Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip stiliaus detalė galėtų išgelbėti jūsų gyvybę?

Ilgi tamsūs vakarai, greitos sutemos, sudėtingos oro sąlygos, lietus, sniegas ar rūkas neabejotinai apsunkina matomumą kelyje. Sutemus, neapšviestame kelyje vairuotojų akys pirmiausia mato priešpriešiais atvažiuojančių transporto priemonių žibintus, po to ant važiuojamosios kelio dalies nupieštas baltas skiriamąsias juostas. Neapšviestus pėsčiųjų ir dviratininkų siluetus jie pastebi tik paskutinę akimirką, maždaug 20–30 m atstumu.
Atšvaitas ant rankos
Atšvaitas ant rankos / 123RF.com nuotr.

Tačiau jei pėsčiasis dėvi atšvaitus, vairuotojas jį pastebi jau iš 130–150 m atstumo ir tai iš esmės keičia situaciją. Daug kas apie tai žino, tačiau nemažai žmonių, tamsiu metu išeidami iš namų, raukosi: „Ai, negražu, nestilinga, netinka prie aprangos. Kokia ten liemenė, ką dar pasiūlysite? Gyvenu mieste, man atšvaito nereikia“. Bet eismo įvykių statistika rodo, kad reikia net tada, kai einate apšviesta perėja.

Šešėlio tiesiog nėra

Visiems abejojantiems dėl atšvaito reikalingumo galima atsakyti, kad mūsų gyvybė priklauso nuo to ar bet kokiomis aplinkybėmis esame kelyje matomi. Jei esame tamsoje matomi tiek, kiek naktį matomi šešėliai – mūsų nėra. Tad nekaltinkime vairuotojų neatidumu, prastu regėjimu, neatsakingumu. Galime abejojantiems atkirsti: nėra gėda nešioti atšvaitą, kad išvaizda šiuo atveju visai nesvarbi, bet ne visada žodžiai veikia, ne visada žmonės priima racionaliausius sprendimus, rūpinasi savo saugumu. Tokios nuotaikos pažįstamos ir atšvaitų gamintojams, todėl yra daug patrauklių ir stilingų pasiūlymų, tereikia tik pasidomėti ir už nedidelę kainą turėsite tokius atšvaitus, kurie ne tik tiks prie jūsų drabužių, bet ir taps stilingu akcentu, kurio nenusisegsite net dieną, jau nekalbant apie tamsųjį paros metą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė Eglė Nemanytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė Eglė Nemanytė

Maži pakabukai: prisegei ir pamiršai

Pakabinami atšvaitai gali būti įvairiausių formų, medžiagų, galima įsigyti elegantiškų rankų darbo gaminių derančių su įvairiausių stilių drabužiais. Atšvaitas nėra vien tik šviečiantis neišvaizdus blynas – naudojant modernias medžiagas, net kutai tampa atšvaitais.

Kuriamos įvairiausios atšvaitų kolekcijos. Pavyzdžiui, galite rinktis mažus pakabinamus atšvaitus, kurie, užkabinti ant užtrauktuko spynelės, tiesiog tampa spynelę prailginančiais elementais. Dieną toks atšvaitas nekrenta į akis, net nematomas, bet jei juos kabinsime ant visų užtrauktukų, naktį šviesime kaip Kalėdų eglutė. Šie atšvaitai labai tinka vaikams, juolab, kad žiemos metu užtrauktukų gali būti labai daug: striukės priekyje, kišenėse, ant kelnių klešnių, jau nekalbant apie daug skyrių turinčią kuprinę. Vieną kartą prisegus, tokių atšvaitų nebereikia nuimti, nereikia vaikui išeinant priminti, kad užsidėtų atšvaitą.

Panašūs yra ir batų raišteliams skirti aksesuarai – jie pritvirtinami prie batų raištelių ir visada yra kartu su batais. Einant keliu, mūsų kojos juda intensyviausiai, o kuo intensyviau juda atšvaitas, tuo geriau juos mato vairuotojai. Šie atšvaitai, kaip ir užtrauktukų atšvaitai – kartą uždėjai ir pamiršai. Tiesa, čia paminėtų atšvaitų atspindintis plotas yra mažas, todėl jie dažnai neatitinka Europos Sąjungos standarto EN 13356:2001 reikalavimų ir rekomenduojami naudoti kaip papildomi aksesuarai šalia pagrindinio atšvaito. Tačiau jei tokių šviesą atspindintys aksesuarų yra daug, jie tikrai gerai matomi, bet to, jei apsižioplinę pamiršite didesnį atšvaitą, prie užtrauktukų spynelių esantys vis tiek atspindės šviesą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šviesą atspindintys atšvaitai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šviesą atspindintys atšvaitai

Pakabukai

Pakabinamų atšvaitų pasiūla yra tokia didelė, kad pasakoti apie jų asortimentą tas pats, kas aprašyti didelio prekybos centro juvelyrinių parduotuvių pasiūlą. Rinktis tikrai yra iš ko: formų, spalvų, piešinių, stilių įvairovė – labai didelė. Skiriasi ir tvirtinimo būdai – vieni turi grandinėlę ar odinę juostelę ir kabinami ant rankinės, kuprinės diržų, užtrauktukų spynelių, drabužių kilpų ir pan., kiti turi spynelę ir gali būti prisegami.

Peržiūrėję vien lietuviškų internetinių parduotuvių asortimentą, rasite labai įdomių ir stilingų gaminių, o kai įsigysite tai, kas miela širdžiai, šviesą atspindintis pakabutis ilgam įsitaisys savo vietoje – jo nenorėsite nuiminėti, nes tai tiesiog gražus ir originalus striukės, palto ar rankinės akcentas. Šviesą atspindintys pakabukai gaminami iš įvairiausių medžiagų – jų apvadai gali būti metaliniai, mediniai, odiniai, yra įvairiausiais motyvais sukurtų kolekcijų, yra vienetinių rankų darbo kūrinių, į kuriuos pažiūrėjęs net nepasakysi, kad tai atšvaitas.

O gal priklijuojam?

Be atšvaitų–pakabukų, galima įsigyti atšvaitų–lipdukų. Jie tvirtai ir patikimai prisilipdo prie įvairių paviršių ir tokio atšvaito niekada nepamesite. Atšvaitus lipdukus galima klijuoti ne tik ant drabužių, bet ir ant kuprinių ar dviračių. Kai kurios bendrovės tokius atšvaitus gamina pagal individualius užsakymus, tad galite pasirinkti spalvą, piešinį, užrašą. Be to yra labai daug linksmų atšvaitų–lipdukų, o kaip žinia vaikai labai mėgsta ką nors apklijuoti juokingais lipdukais. Tad apklijuokime jų striukes, kuprines, tegul šviečia iš toli.

Atšvaitai – juostos: patogu ir patikima

Atšvaitai–juostos irgi gali būti stilinga ir žaisminga stiliaus detalė. Asortimentas gerokai mažesnis nei pakabukų, bet nuolat atsiranda naujų įvairių spalvų, pločių, dizaino juostų. Šių atšvaitų privalumas – greitis ir universalumas. Atšvaitas užsegamas per porą sekundžių, užvynioti jį galima ant rankos, kojos – t.y. greitai pritvirtinti bet kuriame aukštyje, reikiamoje pusėje, o taip pat, reikalui esant, staiga perkelti į kitą pusę. Dar vienas juostų privalumas – pakankamai didelis atspindžio plotas. Juostos laikosi patikimai, šie atšvaitai labiau praktiški nei stilingi, tačiau galvojant apie tamsųjį metą, niekada nereikia pamiršti, kad prioritetas yra saugumas.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Šviesą atspindintis atšvaitas
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Šviesą atspindintis atšvaitas

Kas ant galvos?

Žiemą, sutemus gana praktiškas pasirinkimas vaikui – kepurė su šviesą atspindinčiais elementais. Ji ne tik saugo ausis ir mintis nuo šalčio, bet ir paverčia mus matomais vairuotojams. Šiltos ir megztos kepurės paprastai turi ratu einančią šviesą atspindinčią juostą, todėl šviesą ji atspindi iš visų pusių. Be to, kepurės niekada neužstoja nei kuprinės, nei krepšiai. Yra kepurių su įpintais šviesą atspindinčiais pluoštais, tokios pat spalvos kaip ir kepurė – nakties metu, apšvietus automobilių šviesoms, jų dėka švyti visa kepurė. Vaikams gaminamos kepurės su šviesą atspindinčiu bumbulu.

Gaminamos ne tik megztos žieminės šviesą atspindinčios kepurės, bet ir sportinio tipo, šiltesniam metui skirtos, kepurės su snapeliu. Pastarosios dažniausiai turi šviesą atspindintį apvadą.

Šviesą atspindinčių kepurių gamintojai dažnai pristato du vaizdus: kaip kepurė atrodo dieną, ir kaip naktį. Atkreipkite dėmesį ne tik į kepurės dizainą, bet ir į jos atspindžius, nes kai kurių modelių atšvaitai yra mažo ploto ir matomi tik iš vienos pusės – saugumo atžvilgiu, tokia kepurė nėra geras pasirinkimas.

Nuo viršaus iki apačios

Ne taip lengva paauglį įkalbėti pasiimti atšvaitą (ką draugai pasakys?), todėl geriau jam pasiūlyti pačiam išsirinki tokį šviesą atspindintį akcentą, kuris savo išvaizda labiau primintų žaislą, amuletą, stilingą aksesuarą, o ne atšvaitą. Šis sprendimas paprastesnis, nei ilgos kalbos apie tai, kad nereiktų prie bendraamžių gėdytis atšvaito, be to, jei paauglys išsirinks patinkantį atšvaitą – yra garantija, kad jam išėjus iš pro duris, atšvaitas neatsidurs kišenėje. Žinoma, pasakoti apie atšvaitų reikalingumą, saugų elgesį kelyje – būtina.

Kita vertus, vaikai mažiau saugosi nei suaugusieji, nes neturi taip gerai išvystyto saugumo pojūčio, kitaip vertina automobilių greitį, kitoks jų periferinis regėjimas. Tad geriau kai tamsiuoju metu ne atšvaitas, o vaiko rūbai (striukė, kelnės) atspindi šviesą. Paprastai šviesą atspindintis striukų plotas būna didelis ir matomas iš labai toli.

Šiais laikais šviesą atspindintys striukės elementai įterpiami kaip striukės dizaino sprendimai, jų spalva gali būti tiek panaši į viso drabužio spalvą, tiek skirtinga, tai gali būti įvairiausių spalvų, net tamsus rūbas. Renkantis tokią striukę, reiktų pasidomėti kaip išdėstytos atspindinčios medžiagos, kokie jų plotai ar jie supa striukę iš visų pusių, be to reikia įvertinti, kad šviesi striukė tamsoje visada yra geriau matoma nei tamsi. Kaip ir kepurių atveju, perkant šviesą atspindinčią striukę internetu, kartais galima pamatyti ir jos vaizdo tamsoje nuotraukas. Dar vienas šviečiančių striukų privalumas – net ir norėdamas, atšvaito nenusiimsi.

Saugaus eismo skiltis rengiama kartu su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija.

VIDEO: 15min studijoje: atšvaitų segėjimo klaidos – ką svarbu žinoti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius