Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaliosios inovacijos. Ko galime pasimokyti iš norvegų?

Lietuvos parduotuvėse atsiradę norvegiški taromatai šiandien tapo dažna pirkėjų stotele. Inovacija, leidžianti patogiai surinkti nebereikalingą tarą ir ją perdirbti, prigijo akimirksniu ir toliau taikoma – ją galima aptikti vis didesniame skaičiuje prekybos centrų. Tokių žaliosios pramonės sprendimų ateityje tik daugės, juolab kad į juos mūsų šaliai investuoti padeda ir viena žaliosios pramonės lyderių – Norvegija.
Ekologiškas automobilis
Ekologiškas automobilis / 123rf.com nuotr.

Griežtėja aplinkosaugos reikalavimai, brangsta gamtos ištekliai, populiarėja ekologiški produktai, gamtą tausojantis gyvenimo būdas – visa tai verčia verslą daugiau investuoti į žaliąsias inovacijas, jose ieškoti naujų konkurencinių galimybių. Norvegai šioje srityje yra gerokai pažengę, o savo patirtimi Inovacijų savaitės metu jie pasidalins ir su Lietuvos verslininkais.

Lietuvoje vartotojai vis dažniau pirmenybę teikia ekologiškiems produktams ir pakuotėms. Inovatyvių ekologiškų produktų gamyba ir žaliųjų technologijų įvaldymas atveria galimybes Lietuvos verslui sėkmingai prekiauti aukštus aplinkosaugos standartus taikančiose Vakarų rinkose. Į žaliąsias inovacijas investuojančios įmonės jau šiandien turi didelį konkurencinį pranašumą, o ateityje tai taps įprasta praktika.

Lietuvoje Ūkio ministerija įgyvendina Žaliosios pramonės inovacijų programą, finansuojamą Norvegijos lėšomis, kuria skatinamos inovatyvios aplinkosaugos technologijos ir žaliųjų produktų kūrimas. Šiomis galimybėmis jau pasinaudojo 13 smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių, iš viso joms paskirstyta 7 mln. eurų.

Partnerio nuotr./Bedradarbiavimas
Partnerio nuotr./Bedradarbiavimas

„Prioritetas skirtas bendriems dvišaliams Lietuvos ir Norvegijos verslo projektams, nes vienas iš programos tikslų – skatinti šalių bendradarbiavimą. Lietuvos įmonės turi gerą progą perimti patirtį iš žaliųjų inovacijų srityje pažengusios Norvegijos, užmegzti naudingų verslo ryšių, įgyvendinti abiem pusėms naudingų projektų. Užsienio partneriai atveria galimybes lengviau patekti į naujas rinkas, bendradarbiaujant dažnai gimsta naujų idėjų, kaip tobulinti produktus“, – pranašumus nurodo ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Žaliosios pramonės inovacijų programa įgyvendinama kartu su Norvegijos agentūra „Innovation Norway‘“, kuri atstovauja Norvegijos Vyriausybei, skatinant šalies įmonių ir pramonės plėtrą bei inovacijas. Agentūra padeda įmonėms ieškoti konkurencinių pranašumų ir plėtoti inovacijas, turi sukaupusi daug patirties, kuria ir dalinasi su Lietuvos verslo įmonėmis bei valstybinės institucijomis.

Sėkminga bendradarbiavimo patirtis

„Palanki verslui aplinka augina Norvegijos investicijas Lietuvoje, čia plečiasi daug norvegiško kapitalo įmonių. Didelė investicijų dalis yra nukreipta į Lietuvos pramonę, kur norvegų verslininkų patirtis naudojama modernizuojant tradicines Lietuvos pramonės šakas, diegiant inovatyvias žaliąsias technologijas. Lietuvos gaminiai yra pažįstami Norvegijos rinkoje – paklausi mediena ir jos gaminiai (mediniai namai, baldai ir kita), elektros įrenginiai ir prietaisai, metalo produktai“, – dvišalių santykių sėkmės istorijas vardija Norvegijos Karalystės ambasadorius Vilniuje Dagas Malmeras Halvorsenas.

Atliekų rūšiavimas ir perdirbimas yra viena iš tų sričių, kurioje Norvegija jau dalinasi savo patirtimi Lietuvoje. Norvegija – viena iš Europos lyderių buitinių atliekų, pakuočių ir stiklinės taros perdirbimo srityje. Pavyzdžiui, viena Norvegijos bendrovė įrengė per 500 taromatų Lietuvos parduotuvėse, numatoma, kad jų skaičius augs iki 1000.

Kita perspektyvi sritis – elektrinis transportas, kuris Norvegijoje turi išskirtines sąlygas ir infrastruktūrą. Šalis didžiuojasi turėdama daugiausiai elektromobilių Europoje. Neatsitiktinai atsinaujinanti energija, energijos vartojimo efektyvumas, didesnis suskystintų gamtinių dujų tiek sausumoje, tiek jūrų transporte yra sritys, kur Lietuva ir Norvegija turi didelį bendradarbiavimo potencialą.

Galimybė užmegzti ryšius su Norvegijos verslininkais

Siekdama skatinti Lietuvos ir Norvegijos partnerystę žaliųjų inovacijų srityje, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kartu su Ūkio ministerija ir „Innovation Norway“ 2016–2017 m. organizuoja keturias verslo kontaktų muges Lietuvoje, Norvegijoje ir Estijoje. Numatoma, kad renginiuose dalyvaus daugiau nei 250 Lietuvos ir Norvegijos verslo atstovų.
Rugsėjo 26–27 dienomis „Inovacijų savaitės 2016“ metu vyks Lietuvos ir Norvegijos atliekų tvarkymo ir perdirbimo sektoriuje veikiančio verslo kontaktų mugė. Renginio metu atliekų tvarkymo ir perdirbimo patirtimi dalinsis abiejų šalių įmonių atstovai, kurie turės galimybę ne tik susipažinti su atliekų sektoriaus naujienomis, sėkmės istorijomis ir finansavimo modeliais, bet ir tiesiogiai užmegzti tvarius ryšius bei pristatyti savo idėjas, skirtas dvišaliams projektams įgyvendinti.

Verslo įmonių, mokslo ir studijų institucijų ir viešojo sektoriaus atstovai kviečiami dalyvauti Žaliosios pramonės inovacijų programos informaciniame renginyje, kuris įvyks Ūkio ministerijos kartu su partneriais rugsėjo 26–spalio 1 d. organizuojamos Inovacijų savaitės metu. Rugsėjo 29 d. renginio dalyviams Vilniuje bus pristatyta programa, įgyvendinti ir vykdomi projektai, pasidalinta bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Norvegijos verslo patirtimi, susipažindinta su žaliųjų projektų finansavimo galimybėmis Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis.

Daugiau informacijos apie renginius galima rasti programos interneto svetainėje www.norwaygrants.lt bei www.inovacijusavaite.lt.

Logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius