Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslo pradžia: baimes įveikti padeda planavimas

Nuosavam verslui pradėti nepakanka idėjos, sėkmingam startui reikalinga kritinė masinė žmogiškųjų ir finansinių išteklių, – taip teigia lazerius kuriančios įmonės „Integrated Optics“ direktorius Evaldas Pabrėža. Neseniai su komanda Šiaurės miestelio technologijų parke įkūręs dar vieną įmonę „Ato ID“, verslininkas pasakoja apie tai, koks yra startuolio kelias į sėkmingą nuosavą verslą.
Evaldas Pabrėža. Asmeninio archyvo nuotr.
Evaldas Pabrėža. Asmeninio archyvo nuotr.

– Esi sėkmingas jaunas verslininkas, įsteigęs jau antrą technologinę įmonę. Kaip žengiamas pirmasis žingsnis nuosavo verslo link?

– Tai dažniausiai atsitinka, kai tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje susitinka žmonės, turinys reikiamą kompetencijų kiekį verslui pradėti. Technologinės įmonės pats vienas nebūčiau pradėjęs: turėjau įgūdžių, techninį išsilavinimą, bet nepasitikėjau savo jėgomis, nebuvau įsitraukęs į šią veiklą. Pirmą įmonę „Integrated optics“ įkūrėme dviese su Jonu Jonuška. Kadaise dirbę toje pačioje kompanijoje, vieną dieną susitikome neformalioje aplinkoje ir ėmėme dalintis turimomis idėjomis. Atrinktas idėjas brandinome, vystėme, galiausiai ėjome pas investuotojus. Pamažu viskas susidėliojo į savo vietas: įgūdžiai buvo, atsirado galimybės pritraukti finansavimą iš ES paramos fondų, valstybinių iniciatyvų. Dirbame jau dvejus su puse metų. Per praėjusius metus darbuotojų skaičius pasikeitė nuo 2 iki 12, o pardavimai išaugo 133 kartus.

Baigiantis magistro studijoms fizikos fakultete, sukūriau sensorių. Pats sensoriaus tipas nėra naujas, tačiau pasirinkta unikali technologija ir gamybos procesas, todėl konkurentų produktus pasaulyje šis sensorius aplenkia aštuoniais ar dešimt kartų didesniu jautrumu. Apsigyniau magistro darbą, bet neplanavau sensoriaus komercializuoti, nes tuo metu trūko finansinių resursų. Ir vėl sutapimas: viename studentų verslumo renginyje pristatinėjau idėjas, pasakojau apie savo produktą, apie galimybes steigti verslą, tačiau tam reikėjo papildomų kompetencijų iš chemijos ir biologijos srities. Ten pat susipažinau su magistrante Indre, kuri studijavo molekulinę biologiją. Dabar Indrė yra mano partnerė, su ja įsteigėme įmonę „Ato ID“. Ji yra vystoma „Technostarte“.

– Ką gaunate iš projekto „Technostartas“?

– Tam tikrą bazę, kur galima įsikurti, galų gale turėti savo fizinį adresą, vykdyti veiklas. Be patalpų čia teikiamos įvairių verslo sričių konsultacijos, mentoriai padeda spręsti kylančias problemas. Man, jau turinčiam šiek tiek patirties, konsultacijos nebe naujiena, tačiau Indrei, kuri viską pradėjo nuo nulio, jos yra labai naudingos: atveria akis, parodo įrankius, kuriais naudotis plėtojant šitą verslą. Tik kol kas intensyvių savo produkto pardavimų dar nevykdome. Koncentruojamės į produkto pritaikymą tam tikroms sritims, jo tobulinimą.

– Ką patari tiems, kurie dvejoja pradėti savo verslą ar ne?

– Tiesa, bijoti galima daug ko: kad nepavyks finansiškai išsilaikyti, kad neužteks kompetencijų, kad konkurentai yra žymiai pranašesni. Gerai galbūt tai, kad jauni žmonės dažnai nėra itin atsargūs, ir tai leidžia neužsiblokuoti, atviriau žiūrėti į pasaulį. Galiu patarti: baimę nugalėti padeda planavimas. Kaip pasieksiu savo tikslą – kurdamas produktą ir jį parduodamas? Kai atsakai sau į klausimus, pamatai bendrą vaizdą, savo stiprybes ir trūkumus. Ir jeigu atsakymai į klausimus yra daugmaž teigiami, tuomet reikia pradėti. 

Norintiems pasitikrinti savo idėjas ir įvertinti, ar verta steigti įmonę ir kurti verslą, Šiaurės miestelio technologijų parkas (ŠMTP) kartu su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) skelbia idėjų atranką projektui „Technostartas“. „Technostarto“ idėjų bankui pateiktos inovatyvaus verslo idėjos bus vertinamos pagal naudą vartotojui, galimą produkto paklausą vidaus ir eksporto rinkose, idėjos inovatyvumą, išskirtinumą ir originalumą, realias galimybes ją įgyvendinti, finansinį pagrindimą ir komercinį potencialą. Atrinktų idėjų autoriai per mėnesį turės įsteigti įmonę, kuriai bus suteiktas inkubavimo paslaugų krepšelis Šiaurės miestelio technologių parke. Anketą rasite čia: http://idejubankas.mita.lt

Siekiant parengti įmones po projekto toliau sėkmingai plėtoti įkurtus verslus, projekto metu vykdomas įmonių akceleravimo planas. Tai pusmetį truksianti mokymo ir konsultavimo programa, kurią papildys periodiškai kartą per mėnesį vykstantys įmonių prisistatymai (angl. pitch) ekspertams ir potencialiems investuotojams. Įmonės bus vertinamos ir projekto pabaigoje geriausioms atiteks prizai. Pirmajai vietai skirta kelionė į akceleratorių užsienyje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius