Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslo ir verslo sąveikos rezultatas – išskirtinio skonio skanėstai

Stereotipiškai mokslas ir verslas daugeliui tarsi dvi atskiros planetos, neturinčios nieko bendro. Mokslininką dažnas įsivaizduoja kuriantį išradimus, rašantį akademinius tekstus, tačiau retai rodantį savo veiklą plačiajai visuomenei. O verslas kur kas matomesnis, juk pastarojo tikslas uždirbti, tad rodytis tiesiog būtina.
Šokoladas
Šokoladas / UAB „Rūta“ nuotr.

Tačiau šį kartą dviejų skirtingų planetų įspūdį pabandysime sugriauti ir parodyti, jog Lietuvoje mokslas ir verslas dirba išvien. O jų bendradarbiavimo rezultatas – išskirtiniai, unikalūs ir inovatyvūs išradimai, kurie stebina ne tik Lietuvą, bet ir visą pasaulį.

Ar girdėjote ką nors apie didelės maistinės vertės, skaidulų ir vitaminų kupinas vaisių, uogų ir daržovių tyrės juosteles arba apie šokoladą, kuris yra visiškai natūralus, neturintis skonio stipriklių ir transriebalų. Šie išradimai sukurti bendradarbiaujant Lietuvos mokslininkams ir verslininkams.

Kuriami išskirtiniai skanėstai

MB „LABU“ pavadinimu paženklintos džiovintos vaisių, uogų ir daržovių tyrės juostelės buvo pradėtos gaminti Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Atviros prieigos Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijoje. Čia buvo atlikti džiovintos tyrės pirmieji bandymai, sukurtas produkto prototipas ir kurį laiką vyko produkcijos gamyba. „Tai – labai gera erdvė, kurioje dirbant su mokslininkais galima išbandyti įvairias gamybos technologijas. Geriausi savo srities mokslininkai technologai prižiūri visą procesą nuo žaliavų tiekimo iki produkto paruošimo galutiniam vartotojui, o verslas gali skirti visas savo pastangas pardavimams ir plėtrai“, – pasakoja įmonės partnerė Jolita Mažeikienė.

Paprastai džiovinami produktai netenka natūralios savo spalvos, nes vyksta oksidacija. Minėtos juostelės spalvos nepraranda. Be to, jos gaminamos be jokių papildomų priedų naudojant tik natūralias lietuviškas žaliavas. Dėl unikalios technologijos juostelėse išlieka visi vitaminai ir biologiškai vertingos medžiagos. Įmonė neigia mitus ir laužo stereotipus, jog perdirbti produktai nenaudingi ar nemaistingi. Išsaugoti biologinę juostelių vertę jie sugebėjo ilgai ir nuodugniai tyrinėję, kokio aukščio temperatūroje ir kiek laiko džiovinant lieka visi vitaminai ir maistingos medžiagos.

Įmonė kurdama maisto juosteles taip pat bendradarbiavo su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA), kuri skatina diegti naujoves moksle ir versle. „Jauno verslo palaikymas yra labai svarbus. Esame dėkingi už šią draugystę ir bendrų verslo bei mokslo sumanymų viešinimą“, – bendradarbiavimu džiaugiasi J.Mažeikienė.

UAB „Rūta“ nuotr./ „Rūta“ gaminiai
UAB „Rūta“ nuotr./ „Rūta“ gaminiai

Ne tik skanūs, bet ir sveiki

UAB „Rūta“ taip pat itin aktyviai dalyvauja MITA administruojamose verslo ir mokslo partnerystę skatinančiose programose bei priemonėse. 2006 metų projekto „Eureka“ rezultatas – suflė saldainiai su likopenu, išskirtu iš pomidorų. 2008 metais „Eurekos“ lėšomis panaudojus lietuviškų aktinidijų veisles, ypač turtingas vitamino C, džiovinimo šaltyje liofilizacijos technologijomis sukurta dražė „Aktinidijos su baltuoju šokoladu“, želė saldainiai su aktinidijomis ir aktinidijų įdaras desertiniams saldainiams. 2012 metais jau kito „Eureka“ projekto metu buvo sukurtas šokoladas su burnočio sėklomis ir dražė su ekstruduotais moliūgų miltais. Šokoladas su ypač maistingomis burnočio sėklomis gaminamas iki šiol.

„Bendradarbiaudami su mokslininkais, sujungdami bendras žinias, patirtį pasiekiame tikrai gerų rezultatų. Dažnai vykdant vieną projektą jau gimsta idėjų naujiems projektams“, – teigia įmonės inovacijų vadovė Rūta Gilaitienė. UAB „Rūta“ dirba su LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutu Babtuose, Aleksandro Stulginskio universitetu, Kauno technologijų universitetu ir kitais. „Inovatyvių gaminių kūrimas – tai RŪTOS dalis, mes nuolat kuriame naujus gaminius. Juos kurdami stengiamės naudoti daugiau vietinių žaliavų ir parinkti tokias technologijas, kad gaminyje išliktų kuo daugiau vertingų žaliavose esančių medžiagų“, – pasakoja R.Gilaitienė.

Lietuviški saldumynai pasaulio rinkose išsiskiria kokybe ir skoniu. „Linkstame link sveikesnių gaminių, todėl atsisakėme hidrintų riebalų, mažiname cukraus kiekį gaminiuose. Kaip tik dabar kartu su mokslininkais iš LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Babtuose vykdome projektą, kurio metu kuriame funkcionalių užkandžių liniją be pridėtinio cukraus, pritaikytą skirtingų žmonių grupių mitybos poreikiams. Pirmieji šios GREENZ linijos gaminiai jau pasiūlyti pirkėjams“, – aiškina pašnekovė.

Straipsnių ciklas parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius