Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Penktadienį savaitraštyje „15min“ skaitykite: Didelė penkiolikametės žemaitės širdis

Didelė penkiolikametės žemaitės širdis
Savaitraščio „15min“ viršelis
Savaitraščio „15min“ viršelis
Temos: 1 15min

Išgirdusi, kad jos pagalba onkologine liga sergančiai dvimetei Augustei vadinama žygdarbiu, Plungėje gyvenanti Ieva Krivickaitė net susigūžia. „Nesijaučiu to verta“, – kuklinasi penkiolikametė, kuri pati nuo mažens serga sunkia liga – cukriniu diabetu.  Paauglė kartu su draugėmis padėjo surinkti net 300 tūkst. litų, kurių reikia regos nervo vėžio kamuojamai dvimetei mergaitei gydyti.

Savaitraščio „15min“ iliustr./Piloto sparnai
Savaitraščio „15min“ iliustr./Piloto sparnai

Matematika – jau ne lietuviams?

Lietuvos mokslo premijų komisija šįmet nerado kam skirti 101 400 Lt vertės premijos. Neįprasta: pinigų yra, bet trūksta norinčių ir galinčių juos pasiimti. Kodėl? Profesorius Arvydas Janulaitis konstatuoja: „Diplomų daug, o dirbti nėra kam.“ A.Janulaitis pabrėžė, kad žmogui reikia mokėti keturis dalykus: skaityti, kalbėti, rašyti ir skaičiuoti, tačiau skaičių svarba dažnai neįvertinama – matematikos egzaminą laiko tik apie 5000 šalies abiturientų.

Merginos biuras – danguje

„Mano biuras mažas, bet su geriausiu vaizdu pasaulyje!“ – didžiuojasi viena iš trijų Lietuvos piločių Lina Malakauskaitė, ore prie vairalazdžių praleidusi bemaž 3 tūkst. valandų. Ji juokiasi iš stereotipų, kad lėktuvai – vyrų reikalas, ir, lyg jai būtų negana keleivinio orlaivio, laisvalaikiu mėgsta viražus danguje raityti dar ir akrobatinio skraidymo lėktuvu.

Tiksinti pabėgėlių stovyklos bomba

Zaatari stovyklą, kurioje glaudžiasi pabėgėliai iš karo alinamos Sirijos, jau galima būtų pavadinti ketvirtu pagal dydį Jordanijos miestu. Bet ji ir toliau pučiasi neįtikėtinu greičiu – per dieną čia sulaukiama apie 2 tūkst. naujų gyventojų. Pagalbos organizacijos skambina pavojaus varpais – stovykloje trūksta visko: maisto, vandens, palapinių, pledų, higienos ir saugumo. Manoma, kad iki metų pabaigos vien Jordanijoje įsikurs milijonas sirų, o kruvinas konfliktas virs humanitarine katastrofa.

(Ne)legali galia

Automobilių variklių programavimas, dar vadinamas „chip tuningu“, Lietuvoje vis populiaresnis. Taip patobulintas variklis įgyja daug daugiau galios, bet degalų sąnaudos beveik nepakinta arba net sumažėja. Skamba gundančiai, bet ar nėra karčių prieskonių?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius