Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 31

Perkame naudotą automobilį: kaip maskuojamos turbinų problemos?

Naudoto automobilio pirkimas visuomet yra didesnė ar mažesnė loterija, kadangi pasakyti, kokia yra tikroji agregatų būklė dažniausiai negali net ir pats pardavėjas. Arba nenori. Tuomet tenka pasikliauti automobilių servisų meistrų patirtimi, tačiau yra keletas atvejų, kai vieną ar kitą problemos simptomą galima įtarti ir pačiam. Tereikia šiek tiek įgudusios ausies.
Automobilio variklio turbina
Automobilio variklio turbina / 123rf.com nuotr.

Naujausiais VĮ „Regitra“ duomenimis, vidutinis lengvojo keleivinio automobilio amžius Lietuvoje – 16,2 metų, o net 1 110 160 automobilių yra dyzeliniai. Dyzelinis automobilis dažniausiai turi turbiną, o kai transporto priemonė nėra nauja, galima tikėtis jos problemų. Nusprendėme pasidomėti, kokie požymiai išduoda, kad su turbina nėra viskas tvarkoje? Vienas jų – garsas, ir jis gali pasakyti labai daug.

Apie turbinų skleidžiamus garsus sutiko papasakoti lenktynininkas Ramūnas Čapkauskas, taip pat vadovaujantis ir „Čapkauskas autocentras“ automobilių servisui.

Trys turbinos garsų tipai

Jo teigimu, tvarkinga turbina ir visa turbinos sistema įprastai neturi specifinių pašalinių garsų – jei girdite ūžimą, švilpimą ar džeržgimą – veikiausiai yra problemų.

„Šiaip turbina neturėti skleisti jokio garso. Jei viskas tvarkinga ir idealu – neturi girdėtis kažkokių garsų. Dažnai girdime sakant, kad turbina švilpia ir tai jau nėra geras ženklas, nes švilpimas atsiranda dėl problemų, tokių kaip disbalansas ar turbinos sparneliai. Aišku, daugiau galima suprasti važiuojant, kai mašinai greitėjant atsiranda tas garsas.

Egidijaus Babelio nuotr./„Aromama by Čapkauskas Autocentras“ komanda
Egidijaus Babelio nuotr./„Aromama by Čapkauskas Autocentras“ komanda

Jei garsas yra primenantis džeržgimą, tai reiškia, kad turbinos sparnuotė, ar išmetimo, ar įsiurbimo, liečiasi į korpusą, įvorėje juda ašelė ir siekia sieneles. Tai tarsi metalinis garsas ir jis yra ženklas, kad tik laiko klausimas, kada tokia turbina apskritai subyrės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius