TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žalioji energija, perdirbamos pakuotės ir parama Ukrainai – „Circle K“ paskelbė tvarumo pažangos ataskaitą

Žmonėms vis labiau pripažįstant tvaraus gyvenimo svarbą, įmonės imasi veiksmų, kad reikšmingai sumažintų savo poveikį aplinkai. Vieno iš didžiausių degalinių tinklų „Circle K“ paskelbtoje tvarumo ataskaitoje apžvelgiamos jau įvykdytos iniciatyvos ir ambicingi ateities planai mažinti poveikį aplinkai ir švaistomo maisto kiekį.
„Cirkle K“  degalinė
„Cirkle K“ degalinė / „Cirkle K“ nuotr.

„Kiekvienais metais peržiūrime, įsivertiname ir išsikeliame naujus tvarumo tikslus. Tai atspindi mūsų, kaip įmonės, bendrą požiūrį į tvarumą – siekiame jį integruoti į visas veiklos sritis ir tuo pačiu įgyvendinti įsipareigojimus visuomenei bei aplinkai, kurioje veikiame. Tai padeda ne tik vystyti atsakingą verslą, bet ir užtikrinti ilgalaikę verslo sėkmę“ – teigia „Circle K“ viceprezidentas Baltijos šalims Skirmantas Mačiukas.

Anot jo, nepaisant to, kad daugumai iškelti tikslai gali pasirodyti pernelyg ambicingi, įmonei juos pavyksta įgyvendinti.

„Tvarumas yra vienas iš mūsų verslo strategijos pagrindų. Didžiąją dalį anksčiau iškeltų tikslų jau esame įgyvendinę arba beveik įgyvendinome. Esame įsitikinę, kad mūsų pareiga – mažinti poveikį aplinkai ir prisidėti prie tvaresnės ateities kūrimo būsimoms kartoms. Nuolat įsipareigojame tobulinti savo veiklą bei imtis veiksmų, kad sumažintumėme ne tik paliekamą anglies dioksido pėdsaką, bet ir užkirstumėme kelią maisto švaistymui, prisidėtumėme prie tinkamo atliekų rūšiavimo bei užtikrintumėme savo darbuotojams tinkamą ir saugią aplinką“, – komentuoja pašnekovas.

Tvarumo tikslų laikomasi ne tik Lietuvoje – prie aplinkos išsaugojimo prisideda ir degalinės, esančios JAV, Kanadoje, Jungtinėje Karalystėje bei visoje Europoje. Pavyzdžiui, pasauliniu mastu buvo pastebėta, kad „Circle K“ prekės ženklu pažymėtų produktų tvarių pakuočių skaičius išaugo 25 proc., aktyviai prisidedama prie biodegalų priedų pasiūlos didinimo ir elektromobilių tinklo plėtros – visose Europos Sąjungos degalinėse galima rasti per 1500 elektromobilių įkrovimo stotelių.

Šiuo metu įmonė yra nustačiusi penkias prioritetines veiklos sritis, kurių tvarumas tampa vis svarbesnis degalinių verslui: degalų, energijos, pakuočių ir atliekų, darbo vietos saugos bei darbuotojų integracijos.

Skatina nešvaistyti maisto

„Savo degalinėse siūlome tik 100 proc. tvarios kilmės ir sertifikuotą kavą, o vietoje reguliaraus pieno, klientai gali rinktis veganišką avižų gėrimą. Skelbiame patiekalų ir produktų maistingumo deklaracijas bei alergenus, o visą mėsą gauname tik iš Europos Sąjungos šalių. Dirbame tik su tais tiekėjais, kurie deklaracija patvirtinta savo įsipareigojimą laikytis mūsų standartų, kurie apima verslo sąžiningumą, kokybę, sveikatą, tinkamas personalo sąlygas, žmogaus teises ir aplinkosaugos klausimus“, – pasakoja pašnekovas.

„Cirkle K“ nuotr./„Cirkle K“ degalinė
„Cirkle K“ nuotr./„Cirkle K“ degalinė

Lietuvoje esančiose degalinėse paskutiniu metu aktyviai siekiama išvengti maisto švaistymo – lankytojams siūloma įsigyti trumpesnio galiojimo maisto produktų, suteikiant papildomas nuolaidas, o norint užtikrinti tokio maisto kokybę, degalinėse atliekami maisto kokybės auditai.

Iki 2030 metų sieksime visas savo pakuotes pakeisti pilnai perdirbamomis.

„Plastikinių šiaudelių atsisakėme jau gerokai anksčiau, todėl iki 2030 metų sieksime visas savo pakuotes pakeisti pilnai perdirbamomis. Pastaraisiais metais pavyko sumažinti vienkartinių rankšluosčių poreikį, o kai kuriose degalinėse jau atsirado daugkartinio naudojimo rankšluosčiai. Taip pat skatiname visus savo darbuotojus ir klientus atsisakyti vienkartinio naudojimo puodelių. Jau ne vienerius metus visiems klientams, kurie karštuosius gėrimus pasidaro ne į vienkartinį, o į nuosavą, daugkartinį puodelį, skiriame papildomą nuolaidą. Galime pasidžiaugti, kad tai veikia – kampanijos metu, vasario mėnesį, žmonių, pasidariusių kavą į nuosavus puodelius, skaičius išaugo net 180 proc. Tai reiškia, kad pirkėjai išleidžia mažiau ir tuo pačiu prisideda prie aplinkos taršos mažinimo“, – dalinasi S.Mačiukas.

Prioritetą teikia darbuotojų saugumui

„Circle K“ Žmogiškųjų išteklių departamento direktorė Baltijos šalims Piret Kask teigia, kad daug dėmesio skiriama darbuotojų ir lankytojų saugumui – daugiau negu 450 degalinių įvairiose šalyse bus atnaujinta apsaugos įranga. Ši įranga jau spėjo pasitarnauti JAV ir Kanadoje, kur buvo pastebėta, kad parduotuvių apiplėšimų skaičius sumažėjo 50 proc.

Pasak jos, degalinių prioritetu jau kurį laiką išlieka darbo aplinka ir bendra darbuotojų gerovė. Dėl šios priežasties įmonė pradėjo įgyvendinti emocinės gerovės kampaniją „O jei be pykčio?“, kurios tikslas – apsaugoti ir emociškai palaikyti savo darbuotojus, pagerinti darbo sąlygas bei edukuoti klientus apie tai, ką tenka patirti aptarnaujančio personalo atstovams.

„Norėjome užtikrinti, kad kiekvienas komandos narys darbe jaustųsi saugiai ir žinotų, kad turi mūsų palaikymą. Ši idėja labai patiko kolegoms iš užsienio. Jie šią dieną pavadino „Kindness day“ ir dabar mini ją kasmet“, – dalinasi ekspertė.

Už ypatingą darbuotojų įsitraukimą ir kitus pasiekimus „Circle K“ akcininkė, Kanados bendrovė „Alimentation Couche-Tard, Inc.“, antrus metus iš eilės pelnė prestižinį „2023 Gallup Exceptional Workplace Award“ (GEWA). P. Kask sako, kad tokie įvertinimai įmonei yra labai svarbūs, kadangi jie pabrėžia atsidavimą darbo aplinkos puoselėjimui.

Prisidėjo prie paramos Ukrainai

Anot S. Mačiuko, daug dėmesio skiriama ir socialinėms iniciatyvoms bei paramai – prasidėjus karui Ukrainoje užsienyje esančios „Circle K“ degalinės siekė prisidėti prie Ukrainos ir jos žmonių paramos bei kartu skyrė apie 2.7 mln. JAV dolerių.

„Suprantame, kaip svarbu ištiesti pagalbos ranką tiems, kuriems jos reikia labiausiai. Mūsų darbas neapsiriboja vien degalinių kasdienybe – kasdien norime daryti teigiamą įtaką žmonių gyvenimams ir padėti tuo, kuo galime“, – pasakoja jis.

Nuo karo pradžios įmonė iš viso skyrė daugiau negu 277 tūkst. eurų Ukrainai paremti. Iš jų – 206 tūkst. buvo skirti bendradarbiaujant kartu su Lietuvos anesteziologų-reanimatologų draugija (LARD) ir vykdant paramos kampaniją skubios medicininės pagalbos priemonėms įsigyti, 36 tūkst. eurų –paramos kampanijos „You give – we give“ metu, siekiant paremti organizaciją „Gelbėkit vaikus“, kuri rūpinasi vaikais, palikusiais Ukrainą. Likusi parama buvo skirta karšto maisto bei gėrimų teikimui karo pabėgėliams, degalams ir finansinei pagalbai jiems padedančioms organizacijoms.

Mažins poveikį aplinkai

Nepaisant to, kad visame pasaulyje esančioms degalinėms pavyko 12 proc. sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, vienas iš naujausių tikslų yra užtikrinti, kad iki 2030 metų 30 proc. degalinių būtų neutralios anglies dioksido atžvilgiu.

„Bendrai per visą degalinių tinklą fiksavome, kad buvo sunaudota 20 proc. mažiau elektros energijos negu ankstesniais metais. Galime pasidžiaugti, kad visose Lietuvoje esančiose degalinėse šiuo metu naudojame tik žaliąją energiją, o kai kuriose degalinėse ant stogų taip pat įrengėme saulės kolektorius. Kiekvieną mėnesį stebime energijos suvartojimą ir edukuojame savo darbuotojus apie tai, kaip vartoti ją tvariai. Palyginus su ankstesniais metais, pastebėjome, kad pavyko iki 18 proc. jį sumažinti“, – dalinasi S.Mačiukas.

Anot jo, ateityje bus siekiama padaryti didesnį pokytį atsinaujinančių degalų, elektromobilių įkrovimo ir anglies dioksido kompensavimo srityse.

„Airijoje degalinių tinklui priklausantis sunkusis transportas pradeda naudoti „milesBIO“ degalus, kurie yra gaminami iš apdoroto augalinio aliejaus kartu su dyzelino priedu, o Lietuvoje ir toliau sėkmingai savo klientams siūlome biodegalų mišinius. Tuo pačiu metu kartu su partneriais kuriame elektromobilių įkrovimo tinklą, kuris būtų pakankamai platus ne tik visoje Lietuvoje, bet ir padengtų pagrindinius magistralinius kelius bei taip padėtų sujungti visas tris Baltijos šalis“, – tikina pašnekovas.

Apie „Circle K Lietuva“:

96-ias degalines Lietuvoje valdanti bendrovė „Circle K“ priklauso didžiausiam degalinių tinklui Baltijos šalyse – jį sudaro 261 degalinė. Pagal pajamas „Circle K“ yra didžiausia Lietuvos mažmeninės naftos prekybos įmonė, kurią valdo Kanados „Alimentation Couche-Tard“. Didžiąją dalį jos degalinių tinklo Lietuvoje sudaro viso aptarnavimo degalinės – jų yra 88, dar 8 – automatinių. Pagal 2022 metų sumokėtus mokesčius, „Circle K“ Lietuvoje tarp prekybininkų užėmė pirmą vietą. „Circle K“ akcininkė Kanados bendrovė „Alimentation Couche-Tard, Inc.“ antrus metus iš eilės pelnė prestižinį „2023 Gallup Exceptional Workplace Award“ (GEWA) apdovanojimą. 2023 „Sustainable Brand Index™“ Circle K Lietuva užėmė pirmą vietą degalinių tinklų kategorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius