Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 17

Kodėl daugybėje šalių dygliuotos padangos yra uždraustos?

Dygliuotos padangos ant ledu padengto kelio veikia žymiai geriau nei nedygliuotos. Jos tarsi nagais įsikimba į ledinį paviršių, kuris automobiliui nesiūlo jokios gyvybiškai svarbios trinties, ir užtikrina trumpesnį stabdymo kelią ir geresnį stabilumą posūkiuose. Tačiau yra šalių, kuriose žiemos būna šaltos, bet dygliuotos padangos vis tiek yra uždraustos.
Dygliuotos žieminės padangos
Dygliuotos žieminės padangos / 123rf.com nuotr.

Lietuvoje dygliuotas padangas galima naudoti nuo lapkričio pirmos iki balandžio 9 dienos imtinai. Automobilį reikia pažymėti dyglio lipduku, bet kitų specialių apribojimų nėra. Tačiau vos kirtę pietinę Lietuvos sieną sužinotume visiškai kitą tvarką – Lenkijoje dygliuotos padangos yra uždraustos.

Perspėjimas Švedijoje, nurodantis, kad automobiliai su dygliuotomis padangomis kai kuriose gatvėse nėra laukiami. (Wikimedia)
Perspėjimas Švedijoje, nurodantis, kad automobiliai su dygliuotomis padangomis kai kuriose gatvėse nėra laukiami. (Wikimedia)

Dygliuotos padangos nėra leidžiamos ir Belgijoje, Čekijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Nyderlanduose ir keliose kitose šalyse, kur ledinių žiemų tikrai pasitaiko. Ir JAV yra regionų, kur kelius padengęs ledas gali nebijoti padangų dyglių kirčių. Pavyzdžiui, Minesotoje ir Viskonsine žiemos būna baltos ir šaltos, bet dygliuotas padangas ten nešioja tik specialusis transportas (pavyzdžiui, pašto furgonai) ir, aišku, tų valstijų svečiai.

Net šalyse, kuriose dygliuotas padangas naudoti galima, jų naudojimas yra ribojamas. Pavyzdžiui, kartais taip apautais automobiliais negalima įvažiuoti į tam tikras gatves (pavyzdžiui, išklotas trinkelėmis). Su nedygliuotomis žieminėmis padangomis galima keliauti nors ir ištisus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius