-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mobiliojo ryšio operatoriai neturi teisės skambinėti klientams

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija sulaukia nemažai gyventojų skundų ir skambučių dėl mobiliojo ryšio operatorių ir kitų ūkio subjektų vykdomos tiesioginės rinkodaros. Inspekcija nori atkreipti visuomenės dėmesį, jog tokia veikla vykdoma neteisėtai.
Moteris kalba telefonu
Moteris kalba telefonu / 123rf.com nuotr.

„Tiesioginės rinkodaros tikslu skambinti į asmeninį telefono numerį, remiantis įstatymais, galima tik gavus išankstinį vartotojo sutikimą, kadangi telefono numeris yra laikomas asmens duomenimis ir gali būti tvarkomas tik turint tam teisinį pagrindą (šiuo atveju – išankstinį asmens sutikimą)“, – teigia Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija penktadienį išplatintame pranešime spaudai.

Anot inspekcijos, toks sutikimas turėtų būti gautas iš anksto, o ne tuo pačiu metu, kai naudojamos tiesioginės rinkodaros priemonės. Todėl bet kokia komunikacija, netgi ir skambutis atsitiktinai sugeneruotu telefonu numeriu, siekiant gauti sutikimą teikti tiesioginės rinkodaros pasiūlymus, yra negalima, dar prieš komunikaciją neturint abonento ar registruoto elektroninių ryšių paslaugų naudotojo sutikimo.

Tiesioginės rinkodaros pasiūlymai gali būti teikiami tik turint konkretaus asmens išankstinį sutikimą dėl jo telefono numerio naudojimo rinkodarai.

Tiesioginės rinkodaros pasiūlymai gali būti teikiami tik turint konkretaus asmens išankstinį sutikimą dėl jo telefono numerio ar kitų elektroninės komunikacijos priemonių naudojimo tiesioginės rinkodaros pasiūlymų teikimui.

Telefono numeris – asmens duomuo

Tiesiogine rinkodara užsiimančios įmonės dažnai teigia, jog telefono numeris, sugeneruotas atsitiktine tvarka, nesusiejant jo su konkrečiu asmeniu, nelaikomas asmens duomenimis, tačiau inspekcija mano kitaip.

Inspekcija, vadovaudamasi Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, laikosi pozicijos, kad telefono numeris yra asmens duomuo, kuriuo remiantis gali būti nustatyta asmens tapatybė.

Tokią Inspekcijos poziciją palaikė ir Vilniaus apylinkės teismas administracinio teisės pažeidimo byloje, kurioje pateikiama išvada, jog telefono numeris, net ir neturint papildomų duomenų apie to telefono numerio konkretų naudotoją, yra asmens duomuo, nes pagal telefono numerį galima identifikuoti asmenį, kuris naudojasi tuo telefono numeriu, kadangi telefono abonento numeris yra asmeninio naudojimo dalykas.

Inspekcija nori atkreipti duomenų valdytojų dėmesį, jog telefono numeriai, kaip asmens duomenys, turi būti tvarkomi teisėtai, nepažeidžiant teisės aktų reikalavimų.

Gyventojai, manantys, kad jų asmens duomenys tvarkomi neteisėtai, nusižengiant įstatymui, gali kreiptis į Inspekciją konsultacijos ar pateikti skundą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius