Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje sulaikyta beveik penkios tonos kramtomosios gumos klastočių

4720 kilogramų – tiek kramtomosios gumos buvo sunaikinta Širvintų rajone, išsiaiškinus, kad į Lietuvos rinką mėgintos importuoti prekės yra tik populiariu prekių ženklu „F1“ pažymėtos klastotės. Didmenine prekyba saldumynais užsiimanti Lietuvos įmonė į šalį ketino įvežti daugiau kaip 6 tūkst. suklastotos kramtomosios gumos pakuočių praneša
Suklastota kramtoma guma
Suklastota kramtoma guma / „Nova media“ nuotr.

Vilniaus muitinės pareigūnų konfiskuotose pakuotėse iš viso buvo daugiau kaip 220 tūkst. vnt. kramtomosios gumos. Suklastotas prekes lietuviška įmonė siuntėsi iš Kinijos. Kramtomosios gumos pakuotės, pažymėtos gerai žinomu prekių ženklų „F1“, buvo sulaikytos kilus įtarimams, kad jos gali būti pagamintos pažeidžiant prekių ženklo savininko intelektinės nuosavybės teises.

Advokatės Redos Žabolienės kontoros „Metida“ teisininko, advokato padėjėjo Mykolo Jakučio teigimu, atvejų, kuomet įmonės bando pasipelnyti pasinaudodamos gerai žinomais prekių ženklais, Lietuvoje nemažėja – muitinės pareigūnai prekes, pagamintas pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises, sulaiko bene kiekvieną dieną.

„Suklastotų prekių patekimas į rinką daro didelę žalą prekių ženklų savininkams. Suklastotas prekes paprastiems vartotojams atpažinti sunku, o jos pasižymi kur kas blogesne kokybe už originalias prekes ir todėl vartotojams kelia neigiamas asociacijas. Taip daroma didelė žala gerai žinomų prekių ženklų užsitarnautai reputacijai. Tokių prekių patekimas į rinką dėl neaiškios jų sudėties gali pakenkti ir vartotojų sveikatai“, – teigia M.Jakutis.

„Nova media“ nuotr. /Sulaikyta kramtoma guma
„Nova media“ nuotr. /Sulaikyta kramtoma guma

Išimtinį Tarptautinės automobilių federacijos sutikimą pasauliniu mastu registruoti ir naudoti „Formula One“ ir „F1“ prekių ženklus savo prekėms ir paslaugoms žymėti turi „Formula One Licensing B.V.“ ir jos dukterinė bendrovė „Formula One World Championship Ltd“. Atlikę detalią prekių apžiūrą, prekių ženklo savininkai patvirtino, kad kramtomoji guma pagaminta neturint bendrovės sutikimo. Lietuvos įmonei pripažinus pažeidimą ir sutikus su prekių sunaikinimu supaprastinta tvarka, prekių ženklo savininkui dėl prekių naikinimo nereikėjo kreiptis į teismą – užteko pateikti prašymą Vilniaus teritorinei muitinei.

Prekių ženklo savininkas ir prekių gavėjas nusprendė į teismą nesikreipti ir ginčą išsprendė taikiai – pasirašydamos susitarimą. Vasario pabaigoje visos suklastotos kramtomosios gumos pakuotės buvo sunaikintos Širvintų rajone esančios atliekų tvarkymo įmonės „Biodegra“ teritorijoje. Lietuvos įmonė sutiko Vilniaus teritorinei muitinei atlyginti visas su prekių saugojimu, gabenimu ir naikinimu susijusias išlaidas, taip pat įsipareigojo ateityje nežymėti ir neimportuoti prekių ar jų pakuočių žymenimis, tapačiais ar panašiais į priklausančius „Formula One Licensing B.V.“ prekių ženklus.

„Nors kai kuriais atvejais tokie incidentai išsprendžiami taikiu susitarimu, kartais prireikia teismo įsikišimo. Bet kuriuo atveju, prekes klastojantys asmenys rizikuoja nukentėti finansiškai, nes ne tik konfiskuojamos prekės, bet dažnai tenka atlyginti ir jų naikinimo išlaidas bei prekių ženklo savininkui padarytą žalą“, – teigia M.Jakutis.

Teisininkas įspėja, kad už prekybą klastotėmis taip pat gali grėsti tiek administracinė, tiek baudžiamoji atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius