkciją, turėtų būti sertifikuoti pagal pripažintus pasaulinius vandens apsaugos standartus („AWS International Water Stewardship“, „Global G.A.P. Spring“, „On the way to Planet Proof“, „Fairtrade“, „Rainforest Alliance Agriculture“, „SIZA Environmental“, „SCS Sustainably Grown“). Atsižvelgus į Pasaulio gamtos fondo analizę, išskiriamos devynios šalys, kuriose kyla padidinta rizika vandens ištekliams.

„Prekybos tinklo „Lidl“ parengtos vandens taupymo strategijos įsipareigojo laikytis visos 31 šalys, kuriose „Lidl“ valdo savo parduotuves. Šia strategija siekiame nustatyti naujus tvaraus vandens valdymo standartus rinkoje. Prekiaujame produktais, kurių užauginimui ir gamybai suvartojama daug vandens, todėl jaučiame ypatingą atsakomybę ir norime imtis iniciatyvos šioje srityje. Tikimės, kad mūsų pastangos paskatinti atsakingą vandens vartojimą auginant vaisius ir daržoves ženkliai prisidės prie ilgalaikės vandens išteklių apsaugos visame pasaulyje“, – teigia „Lidl Lietuva“ pirkimų tvarumo specialistė Karolina Labulytė.

Anot jos, tai aktualu ir Lietuvos tiekėjams, perkantiems iš vandens stygių patiriančių šalių vaisių ir daržovių augintojų. Visi prekybos tinklui „Lidl“ tiekiami vaisiai ir daržovės turės atitikti keliamus reikalavimus, tad klientai galės būti ramūs, kad jų perkami šios kategorijos produktai yra auginami tvaresniu būdu.

Vis daugiau tvarumo iniciatyvų

Šviežių vaisių ir daržovių tiekėjų „Lidl“ reikalauja taikyti gerąją žemės ūkio praktiką ir tą įrodyti dalyvaujant „GlobalG.AP“ sertifikavimo programoje. Vykdant joje numatytų reikalavimų laikymosi kontrolę, tikrinama, ar produktų auginimas konkrečioje vietoje nekelia rizikos vandens prieinamumui, kokybei ir ieškoma būdų, kaip tokią riziką sumažinti.

2018 m. „Lidl“ grupės įmonės prisijungė prie daugiašalės partnerystės platformos AWS („Alliance for Water Stewardship“) – Atsakingo vandens valdymo aljanso. AWS – pirmasis tarptautinis standartas, pagal kurį vertinamas vandens sunaudojimas konkrečioje vietoje, atsižvelgiant į socialinius, ekologinius ir ekonominius kriterijus.

Adobe Stock nuotr./Tvaresnės veiklos link: įsitraukia „Lidl“ daržovių ir vaisių augintojai bei tiekėjai
Adobe Stock nuotr./Tvaresnės veiklos link: įsitraukia „Lidl“ daržovių ir vaisių augintojai bei tiekėjai

Bendradarbiaudamas su kitomis „Lidl“ grupės įmonėmis ir nepriklausomais ekspertais, prekybos tinklas taip pat įvertino įvairių „Lidl“ produktams naudojamų sertifikatų veiksmingumą vandens naudojimo srityje. Atsakingą vandens vartojimą skatina tokie sertifikatai, kaip „Fairtrade“, „Rainforest Alliance“ ir ES ekologinis žemės ūkis.

„Lidl Lietuva“ taip pat prisideda prie įvairių biologinės įvairovės išsaugojimo projektų. Siekdama prisidėti prie Baltijos jūros biologinės įvairovės tausojimo, „Lidl Lietuva“ 2021 m. pradėjo bendradarbiauti su Lietuvos jūrų muziejumi, vykdančiu Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos veiklą. Tais pačiais metais startavo akcija „Duok ruoniukui penkis“, kurios metu dalį sumos nuo parduotų daugkartinių maišelių su ruoniuko atvaizdu prekybos tinklas skyrė ruonių reabilitacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius