Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penktadienį savaitraštyje „15min“ skaitykite apie rinkėjų gaudynes, nuostolingus indėlius ir nepaprastą duoną

Rinkėjų gaudynės: tinka viskas
Savaitės išminčius Algimantas Čekuolis
Savaitės išminčius Algimantas Čekuolis / Savaitraščio „15min“ iliustr.
Temos: 1 15min

Partijos prieš rinkimus karštligiškai ieško gerbėjų, negalvodamos apie išskirtinę, idėjomis paremtą, į tikslines grupes orientuotą agitaciją. Vieni beatodairiškai gausina virtualių draugų būrius, kitiems išradinga pasirodo smurto scena, treti užbombarduoja savo „pasiekimais“.

Partijos turi drąsos permainoms ir „žino, kaip“, kviečia drauge kurti gerovę arba klausyti sveiko proto balso, žengia „trečiu keliu“ arba kuria „trečią respubliką“. Skaitant vien šiuos šūkius, sunku suprasti, kad tai yra rinkimų šūkiai, o dar sunkiau – priskirti juos konkrečioms partijoms pagal ideologiją, žadamus pokyčius ar rinkėjų grupes, į kurias orientuojamasi.

Indėliai bankuose jau garantuoja ne pelną, o nuostolį

Palūkanos už indėlius artėja prie nulio, tad laikyti pinigus bankuose tampa nuostolinga. Esate statistinis indėlininkas – jums per 50 metų, bankui patikėjote saugoti apie 5 tūkst. Lt indėlį. Galvodamas, kad tų pinigų gali bet kada prireikti, sausio mėnesį jūs pasidėjote indėlį sąlyginai trumpam laikotarpiui – vieneriems metams. Bankai už metų trukmės terminuotąjį indėlį litais siūlo nuo 0,3 iki 3,25 proc. palūkanas, o prognozuojama metinė infliacija – 3,4 proc. Tad 2013 metų sausį jūs būsite ne uždirbęs, o praradęs: priklausomai nuo to, kokį banką pasirinkote, už savo 5 tūkst. Lt galėsite nusipirkti jau tik maždaug 4 844–4 987 Lt vertės prekę ar paslaugą.

Savaitraščio „15min“ viršelis
Savaitraščio „15min“ viršelis

Šokiruojanti teatro terapija

Kada įsigalioja mirties nuosprendis? Išgirdus nepagydomos ligos diagnozę ar į savo širdį įsileidus baimę gyventi taip, kaip trokšti: mylėti tą, kurio geidi, priimti kitą žmogų tokį, koks jis yra? Tokią dilemą pastaruosius du mėnesius narplioja režisierius Gintaras Varnas, ėmęsis kanadiečių dramaturgo Michaelio MacLennano pjesės „Beat the Sunset“ („Tiksinti bomba“ – liet.).

„Tiksinti bomba“ – tai nepatogi ir provokuojančiai atvira istorija apie du vyrus, išgirdusius neviltį keliančias diagnozes – AIDS bei epilepsija, ir šeimos akyse nuteistus dėl netoleruojamų jausmų vienas kitam – vaikiškos draugystės virsmo meile.

Negydoma tuberkuliozė – lyg sveikųjų badymas peiliu

Lietuva išsiveržė į priekį – pagal plaučių tuberkuliozės paplitimą Europoje tapome pirmi. Kasmet šia liga mūsų šalyje suserga 1 500 žmonių. Dešimtadalis jų – asocialūs, kurie į gydymą dažnai numoja ranka. Likusieji ilgai ir tyliai bando pasveikti, nuo aplinkinių slėpdami savo ligą, kuri visuomenėje laikoma didžiule gėda.

Tuberkuliozės gydymas – ilgas procesas. Priklausomai nuo ligos formos, jis gali tęstis nuo šešių mėnesių iki dvejų metų.

Šlyninkos malūno duona

Vyras mala miltus, žmona kepa duoną ir to moko kitus. Taip gyvenantys Šlyninkos vandens malūno (Zarasų r.) šeimininkai Regina Veselienė ir Stasys Sutkauskis tikina: „Dirbti ir uždirbti galima net gūdžiame kaime.“

Ant Nikajos upės kranto Šlyninkos malūnas girnas suka jau apie tris šimtus metų. „Seniausias iki šių dienų veikiantis malūnas, daugelis jo mechanizmų – autentiški“, – didžiuojasi malūnininkas Stasys.

Namuose duoną kepa daug šeimininkių. Bet norinčių pasimokyti Šlyninkos malūne netrūksta – tokią duoną, kaip čia, namuose vargu ar išsikepsi, o ir tokių miltų  parduotuvėje nenusipirksi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius