Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varšuva – ne tik sovietinis palikimas ir silkė pataluose

Varšuva jau kurį laiką kenčia nuo ją supančių stereotipų: sovietinis palikimas, Rytų Europa, šaltas oras ir nedraugiški žmonės. Dar daugiau stereotipų apie šį miestą turime mes, lietuviai, kuriems atrodo, kad nieko naujo ar įspūdingo kaimyninės valstybės sostinėje nepamatysime. Kad mes žinotume, kaip klystame. Ne visada kelionėse reikia pamatyti piramides, dailės šedevrų prigrūstą muziejų ar užkopt į kalną. Kartais užtenka pajusti unikalią miesto dvasią ir kelionės įspūdžiai įstrigs visam gyvenimui.
Varšuva
Varšuva / 123rf.com

Pasirinkę autobusą Vilnius-Varšuva nustebsite, bet Lenkijos sostinė turi viską – originalią atmosferą, verdantį kultūrinį ir socialinį gyvenimą, įspūdingą architektūrą bei muziejus. Sąrašas per trumpas paminėti viską, ką reikia pamatyti aplankius šią sostinę. Visgi, jau 6 metus didžiausiame Baltijos regiono tarptautinių maršrutų vežėjo „Ecolines“ stiuardese dirbanti Ona Gerbatavičiūtė pateikia sutrumpintą versiją, ko tikrai negalima praleisti lankantis Varšuvoje, tačiau tam, kad patirtumėte viską, ką gali duoti šis miestas, turėsite sugrįžti dar ir dar kartą.

Šv. Kryžiaus bažnyčia

Vienos religingiausių Europos valstybių sostinėje vien aplankyti visas bažnyčias neužtektų savaitės. Jei tiek laiko neturite, rekomenduojame Varšuvos globėjos Dievo Motinos bažnyčią, Šv. Dvasios bažnyčią bei Šv. Onos bažnyčią, kurioje susituokusių porų, tikima, laukia sėkmingas gyvenimas. Na, o jei laiko ir kantrybės turite tik vienai vienintelei bažnyčiai, tegul tai būna Šv. Kryžiaus bažnyčia. XIX a. pabaigoje į bažnyčios kolonas buvo pradėtos mūryti garsių lenkų palaikų urnos. Tiksliau – jų širdžių pelenai. Šiuo metu bažnyčioje ilsisi F. Šopeno, W. Reymont, J. Slowacki, J. I. Kraszewski, B. Prus, W. Sikorski širdys.

Turgaus aikštė senamiestyje

Kadaise buvusi miesto širdimi, šiandien ši vieta taip pat pulsuoja gyvybe. Didžiulę aikštę šaltuoju metų sezonu nuo vėjų saugo aplink išsidėstę senamiesčio pastatai, kuriuose įsikūrusios kavinės, restoranai ir parduotuvės. Tik sušilus restoranų stalai yra išnešami į lauką, kur atgyja pašnekesiai, šurmulys ir aikštė vėl tampa miesto traukos centru. Nepaisant metų laiko čia nuolatos vyksta mugės, galima įsigyti vietinių amatininkų, menininkų darbų. Moderniame mieste ši vieta tarsi sujungia XVII a. ir XXI a. dvasias.

Kultūros ir mokslo rūmai

Tik išlipus Varšuvos autobusų stotyje prieš akis išnyra keistas, senovinio tipo dangoraižis. Aukščiausiame Varšuvos pastate įsikūrę kultūros ir mokslo rūmai. Pasak vietinių, tai buvo Stalino dovana miestui, kurios patys gyventojai tikrai netroško ir iki šiandien kaltina pastatą tik blokuojant Varšuvos panoramą. Jei, kaip ir vietiniai, nuspręsite, kad dangoraižis miestą darko, neišmeskite jo iš savo lankytinų vietų sąrašo. Pasinaudokite rūmuose esančiu liftu, kuris jus užkels į trisdešimtą aukštą. Iš jo galėsite niekieno netrukdomi pasigrožėti Lenkijos sostinės vaizdais.

Varšuvos sukilimo muziejus

Kiekvienam besidominčiam istorija ar karyba tiesiog būtina aplankyti 1944 m. Varšuvos sukilimo muziejų, kurio moto yra „Mes norėjome būti laisvi ir norėjome, kad laisvė priklausytų mums“. Muziejuje galima pamatyti įprastų eksponatų, paskaityti ištraukų iš laikraščių arba įsitraukti į interaktyvią 3D kelionę virš sugriuvusio Varšuvos miesto. Ypatingą nuotaiką sukuria ir pati muziejaus vieta – buvęs tramvajaus depas.

Soho gamykla

Mėgstantiems šiek tiek kitokius muziejus siūloma aplankyti Soho gamyklą. Tai nauja, ypač jaunimo pamėgta vieta. Gamykloje įsikūręs Neono muziejus, į kurį plūsta fotografai ar tiesiog įspūdingų kadrų ieškantys žmonės, kavinukės, interjero, dizaino butikai arba tiesiog šeštadienio popietę mieste leidžiantys vietiniai. Tai nėra tradicinė turistinė vieta, tačiau, jei norite pamatyti kitokią Varšuvą, nedvejokite ir užsukite.

Naktinis gyvenimas

Net jei ir esate visiškas namisėda ir mieliau renkatės vakarą prie televizoriaus ekrano, Varšuvai turite padaryti išimtį. Varšuvoje, kaip ir kituose Europos miestuose, yra organizuojamos vadinamos kelionės per vietinius barus, tik čia jos dar triukšmingesnės. Toks pasilinksminimo būdas itin patrauklus, jei keliaujate vienas ir norite didesnės kompanijos. Ekskursijos per barus metu ne tik susipažinsite su įdomiais keliautojais, bet turėsite galimybę pabendrauti ir su vietiniais. Be to, ekskursijos vadovas parodys karščiausius miesto barus. Jei po Varšuvos naktinį gyvenimą keliausite vasarą, būtinai turite apsilankyti upės Vistula krantinėje, kur barai įsikūrę praktiškai ant smėlio.

Šis sąrašas – tai tik nedidelis gidas, kuris padės pažinti Varšuvą. Jei turėsite daugiau laiko nei vieną ar kelias dienas, taip pat pasidairykite po siaurąjį Keret’o namą, pastatytą žydų rašytojui atminti, Wilanow rūmus, Saxon sodus, Centrinį Varšuvos parką bei Dawna gatvelę. Jei visko aplankyti nepavyks – nenusiminkite, nes bet kada galite atvykti dar!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius