-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nieko neįtariantys vairuotojai fotografuojami nepažymėtomis kameromis: jos mato net asmeninio gyvenimo smulkmenas

Ar jus kartais apima jausmas, kad esate nuolat stebimi? O gal tik tuomet, kai pažeidžiate kelių eismo taisykles, atidžiai apsidairote – galbūt manevrą ar per skubėjimą padarytą klaidą užfiksavo ant stulpo kabanti išmani kamera?
Vilniaus mieste kameros stebi vairuotojus ir fiksuoja jų pažeidimus
Vilniaus mieste kameros stebi vairuotojus ir fiksuoja jų pažeidimus / 15min koliažas

Vairuotojus stebi Didysis Brolis

Iš tikrųjų, Lietuvos gatvėse bei valstybinės reikšmės keliuose kamerų, fiksuojančių greičio viršijimą bei kitus pažeidimus, daugėja. Ir daugės, „Via Lietuva“ (buvusi Lietuvos kelių direkcija) tik pristabdė 50-ties naujų matuoklių projektą.

Kita vertus, kartais, pamatę kamerą, vairuotojai nežino, ką ji fiksuoja ir apskritai, ar ji veikia. Nes Vilniuje šalia naujų matuoklių išdygs ir muliažai (kamerų imitacijos).

Svarbu pastebėti, kad beveik visi greičio matuokliai (sektoriniai ar momentiniai) pažymėti informaciniu ženklu „Automatinė eismo kontrolė“. Tačiau tai nereiškia, kad, jei nėra tokio ženklo, išmani kamera, apie kurios egzistavimą net neįtariate, neužfiksuos padaryto pažeidimo.

15min skaitytojo Tado istorija – puikus įrodymas, kad kelyje (ir ne tik) jus stebi Didysis Brolis (terminą, apibūdindamas totalią, aktyvią valdžią, vartojo rašytojas G.Orwellas). Jis gali jums to neįtariant pamatyti, kad krapštote nosį, užuot vairavęs. Arba kad, sustojęs prie šviesoforo, degant raudonam signalui, paėmėte į rankas telefoną ir naršote arba bandote nustatyti navigaciją.

SUSIJĘ: Įsigaliojusios KET naujovės – ką turite žinoti

Išmanusis telefonas yra daugelio vairuotojų Achilo kulnas – nustatyti šį pažeidimą, prieš metus gegužę įsigaliojus KET pakeitimams, tapo dar lengviau. Tiek patruliuojantiems pareigūnams stebint optiniais prietaisais, tiek miestuose instaliuotomis kameromis.

Pagal naujausią Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo apibrėžimą, mobiliuoju telefonu leidžiama naudotis vairuojant, tik jei jis valdomas laisvų rankų įranga ir laikomas specialiame laikiklyje. Kita alternatyva – mobilusis telefonas gali būti valdomas transporto priemonės laisvų rankų įranga, esančia ant vairo, multimedijoje ir pan.

Rankomis naudotis mobiliuoju telefonu vairuojant yra draudžiama, išskyrus, kai transporto priemonė stovi. Ši išimtis galioja tik sustojus ilgesniam laikui, tačiau nėra taikoma, kai sustojama spūstyje, prie raudono šviesoforo signalo, praleidžiant pėsčiuosius ir pan.

Kodėl prie šviesoforo sustojusį vairuotoją nufotografavo miesto kamera

Grįžkime prie skaitytojo Tado istorijos. Jis pasakojo, kad netikėtai sulaukė policijos baudos už naudojimąsi mobiliuoju telefonu prie vairo. Pažeidimo vieta – Juodasis kelias, Vilnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius