Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugdantys darželio žaislai kelia koją į namus

Kaip namie ugdyti vaiką, kad užduotys darželyje ar pradinėje mokykloje jam būtų lengvos, o vystymosi procesas nestrigtų? Gilios pedagoginės žinios nebūtinos – pakanka turėti tam skirtų žaislų.
Žaidžiantys vaikai
Žaidžiantys vaikai / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 1 Žaislai

Pasitelkus specialius ugdančius žaislus ar žaidimus galima prakalbinti nešnekų vaiką, mokyti jį loginio mąstymo ir pažindinti su pasauliu. Tokius žaislus naudoja pedagogai, pastaruoju metu jie populiarėja ir tarp tėvų.

„Paprastai tėvai pageidauja, kad vaikai žaistų savarankiškai, – nuperka lėlę ar mašinytę ir atžala tegul sau burzgia. Vyrauja klaidingas požiūris, kad vaikas darželyje jau „atidirbo“ kiek reikia, o namuose jam reikia duoti pailsėti“, – tvirtina ugdymo specialistė ir ugdomųjų žaislų parduotuvės ir leidyklos „Gudragalvis“ projektų koordinatorė Jolanta Čepauskienė.

Projekto partnerio nuotr./Žaidžiantys vaikai
Projekto partnerio nuotr./Žaidžiantys vaikai

Formuojamas netinkamas požiūris į mokslą

Jei iš vaiko reikalaujama mąstyti ir atlikti kūrybines užduotis tik darželyje, jo galvoje atsiranda skirtis darželis–namai. Mažylis pamato, kad iš jo reikalaujama mokytis darželyje, o namie, „tikrame gyvenime“, to nereikia. Dėl to sumažėja vaiko motyvacija mokytis, jis nesistengia.

„Namuose svarbu turėti tąsą to, ką vaikas per dieną išmoko, kad jis galėtų savo idėjas pritaikyti ir žaisdamas namuose. Tačiau tėvai dažnai nežino, kaip užsiimti su vaikais. Spręsdami šią problemą, konsultuodamiesi su pedagogais ir logopedais sukūrėme ugdančių žaislų linijas“, – sako J. Čepauskienė.

Išleistos specialios ugdančios žaislų linijos: kortelės „Lapiuko Bonio pamokėlės“ ir „Smart Box“ veiklos dėžutės. Palankiai įvertintos ugdomosios priemonės platinamos ne tik Lietuvoje, bet ir Suomijoje, Didžiojoje Britanijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Slovakijoje.

Projekto partnerio nuotr./Lapiukas Bonis
Projekto partnerio nuotr./Lapiukas Bonis

Lapiukas prašnekina tylenius

„Lapiuko Bonio pamokėlių“ kortelės naudojamos pasakojimams sudėti, taip pat vaiko logikai, vaizduotei ugdyti. Pavyzdžiui, kortelių rinkinyje „Miško gyvūnai“ vaizduojami įvairūs gyvūnai, kuriems vaikas turi parinkti tinkamą maistą, atpažinti pėdsakus. Yra ir specialių, logopedų naudojamų kortelių, kurios naudojamos vaikams prašnekinti.

„Kai vaikai sunkiai bendrauja su bendraamžiais, suaugusiais, tenka griebtis tam tikrų provokacijų, kad jie pradėtų šnekėti. Žaidimas „Ne tas įrankis“ skatina tai padaryti pasitelkdamas humorą ir vaiko patirtį. Kortelėse vaizduojamas seneliukas, kuris įvairius darbus atlieka su ne tam skirtais įrankiais. Pavyzdžiui, bando kapoti malkas su grėbliu. Tikimasi, kad vaikas remdamasis savo patirtimi paprieštaraus ir „pamokys“ seneliuką, ras jam tinkamą įrankį“, – pateikia pavyzdį ugdymo specialistė.

Projekto partnerio nuotr./kortelių rinkinys „Miško gyvūnai“
Projekto partnerio nuotr./kortelių rinkinys „Miško gyvūnai“

Moko pažinti emocijas

Į ekologiškas dėžutes supakuota žaislų linija „Smart Box“ skirta įvairiapusiškai ugdyti vaiką namuose. Vienoje dėžutėje sudedamos įvairios užduotys ir priemonės joms atlikti. Taip palengvinamas tėvų darbas – nereikia specialiai kurti užduočių vaikui, galima naudoti paruoštas. Patiems mažiausiems skirti „Smart Box“ su specialiomis minkštomis pupų pagalvėlėmis vaizduojančiomis įvairias emocijas. Tokios pagalvėlės padeda vaikui ugdyti emocinį intelektą, socializuotis.

Projekto partnerio nuotr./Emocijų pagalvėlė
Projekto partnerio nuotr./Emocijų pagalvėlė

„Pirmiausia tokie žaisliukai padeda vaikui geriau atpažinti ir įvardyti emocijas. Be to, mažam vaikui labai svarbu jaustis ne vienam. Jei jam liūdna, tuomet jis paima ir gniaužo ašaras braukiantį ar pykstantį žaisliuką. Jam smagiau, kad yra ne vienas su tokiais jausmais“, – paaiškina J. Čepauskienė.

Bendrovė „Gudragalvis“ jau 10 metų yra pagrindinis lavinančių žaislų tiekėjas švietimo įstaigoms. Šios bendrovės platinamos produkcijos galima rasti iki 60 proc. ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigų. Šiemet pradėta prekiauti produkcija šeimoms, siekiant užtikrinti ugdymo tęstinumą namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius