Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaidimai – svarbus elementas vaiko raidoje

Žaidimai vaikams – ne tik būdas geriau pažinti pasaulį, bet ir judėti, ypač raidos metu. Judėjimas yra būtinas nuo pat mažens iki senatvės. Tai yra gyvybiškai svarbus momentas, nuo kurio priklauso vaiko fizinis išsivystymas, sveikata, kadangi reguliariai mankštinantis yra lavinamos visos raumenų grupės, stimuliuojama centrinė nervų sistema, skatinamas įvairių organų vystymasis ir geresnis jų funkcijų atlikimas.
Vaikai žaidžia žaidimų aikštelėje
Vaikai žaidžia žaidimų aikštelėje / Vida Press nuotr.

Sveikas gyvenimo būdas, judėjimo poreikis turi būti skiepijami nuo pat vaikystės ir nuo tėvų rodomo pavyzdžio bei auklėjimo priklausys, kokį laisvalaikio praleidimo būdą vaikas savarankiškai pasirinks ateityje.

Vaikai nuo mažų dienų bando pažinti pasaulį imdami, ridendami įvairius žaislus, norėdami suprasti, kas gi yra šis pasaulis. Žaidimų metu tyrinėjama aplinka. Vaikams yra lygiai taip pat svarbu žaisti tiek vieniems, tiek su kitais bendraamžiais. Žaidimai, kuriuos vaikas žaidžia vienas, moko sukaupti dėmesį, būti savarankišku. Kai vaikai žaidžia komandoje, jie mokomasi dalintis, suprasti kitus, būti kūrybingais. Psichologų teigimu, iš pirmo žvilgsnio visiškai paprasti suaugusiems atrodantys žaidimai iš tiesų vaikus moko patiems pažinti save, pasitikėti savimi, susipažinti su aplinka, spręsti iššūkius. Tai, ką daugelis suaugusiųjų įvardija tiesiog žaidimu, iš tiesų tampa vaiko keliu į savarankiškumą, ugdomus socialinius įgūdžius, įveikiamas baimes ar net įgyvendinamas svajones.

Nuo šiuolaikinių daugiabučių kiemų yra neatsiejamos vaikų žaidimų aikštelės. Pagal galiojančius LR įstatymus bei statybos reglamento reikalavimus į daugiabučių namų projektus privalo būti įtrauktos vaikų žaidimų aikštelės bei poilsio zonos. Gyvenamosios vietos kieme vaikų žaidimo aikštelė tampa puikia vieta visiems vaikams susipažinti bei maksimaliai saugiai mėgautis pramogomis lauke. Šiuolaikinės žaidimų aikštelės yra itin kokybiškos ir saugios. Dažnu atveju jos pagamintos iš medienos ar ypač tvirtų metalinių konstrukcijų, vis labiau populiarėja ir inovatyvios vaikų žaidimų aikštelės, kurios yra iškirtinės, kompiuterizuotos ir šiuolaikiškos, patrauklios visų amžiaus grupių vaikams.

Vaikų žaidimų aikštelių įranga yra pritaikyta pagal vaikų amžių. Ją sudaro tiek visiems puikiai žinomos sūpynės, karuselės, smėlio dėžės, spyruoklinės sūpynės, laipiojimo įranga, tiek vaikų žaidimų aikštelės, pritaikytos ypatingų poreikių vaikams, specialūs žaidimai ant asfalto, skaitmeniniai lauko žaidimai ir pan.

Vaikų gimtadieniai ir panašios šventės gali tapti puikiu laisvalaikio praleidimo būdu, supažindinančiu vaikus su linksmomis pramogomis, kurios gali vykti gryname ore. Vaikų gimtadienių šventes norint padaryti nepamirštamomis ir linksmomis, o kai kuriais atvejais ir teminėmis, vaikų žaidimai gali persikelti ant lauko batutų ar specialių žaidimų kompleksų kaip labirintai, pilys, laivai, smėlio sunkvežimiai, traukiniai, lokomotyvai. Tokia šventė su persirengimais, dekoracijomis, specialia atributika visuomet sukelia šypsenas vaikų veiduose, o įamžintos akimirkos nepalieka abejingų tiek vaikų, tiek ir jų tėvelių.

Vaikui augant, raidos metu, yra svarbus ne tik jo ugdymas, supažindinimas su pasauliu, bet ir įvairūs žaidimai su bendraamžiais, judėjimas bei sveikas gyvenimo būdas. Šiuolaikinėje visuomenėje, kai informacinės technologijos yra naudojamos kone kiekviename žingsnyje, labai svarbu sukurti vaikui sveiką balansą tarp aktyvių žaidimų ir judėjimo lauke ir pasyvių žaidimų namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius