Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslo kompiuteris – patikimas partneris, mokantis saugoti paslaptis

Verslo kompiuteriai labai skiriasi nuo tų, kurių paskirtis naudoti namuose. Svarbiausia čia visai ne galingumas ar kietojo disko talpa. Tai – kompiuteris, kuriuo dirbti galima beveik visur, ir negresia tokie netikėtumai, kaip „perkaito“, „kažkas užlūžo“ ar „staiga išsikrovė baterija“. Jiems naudojamos ne tik rimčiausios apsaugos sistemos, bet ir geriausios medžiagos – tam tikri modeliai atlaiko net karinei technikai taikomus testus. Visi šie dalykai tarnauja tam pačiam tikslui – taupyti laiką bei pinigus ir neapvilti svarbiausiais momentais.
„Dell“ kompiuteris
„Dell“ kompiuteris / Gamintojo nuotr.

Įsivaizduokite: rodote svarbią prezentaciją, o kompiuteris staiga „pakimba“, ir jaučiate, kaip svarbi sutartis ar investicija ima tolti. Arba kita situacija – kelioms dešimtims darbuotojų reikia atnaujinti programinę įrangą, ir dėl to darbas sutrinka visai dienai ar ilgiau. Tai ne tik tikėtinos, bet ir realiai nutinkančios situacijos, kai naudojami verslo poreikių neatitinkantys kompiuteriai.

Tuo tarpu, pasak „ACC Distribution“ Produktų ir marketingo departamento vadovo Marijaus Miceikos, verslo žmogaus reikalavimai kompiuteriui yra kur kas didesni. „Pirmiausia, tai yra duomenų apsauga – kad prie jų negalėtų prieiti pašaliniai asmenys. Kitas dalykas: keliaujant reikia nešiojamo kompiuterio, o biure ar namuose – patogios darbo vietos, su dideliu ekranu ir visa ekosistema. Kadangi darbo reikalais kompiuterį tenka nešiotis, daiktas turi būti maksimaliai tvirtas“, – vardino pašnekovas.

Darbo vieta paruošiama prijungus vieną laidą

Nors tarp namų vartotojų šis dalykas nėra plačiai naudojamas, dauguma verslo segmente dirbančių žmonių neįsivaizduoja savo darbo vietos be jungčių replikatoriaus, dar vadinamo „dokingu“ (angl. docking station).

„Anksčiau jungčių replikatoriai buvo tik mechaniniai – prie jo kompiuteris būdavo prijungiamas specialia jungtimi kompiuterio korpuse. Tačiau dabar vyrauja prisijungimas „Type C“ jungtimi – vienas kabelis, kuris prijungiamas prie nešiojamo ar planšetinio kompiuterio. Šia jungtimi prisijungiama prie visos IT infrastruktūros, tuo pačiu – prietaisas kraunamas. Tai reiškia, kad įkišot vieną kabelį ir viskas – jūsų darbo vieta paruošta“, – teigė „ACC Distribution“ atstovas.

Projekto partnerio nuotr./„Dell“ kompiuteris
Projekto partnerio nuotr./„Dell“ kompiuteris

M.Miceika išskyrė ir verslo klasės kompiuteriuose plačiai naudojamą „Intel vPro“ – technologiją, kuri leidžia prisijungti prie kompiuterio nuotoliniu būdu: „Paprastai kalbant, prietaisai yra sujungiami į tinklą, sukuriamas prisijungimas administratoriui, o jis nuotoliniu būdu gali daryti pakeitimus. Ši technologija išskirtinė ir tuo, kad leidžia administratoriui net ir išjungtą kompiuterį (bet esantį tinkle) administruoti, ir BIOS lygmenyje.

Tai ypač aktualu tarptautinėms kompanijoms. Pavyzdžiui, jei IT departamentas yra vienoje šalyje, o dalis darbuotojų – kitose, kiek užtruktų ir kainuotų IT specialistui fiziškai atvykti ir įdiegti programinės įrangos atnaujinimus?“, – retoriškai klausė pašnekovas.

Taikomi ir karinio lygio standartai

Šiais laikais vis dažniau darbo vietos darosi mobilios. Tai reiškia, kad kompiuterį tenka neštis į pačias įvairiausias vietas, o patvarumas tampa itin svarbia savybe. Kaip tik todėl verslo klasės kompiuterių korpusai dažnai gaminami iš magnio ir aliuminio lydinių bei kitų tvirtų medžiagų.

Kai kurie kompiuteriai testuojami net pagal karinį standartą MIL-STD 810G. Tai yra testų serija, skirta ekstremaliai naudojamai įrangai.“

„Aukščiausio lygio apsaugą turi atskira „Dell“ kategorija „Rugged Extreme“. Tai yra kompiuteriai, skirti naudoti ekstremaliomis sąlygomis: lyjant lietui, esant dideliam dulkių kiekiui ar tokiose vietose, kur didelė tikimybė, kad kompiuteris gali nukristi. Tai yra specialios paskirties daiktai, skirti, pavyzdžiui, spec. tarnyboms: gaisrinei, policijai, kariuomenei ir t.t. Tačiau pagal karinį standartą testuojami ir, pavyzdžiui „Dell Latitude“ serijų „5000“ ir „7000“ kompiuteriai. Naudojant šiuos kompiuterius, atliekama net 15 testų, tokių kaip atsparumas aukščiui, slėgiui, dulkėms ir temperatūrai“, – pasakojo M. Miceika.

Gamintojo nuotr./ „Rugged Extreme“
Gamintojo nuotr./ „Rugged Extreme“

Duomenų apsauga – vienas didžiausių prioritetų

Informacija, laikoma darbo kompiuteryje dažniausiai yra bent iš dalies slapta. Svarbu, kad prie jos neprieitų jokie pašaliniai asmenys, įskaitant konkurentus. Iš „Dell“ technologijų verta išskirti „Control Vault“. Tai yra atskira mikroschema, kuri užkoduoja ir saugo duomenis, tokius kaip slaptažodžius. Įprastai jie būna saugomi kietajame diske, tad priėjus prie jo, galima sužinoti ir slaptažodį. Šiuo atveju net ir turint kietąjį diską, informacija jame lieka neprieinama.

Identifikavimo kortelės ir pirštų atspaudų skaitytuvai

Dar vienas „Dell“ verslo klasės kompiuterių privalumas, ypač aktualus verslininkams, tai prisijungimas prie kompiuterio naudojant asmens tapatybės kortelę. Neturėdamas šios kortelės, žmogus negalės prisijungti prie kompiuterio. Lygiai tokią pačią vartotojo identifikavimo funkciją atlieka ir pirštų atspaudų skaitytuvas. Abi šios priemonės užtikrina, kad būtent tas žmogus, kuriam skirtas kompiuteris, ir naudotųsi jame esančiais duomenimis.

Projekto partnerio nuotr./ „Dell“ kompiuteris
Projekto partnerio nuotr./ „Dell“ kompiuteris

Ten kur dideli pinigai – didesnis dėmesys saugumui

Pasak „ACC Distribution“ Produktų ir marketingo departamento vadovo Marijaus Miceikos, nepriklausomai nuo to, kurį modelį žmogus išsirinks, visi „Dell“ verslo kompiuteriai atkeliauja bent su pradinio lygio apsauga. Specialistas rekomenduoja mažą ar vidutinį verslą plėtojantiems žmonėms rinktis „Dell“ gaminamus „Vostro“ ar „Latitude“ kompiuterius, kurie skirstomi nuo paprastesnių iki premium klasės. O štai dirbantiems su grafikos programomis ar atliekantiems sudėtingus skaičiavimus vertėtų atkreipti dėmesį į darbo stotis „Precision“.

Projekto partnerio nuotr./„Dell“ kompiuteris
Projekto partnerio nuotr./„Dell“ kompiuteris

„Namų vartotojai, pirkdami kompiuterius be saugos įrangos, dažnai daro klaidą, nes jie pirmiausia įrašo visas jiems reikalingas programas, kurios palieka plyšius tam tikriems virusams. Verslo kompiuteriuose nepavykusios kibernetinės atakos dažnai būna fiksuojamos tik IT departamente, o darbuotojai ir net vadovai kartais nė neįtaria, kokio lygio apsauga naudojasi“, – reziumavo „ACC Distribution” Produktų ir marketingo departamento vadovas Marijus Miceika.

Kur prasideda dideli pinigai, ten atsiranda ir didesnis dėmesys saugumui. Tad, esami ir būsimi verslininkai turėtų apie tai pagalvoti, rinkdamiesi verslui skirtą kompiuterį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius