-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Viešuosiuose pirkimuose pradėjo galioti „juodasis“ tiekėjų sąrašas

Nuo šių metų sausio 1 d. perkančiosios organizacijos įgijo prievolę esmines pirkimo sutarties sąlygas pažeidusius tiekėjus įtraukti į Nepatikimų tiekėjų sąrašą ir galimybę tokiu būdu pašalinti juos iš viešųjų pirkimų procedūrų.
Biurokratai
Biurokratai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nepatikimų tiekėjų sąrašas – netinkamai pirkimo sutartį įvykdžiusių (ar jos neįvykdžiusių) tiekėjų sąrašas, kai toks neįvykdymas yra esminis sutarties pažeidimas, kaip jis apibrėžtas Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse. Į Nepatikimų tiekėjų sąrašą įtraukiama 3 metams.

Viešųjų pirkimų tarnyba yra atsakinga už šios informacijos (sąrašo) administravimą – techninę galimybę perkančiosioms organizacijoms viešai paskelbti nepatikimus tiekėjus. Už informacijos teisingumą ir korektiškumą atsakingos pačios perkančiosios organizacijos.

„Šis instrumentas padės viešajam sektoriui įvardinti verslą, kuris tinkamai nevykdo savo sutartinių įsipareigojimų. Tai drausminė priemonė nesąžiningam verslui ir pagalba sąžiningam. Tačiau nesinorėtų, kad tai taptų viešojo sektoriaus susidorojimo su verslu įrankiu.

Ne paslaptis, kad perkančiosios organizacijos ne visada tinkamai pasirengia pirkimams– tinkamai parengia technines specifikacijas, nustato poreikį, pirkimo apimtis, terminus, ir pan. Įvykus ginčui kaltė suverčiam tiekėjui ar rangovui, taip dangstant savo nekompetenciją arba klaidas. Teismo institucijos dalyvavimas, tikėtina, drausmins ir perkančiąsias organizacijas pačias pasitemti ir žinoti, ką norima nusipirkti“, – sako Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė Diana Vilytė.

Šiuo Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimu siekiama spręsti praktikoje kylančias problemas, susijusias su netinkamu sutarčių vykdymu bei užtikrinti, kad viešuosiuose pirkimuose dalyvautų tik tinkamai sutartis vykdantys tiekėjai.

Įstatymo pakeitimas numato prievolę perkančiosioms organizacijoms ne vėliau kaip per 10 dienų Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje išviešinti informaciją apie pirkimo sutarties neįvykdžiusius ar netinkamai įvykdžius tiekėjus, kai:

pirkimo sutartis nutraukta dėl esminio pirkimo sutarties pažeidimo, kaip jis apibrėžtas Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse,

arba yra priimtas teismo sprendimas, kuriuo tenkinami perkančiosios organizacijos reikalavimai pripažinti pirkimo sutarties neįvykdymą ar netinkamą įvykdymą esminiu ir atlyginti dėl to patirtus nuostolius.

Visą informaciją apie Nepatikimų tiekėjų sąrašą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius