Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

6 saugumo ir techniniai dalykai, kurių laikantis prie vairo žiemos kelionė nebus baisi

Sinoptikai žada didelį orų atšalimą antroje savaitės pusėje. Net iki 25 laipsnių atšalsiantis oras sudarys problemų daugumai vairuotojų. Pateikiame kelis patarimus, kurie padės apsaugoti automobilio techninius mazgus per speigą, taip pat bus naudingi dėl saugumo.
Apšalę šviesoforai
Apšalę šviesoforai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ledą tirpdantis skystis

Nors kai kam tai gali atrodyti pinigų išmetimas į balą, tačiau ledą ir sniegą tirpdantis skystis gali būti itin naudingas tokiomis orų sąlygomis, kokias pranašauja sinoptikai.

Naudokite skystį, skirtą apipurkšti valytuvų šluoteles. Skystis, susilietęs su ledu, jį atitirpins ir valytuvai valys geriau. Ledo tirpiklis pasitarnaus, jeigu užšals durelių spynos, taip pat greitai ir efektyviai atitirpdys priekinį automobilio stiklą.

Dainiaus Cuberos / 15min nuotr./Ledo tirpiklis
Dainiaus Cuberos / 15min nuotr./Ledo tirpiklis

Nešildykite variklio pernelyg ilgai

Kai už lango tokia temperatūra, kad geriau net nosies į lauką nekišti, įsėdus į automobilį galima pasijusti kaip amžino įšalo žemėje. Vis tik automobilių specialistai pataria per ilgai neužsisėdėti vietoje užvestu varikliu.

Žinoma, šiek tiek pašildyti variklį nėra blogai. Pastovėjus užvestu varikliu 5 minutes, šiek tiek įšils tepalas, padidės variklio darbinė temperatūra, o pradėjus važiuoti automobilis vartos mažiau degalų.

Net ir esant didžiuliam šalčiui, šildyti automobilio ilgai nederėtų. Specialistai tikina, kad per ilgas automobilio šildymas gali pakenkti uždegimo žvakėms – jos oksiduojasi greičiau. Tai ne tik trumpina pačių žvakių galiojimo laiką, tačiau ir didina degalų sąnaudas.

Prisipūskit padangas!

Padangų pūtimo paslauga yra nemokama ir ją gali suteikti, ko gero, bet kuri degalinė Lietuvoje, tad kodėl šia paslauga nepasinaudoti?

Staiga atšalus klimatui, slėgis padangose taip pat sumažės, kartais jis gali sumažėti netgi per pusę. Nepakankamas slėgis padangose stipriai padidins jūsų automobilio apetitą degalams, o per didelis – sumažins sukibimą su keliu, dėl ko galite nesunkiai atsirasti griovyje.

Kaip nutaikyti padangų slėgio aukso viduriuką? Gamintojo rekomendacijas, kiek pūsti padangas, rasite vidinėje degalų bako užpylimo dangtelio pusėje arba vairuotojo pusės tarpduryje.

Nevažinėkite pustuščiu baku

Taip ypač aktualu vairuotojams, kurių automobiliuose sumontuota dujų sistema. Juk dažnai važinėjant dujomis benzino bake kunkuliuoja vos 5–10 litrų benzino?

Vida Press nuotr./Automobilis žiemą, padangos
Vida Press nuotr./Automobilis žiemą, padangos

Specialistai tikina, kad esant didelei tuščiai ertmei degalų bake, pradeda kauptis drėgnas oras. Šis dėl didelio šalčio kristalizuojasi ir gali pakenkti degalų tiekimo sistemai, o mažyčiai ledo gabalėliai gali nusėsti degalų magistralėje.

Netirpinkite stiklų karštu vandeniu

15min jau rašė apie tai, kuo gali pasibaigti daugelio vairuotojų mėgstamas būdas greitai pradėti kelionę. Pilti net ir vos šiltą vandenį ant automobilio stiklo nereikėtų. Stiklų priežiūros specialistai teigia, kad net ir dėl šilto vandens ant stiklo gali atsirasti mažyčių įtrūkimų, kurie laikui bėgant plėsis, kol galiausiai stiklas suskils.

Pamirškite staigų stabdymą

Praktiškai visais atvejais staigus stabdymas žiemiškomis sąlygomis gali baigtis liūdnai. Jeigu ir neatsitrenksite į kitas transporto priemones, ar nenulėksite į griovį, kelyje susisukęs automobilis jums sukels labai daug nereikalingos įtampos.

Pamirškite staigų stabdymą žiemą. Geriau važiuokite 10–20 kilometrų per valandą lėtesniu greičiu, kad vidurinį pedalą tektų naudoti kuo rečiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje