Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Reklaminiai stendai prieš vairuotojus: siūlo saugaus eismo ir reklamos ekspertams pasikalbėti

Tamsiuoju ir šlapiuoju metų laiku saugaus eismo ekspertai pabrėžia, kad gausybė šviesų keliuose, šlapiose gatvėse, mirgančios miestų šviesos blaško vairuotojus ir blogina matomumą. Į blaškančių objektų sąrašus jie įtraukia ir lyg grybai po lietaus prie didžiųjų miestų sankryžų dygstančius reklaminius stendus.
Reklaminiai stendai Vilniaus gatvėse
Reklaminiai stendai Vilniaus gatvėse / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Dėl pastarųjų įvairių miestų vairuotojai yra skundęsi ne kartą. Skundų buvę dėl to, kad tokiais stendais užstojamas eismas išsukantiems iš šalutinių gatvių, uždengiami pėsčiųjų takai arba svarbi kelių ženklinimo informacija.

Vairavimo mokyklos VšĮ „Amplius“ vairavimo instruktorė, sportinio vairavimo specialistė ir saugaus eismo žinovė Olga Židovlenkova priduria ir tai, kad neretai reklaminiai stendai, ypač interaktyvūs, išblaško, mat į juos užsižiūrėję vairuotojai pamiršta, ką daro.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olga Židovlenkova
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olga Židovlenkova

„Įsivaizduokite, sudomino reklama, tačiau vairuotojas praleido kokią nors reikiamą informaciją, tarkime, telefono numerį ar interneto adresą. Stovi, laukia, kol vėl pasirodys, o tuomet sankryžoje užsidegė žalia šviesa. Iš galo kažkas pypteli, kad jis judėtų pirmyn, o pasimetęs eismo dalyvis supainioja paminas, pavaras, užgesta ar padaro kokią kitą klaidą“, – vardija pašnekovė.

Pasak jos, vargu ar reikėtų imtis drastiškų priemonių ir, pavyzdžiui, apskritai uždrausti reklaminius stendus sankryžose. Pasak jos, statiniai stendai, tinkamai ir apgalvotai pastatyti, vairuotojų tikrai neblaško taip, kaip skaitmeniniai ekranai, kurie neretai mirga įvairiomis spalvomis, žybsi ir kitaip stengiasi atkreipti vairuojančių dėmesį.

„Bėda ir ta, kad vargu ar jų visų ryškumas yra tinkamas tamsiam paros metui. Jeigu, pavyzdžiui, atvažiuoji į miestą iš tamsesnio užmiesčio, net akis paskausta nuo tų ekranų, jie tikrai akina“, – komentuoja pašnekovė.

Drauge, akcentavo vairavimo instruktorė, tokie šviečiantys ekranai neturėtų atsirasti tose vietose, kur, pavyzdžiui, vakarais šviesoforai išjungiami ir vairuotojams tenka vadovautis kelio ženklais. Tokiose vietose vairuotojai, įpratę prie eismo vadovaujantis šviesoforo signalais, turėtų būti ypač atidūs ir žvalgytis, o šviečiantys, mirksintys ir kitaip dėmesį patraukti mėginantys ekranai tik blaškytų.

„Mano nuomone, reklaminių stendų statytojai turėtų susėsti su saugaus eismo ekspertais prie stalo ir aptarti, kokio ryškumo turėtų būti tie ekranai bei kitus dalykus. Eismo saugumu pirmiausia turėtų rūpintis tie, kurie nori statyti reklaminius stendus prie sankryžų“, – tikina specialistė.

​​​​​​​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius