Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenktynininkas D. Butvilas: kaip sutramdyti emocijas kelyje?

Lėtai važiuojantis autobusas, automobilių spūstis ar kelyje sutrikęs pradedantysis vairuotojas – ne vienam mūsų pakelia emocinę temperatūrą. Vienas žymiausių Lietuvos lenktynininkų Dominykas Butvilas sako, kad „karšti“ nervai greitai gali tapti eismo įvykio priežastimi – tad svarbiausia už vairo išlikti ramiu ir dėmesingu, o tai pasiekti padės keli paprasti patarimai.
D. Butvilas
D. Butvilas / J. Lengvinas

Apie tai – interviu su vienu labiausiai tituluotų Lietuvos ralio pilotų.

– Kaip valdote emocijas stresinėse situacijose? Koks jūs vairuotojas kelyje?

– Kiekvienose lenktynėse jauti labai didelį stresą – lenktynėse tu važiuoji ant galimybių ribos, kartais net virš jos. Tad, kalbant apie įprastą eismą gatvėje, geriausias patarimas – numesti greitį, sumažinti tempą – atsitraukti žingsnį atgal. Tada pamatai – viską man pavyks spėti ir iš karto supranti, kad neverta skubėti.

Padeda ir kitas patarimas – truputėlį anksčiau išvykti ir pasilikti šiek tiek daugiau laiko.

Nesinervinti ir mažiau skubėti padeda ir kitas patarimas – truputėlį anksčiau išvykti ir pasilikti šiek tiek daugiau laiko. Aš pats pastebiu, kad, jei išvažiuoju pasilikęs tik tiek laiko, kiek man reikia nuvažiuoti iki kelionės tikslo, iš karto pradedu jausti įtampą, kad reikia „skubėti“.

O jei išvažiuoju 5 minutėmis anksčiau – iš karto ramiau: nesinervinu, kad raudonas šviesoforo signalas dega, kad vieną ar kitą žmogų reikia per perėją praleisti – kai neskubi, viskas yra paprasčiau.

Be to, mieste nelabai gali „priskubėti“ – tavo greitis priklauso nuo viso srauto greičio, eismo intensyvumo, tu su savo skubėjimu nelabai ką gali pakeisti ir nelabai ką gali kompensuoti. Dėl to geriausias patarimas yra neskubėti.

Tai nereiškia, kad prie vairo galima miegoti ar užsiimti kitais dalykais. Reikia važiuoti dėmesingai, bet visą laiką būti pasilikus pakankamai laiko.

J. Lengvinas/D. Butvilas ragina visada išvykti šiek tiek anksčiau
J. Lengvinas/D. Butvilas ragina visada išvykti šiek tiek anksčiau

– Kaip jums pavyksta išlikti ramiu už vairo?

– Daug lenktynių praktikos kelyje nepritaikysi – lenktynėse važiuoji vienas, aplink save neturi kitų eismo dalyvių, viskas – tavo rankose. Tuo tarpu, dalyvaujant viešajame eisme, visuomet reikia sau priminti – kiti gali padaryti kažką neprognozuojamo, to, ko nesitiki.

Tad visą laiką turi turėti įsijungęs „rezervą“ – ir atstumo, ir greičio.

Man patiko kažkada girdėtas pavyzdys – jei kamštyje užleidi vietą prieš save kitam automobiliui, tu savo kelionėje prarasi tik kelias sekundes. Mes vis dar kelyje sunkiai užleidžiame vieni kitiems vietas persirikiuojant. O neskubėjimas mums visiems padeda labiau atsipalaiduoti.

Neskubėjimas mums visiems padeda labiau atsipalaiduoti.

Vis tik vairavimas kiekvieno iš mūsų dienoje sudaro nemažą dalį, tad kuo geriau jausimės prie vairo, tuo geriau jausimės ir šiaip gyvenime.

– O ką patartumėte pradedantiems vairuotojams, kurie tik įžengia į kelius ir jiems emocijų tikrai netrūksta?

– Mano mėgstamiausias patarimas – vairuoti dėmesingai, kadangi didžiausia problema kelyje – nedėmesingumas. Vairavimo metu vairą patarčiau laikyti dviem rankomis, o ne viena, o didžiausią dėmesio blaškytoją – telefoną – geriausią pasidėti į bagažinę, o ne kažkur prie akių.

Jei bent telefonas mūsų neblaškys, tikiu, kad visa kita mūsų pradedantieji vairuotojai greitai išmoks.

Ačiū už pokalbį!


Lietuvos transporto saugos administracija šiuo metu vykdo iniciatyvą „Nevirduliuok“, kurios tikslas – skatinti kultūringą vairuotojų elgesį keliuose ir supratingumą bei pagarbą kitiems eismo dalyviams. Nevirduliavimas reiškia pagarbą, savikontrolę, sąmoningumą ir geranoriškumą kitų eismo dalyvių atžvilgiu.

Šios iniciatyvos metu gilinamasi į nekultūringo vairavimo priežastis ir pasekmes, bei siūloma būdų, kaip išlaikyti pagarbą kitiems eismo dalyviams ir išlikti ramiam kelyje. Daugiau informacijos – www.nevirduliuok.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius